Gyógyvíz Budapest belvárosában, elképesztő, mire használják





Gyógyvize van a Belvárosnak, a minősítést a V.30 Belvárosi Sportközpont kapta. Ezzel az első olyan létesítmény lett Budapesten, amely gyógyvíz- és wellness-szolgáltatásokat biztosít és sportcentrumként is funkcionál.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2023.11.18.
Arany János utca Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi sportközpont uszoda

A két éve átadott, 100 százalékban zöld házként funkcionáló sportkomplexumban mostantól nemcsak sport- és wellness-élményekben részesülnek a látogatók, hanem a 800 méter mélyről eredő termálvíz jótékony hatásaiban is. A V.30 nevű komplexumban a mozgásszervi megbetegedéssel küzdő vendégek gyógyulhatnak. Belváros önkormányzata ezzel ismét példát mutat a klímatudatosságban is, hiszen ezzel a vízzel fűtik az egész épületet, gázfogyasztás és légszennyezés nélkül.

NZ1_5812
Hivatalosan minősített termálvíz a sportcentrumban / Fotó: Nagy Zoltán

A V.30 Belvárosi Sportközpont az V. kerületiek közösségének ötlete alapján jött létre, akik a megvalósítást mindvégig támogatták észrevételeikkel, javaslataikkal, az itt élők a próbaüzemben is részt vettek és most, a gyógyvíz tesztelésében is közreműködtek. Így a belvárosiak összefogásával, együttműködésével értük el azt a közös sikert, amelyre mindannyian büszkék lehetünk

–mondta Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester, aki hangsúlyozta azt is, hogy a V.30 az uszoda kategóriában megvédte a legmagasabb, ötcsillagos címét is.

Az önkormányzat egyébként 2021. év végén indította el a gyógyhatás vizsgálatát, amely teljes körűen a közelmúltban zárult le. Ebben csaknem 100 krónikus derékfájdalomban szenvedő beteg vett részt, akik 15 egymás utáni alakalommal, 20 percig tartózkodtak a V.30 vízben. A teszteléshez kizárólag orvosi vizsgálat alapján csatlakozhattak, a bizonyított mozgásszervi betegségben szenvedő, nagyfokú fájdalommal élők. A tesztüzemi kúráknak köszönhetően egyértelművé vált, hogy a betegek állapotában javulást hozott a sportközpont gyógyvize. 

20210914__MI_0012
A gyógyvíz mellett az 5 csillagos uszoda védjegy jelzés is kikerült az épület homlokzatára. Ezt az elismerést a pesti uszodák közül szintén elsőként nyerte el a V.30 Belvárosi Sportközpont / Fotó: Mirkó István

Élen a kék és zöld szemlélet alkalmazásában

Magyarországon elsőként az V. kerületben hoztak létre Dániel András nagy sikerű Kuflik mesesorozatának szereplőivel benépesített játszóteret, amely akadálymentes, így a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő. A klímatudatos megoldások alkalmazásában élen járó kerület a Hild tér megújításával ráadásul már a második, a kék- és zöldszemléletet egyaránt ötvöző parkot valósította meg a Belvárosban. A természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás jegyében az új park víztakarékos megoldásokkal, esővizet helyben megtartó rendszerrel és fúrt kúttal is rendelkezik.

A gyerekek máris birtokba vették a megújult játszóteret / Fotó: Belváros Önkormányzata 

Magyarország első klímatudatos utcája is a Belvárosban van

Az Arany János utca szintén a kék és a zöld szemlélet jegyében újult meg. Víztakarékos öntözőrendszer, közel 100 új fa, zöld buszmegálló, esővízgyűjtő ciszterna és a talajvizet hasznosító fúrt kút. Ez mind megtalálható a teljesen felújított Arany János utcában, amellyel olyan térség született az V. kerületben, amely már a jövő klímastratégiáját tükrözi.

A terület közösségi élményt is biztosít, élhetőségét számos új utcabútor: padok, ivókút, hulladéktároló edények, kutyahigiéniás szemétgyűjtők, kerékpártámaszok és egy új, biztonságos gyalogos-átkelőhely biztosítja Fotó: Belváros Önkormányzata

Belváros szintén Magyarországon elsőként kezdte alkalmazni a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató ültetési rendszereket. Az Arany János utca fatelepítésénél egyaránt használták a Podmaniczky téren bevezetett gyökércellarendszert, valamint a Szomory Dezső és a Hild téren is alkalmazott Stockholm faültetési rendszert. Mindezzel létrehozták hazánk leghosszabb Stockholm-módszerrel ültetett fasorát, amelynek és a természetes lapkőburkolatnak köszönhetően a csapadékvíz behatolhat a fák gyökérzónájába, és ott el is tárolódhat. Mivel a fáknak biztosítják a tápanyagokban és oxigénben gazdag életteret, a fák egészséges, városi környezetben szokatlanul nagy gyökérzetet és lombozatot fejleszthetnek, és sokáig élhetnek. 

 

Belváros számos elismerést bezsebelt már

 Magyarországon az V. kerületben ötvözték elsőként a zöld és kék szemléletet a Bástya park létrehozásakor, amellyel már 2022-ben kivívták a szakma elismerését az Építészeti Nívódíj formájában, majd 2023-ban infrastruktúrafejlesztés kategóriában a Településfejlesztési Díjat is elnyerték. Szintén megmutatkozik a víztakarékos és zöld szemlélet egyaránt a Hild tér megújítása során, ahol fúrt kút járul majd hozzá a 24%-ról 37%-ra növelésre kerülő zöldfelület és a 13 új fával együtt összesen 28 fa és közel 1000 négyzetméter egyéb zöldfelület öntözéséhez. A kerület kidolgozott, több évtizedes klímastratégiájának célja az élhető, zöld Belváros létrehozása, történelmi környezetben. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

Az évszázad csalása - izgalmas új sorozat érkezik a Direct One-ra

Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

Előkerült az eddigi legegyértelműbb bizonyíték az időutazás létezéséről – Video

A Bagossy Brothers és Illés Fanni így támogatja a tehetségeket – Videókkal

A Bagossy Brothers és Illés Fanni így támogatja a tehetségeket – Videókkal

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás