Belvárosi mintára zöldülnek a buszmegállók más kerületekben is – fotók





A Belváros önkormányzata folytatja zöldítési programját, a napokban az Erzsébet téren adtak át új, növényekkel beültetett és futatott zöldmegállót.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.06.14.
Belváros-Lipótváros környezettudatosság buszmegálló

Már 12 zöld buszvárót alakítottak ki és adtak át az V. kerületben 2020 óta, a környezettudatosság jegyében. A zöld átállás következtében a megállók mára oázisként várják az utazókat a Belváros szívében. 

Hasznos lehet a belvárosi minta többi kerület számára is Fotó: V. kerület, Polgármesteri Hivatal

A kerület három évvel ezelőtt kezdett hozzá a zöld buszvárók megtervezéséhez, amelyet gondos tervezés előzött meg. A cél az volt, hogy a városi környezethez minél jobban alkalmazkodó növényzetet találjanak. Ezért olyan  növényeket választottak, amelyek jól bírják a szélsőséges időjárást, és gyorsan képesek növekedni. Fontos szempont volt még, hogy a növények a várakozók számára megfelelő komfortérzetet nyújtsanak, és megfelelően befolyásolják a mikroklímát, és javítsák a levegőminőséget.

A növények kihelyezése „talajkapcsolattal” történt, az öntözésük pedig a környezettudatosság jegyében helyben hasznosított csapadékvízzel, illetve automata öntözőrendszerrel zajlik. A Belváros önkormányzata számára fontos, hogy megossza tapasztalatait a megállókkal kapcsolatban az érdeklődőkkel, ezzel is segítve a hűsítő pontok elterjedését Budapesten. 

Hiszem, hogy mindig azokat a pontokat kell keresni, amik összehoznak és nem azokat, amik szétválasztanak; a közös jó célok, a sikeres együttműködések pedig mindannyiunk javát szolgálják

– mondta  Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester (Fidesz–KDNP). 

A kezdeményezéshez most baloldali vezetésű kerületek is csatlakoztak: a tervek szerint az V. kerület zöldítési programját átveszi Terézváros és Józsefváros is. A Belváros polgármestere elmondta: örülne neki, ha a 12 belvárosi zöld buszváró mintájára minél több megállót nőnének be növények a VI. és a VIII. kerületben is.

Fókuszban a környezettudatosság Fotó: V. kerület, Polgármesteri Hivatal

A Belváros régóta elkötelezett a környezettudatosság mellett, ezért egymás után hozzák a legújabb generációs módszereket az V. kerületbe, sok esetben olyan eljárásokat is, amik még hazánkban nem is ismertek. 

Ilyen volt 2019-ben a Podmaniczky téren elsőként alkalmazott „gyökérmenedzsment” rendszerrel elültetett 82 fa is, amelyek a hagyományos módon elültetett társaiknál sokkal gyorsabban nőnek. Hasonlóan egyedülálló az Arany János utcában elsőként alkalmazott fasor is, amely stockholmi faültetési módszerrel készültek. Ugyancsak speciális a Belvárosban az első olyan park is a Bástya utcában, amely a kék és zöld szemléletet egyaránt ötvözi.

Belváros Önkormányzata régóta örömmel osztja meg tapasztalatait más területeken is, ahogyan tette például a saját fejlesztésű okosparkolási rendszerével is. Az eljárást azóta a XIII. kerület és Pécs belvárosa is sikeresen átvette már.

A Belvárosban eddig átadott zöld buszvárók: József nádor tér, Erzsébet tér északi oldala,  Erzsébet tér déli oldala, Nyugati pályaudvar, Hild tér, Szervita tér, Jászai Mari tér, Podmaniczky tér, Hold utca, Nádor utca, Kecskeméti utca.

 





 





Ezeket olvastad már?
Mi a szösz: Kiakadtak a budapestiek a várost elárasztó vattaszőnyegtől

Mi a szösz: Kiakadtak a budapestiek a várost elárasztó vattaszőnyegtől

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

Müller Péter is megkapta a Gondosórát

Müller Péter is megkapta a Gondosórát

Tombolnak az eltűnt kisgyerekek szülei: miért költenek ennyit Maddie felkutatására?

Tombolnak az eltűnt kisgyerekek szülei: miért költenek ennyit Maddie felkutatására?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás