21 év után végre új uszoda nyílik a Belvárosban – Fotók!

400 négyzetméteres sportcsarnok, 25 méteres úszómedence, applikáción keresztül is irányítható kondigépek vagy Budapest második legmagasabb mászófala.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.15.
V. kerület modern edzőközpont

Ezek közül választhat az, aki ellátogat az újonnan megnyílt V.30 Belvárosi Sportközpontba. Az ünnepélyes megnyitót megelőzően a belvárosiak egy hónapig tesztelték ingyen a központot, mostantól azonban egész Budapest előtt megnyitotta kapuit a csúcstechnológiával megépített központ. A belvárosiaknak eddig, ha nem akartak Budára vagy a Margitszigetre menni úszni, akkor 5 kilométert kellett utazniuk a Dagály vagy a másik irányban a Dandár uszodába.

Cseles építészeti megoldásokkal sokszorozták meg az alapterületet

Az impozáns épület homlokzata építészeti remekmű, Skardelli György Kossuth-díjas építész ötletének köszönhetően emberi izomrostokat ábrázol. A többszintes komplexum további érdekessége, hogy mindössze egy parányi, 35×19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a rendezvénytermek mozgatható falai. A központ belső megjelenését pedig a zöld, ökológiai szemlélet jellemzi. A létesítmény alacsony energiafelhasználású, a tetőre telepített napelemparkkal és a már említett speciális homlokzatnak köszönhetően, fényudvarral. Korunk csúcstechnológiájával készült sportközpont, a régi Molnár utcai uszoda utáni űrt tölti be, ugyanis a Belvárosban azóta nem volt uszoda.

Budapest második legmagasabb mászófala Fotó: Metropol/NZ

A vizes részleg a föld alatt helyezkedik el

A sport- és élményközpontban 4 pályás, 25 méteres medence, tanmedence, valamint rengeteg különböző sportpálya található, valamint

teqballasztalok, konditerem, és kültéri fitneszrészleg is. A konditeremben 12 gép applikációval használható, ezek egy félórás köredzést tartanak a résztvevőknek, akik így minél rövidebb idő alatt, letudják edzeni a teljes testüket. A modern épület minden igényt kielégít, fogyatékkal élők és kerekesszékesek számára is akadálymentes.

Két emelettel a föld alatt Fotó: Metropol/NZ

A vizes részleg a föld alatt van. A tanuszodához és a 25 méteres úszómedencéhez liftek visznek. Az épület látogatható részei közül a legalsó szinten termálmedence, jakuzzi és különböző gőzkabinok, szaunák várják az érdeklődőket.

Wellnesrészleg a föld alatt Fotó: Metropol/NZ

A kerületiek kedvezményt kapnak, de a budapestieket is várják

A belvárosiak szeptember végéig egy ajándékkártya segítségével tudják ingyenesen használni a sportközpontot, de a jövőben is kedvezményt biztosítunk számukra” – tájékoztatott Szentgyörgyvölgyi Péter.

„A belvárosiak mellett, nagy szeretettel fogadjuk a főváros többi kerületében élőket is. Rengeteg öltözőt hoztunk létre, hogy nagyobb tömeget tudjunk befogadni rotációval. Én azt üzenem minden budapestinek: látogasson el egyszer ide, próbálja ki és meggyőződésem, hogyha valaki egyszer ezt megteszi, utána visszatérő vendég lesz a sportközpontban” – hangsúlyozta Belváros polgármestere.

Szentgyörgyvölgyi Péter az V. kerület polgármestere Fotó: Metropol/NZ

Elképesztő, ami itt van”

Mindenképpen le akarom tesztelni a medencét, úgyhogy van rá esély, hogy velem is összefussanak itt az emberek” – mondta Gyurta Dániel. Az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar úszónak tetszik, hogy a Belváros kellős közepén létre tudtak hozni egy ilyen korszerű komplexumot.

„Nagy kihívás lehetett építészetileg, hiszen az, hogy a Vadász utca és a Hold utca közötti kisebb telken elhelyezkedik egyszerre egy tan- és egy 25 méteres medence is, elképesztő nagy dolog” – nyilatkozta lapunknak az olimpikon, aki terveiről elárulta: továbbra is a karrierjére koncentrál.

Az ünnepélyes szalagátvágáson több híres ember is jelen volt Fotó: Metropol/NZ

Van, aki a falmászásra esküszik

„Ez egy olyan remekmű, amire minden kerület, és minden város büszke lenne” – mondta Schmittné Makray Katalin volt olimpikon tornász.

Az egyik unokám már vett bérletet, a másik is itt lakik, így mindketten járnak majd ide. Falat mászni én is el fogok jönni az biztos, a családtagjaim kíséretében”.

Schmittné Makray Katalin volt olimpikon tornász Fotó: Metropol/NZ

Motiválja a fiatalokat a modern terem

A XXI. században nagyon nehéz sportlétesítményekbe csábítani a gyerekeket” – ezt már dr. Szabó Tünde mondta. A sportért felelős államtitkár szerint napjainkban a fiatalok inkább választják a számítógépes játékokat, mint a testmozgást.

„A pedagógusoknak, nagyszülőknek és szülőknek az a feladata, hogy motiválják a gyerekeiket, ám a körülményeket is meg kell teremteni a testmozgáshoz. Ez a létesítmény alkalmas arra, hogy bevonzza a legfiatalabbakat is”.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár Fotó: Metropol/NZ

Így örülnek a helyiek az új sportcentrumnak

Mátyás: Ez egy nagyon exkluzív terem, a ma emberének van kitalálva, akinek kevés ideje van, de azt hatékonyan az egészsége megőrzésére akarja felhasználni.

Mátyással is rendszeresen összefuthattok a teremben Fotó: Metropol/NZ

Timi: Én úgy láttam, hogy a tesztfázisban rengeteg nyugdíjas és idősebb ember próbálta ki a termeket. Most sok fiatal is jár ide, de egyre több családot látni a babaúszás miatt.

Timi úgy gondolja, minden korosztály megtalálhatja itt a nekivaló edzést Fotó: Metropol/NZ

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás