Járvány lett a sok fertőzésből? Újra itt a skarlát





Továbbra is sok a skarláttal fertőzött gyermek a fővárosban, van olyan oktatási intézmény, ahol a gyerekek több mint fele elkapta a betegséget, ami a pedagógusokat sem kíméli.



Megosztás
Szerző: T.H.
Létrehozva: 2023.04.27.
Módosítva: 2023.04.28.
járvány skarlát gyermekbetegség fertőzésveszély

Alig néhány hete számoltunk be arról, hogy a fővárosban rohamosan nő egy elfeledettnek gondolt fertőzés az óvodások és a kisiskolások között. Ráadásul a skarlát terén a legutóbbi cikkünk óta sem jobb a helyzet

A,Boy,Of,European,Appearance,With,The,First,Signs,Of
Fotó: Vagner Nataly83

Szerkesztőségünknek tudomása van olyan budapesti óvodáról, ahol a nyolc csoportból, mindössze három működik, az is vegyítve, mert annyi a hiányzó a betegség miatt. A pedagógusok sem ússzák meg a dolgot, információnk szerint az egyikük 40 fokos lázzal feküdt otthon, miután elkapta a fertőzést. 

Little,Girl,Face,With,Many,Red,Pimples,On,The,Face.
Könnyen felismerhetőek a skarlát jelei a gyerekeken Fotó: Anastasiya Parfenyuk

A skarlát nagyrészt cseppfertőzéssel terjedő akut fertőző betegség. Bár napjainkban szelídebb betegségként jelenik meg, ha nem kezelik időben, súlyos szövődményei is lehetnek: gennyes középfülgyulladás, vesegyulladás, reumás ízületi megbetegedés, szívizomgyulladás, illetve szepszis

„Jelentősebb több a fertőzés, mint a tavalyi évben ilyenkor, halmozottabban fordul elő, de nem beszélhetünk járványról”

– tudatta dr. Bense Tamás.

Ne habozzunk orvoshoz menni!

Megnövekedett a skarlátos megbetegedések száma, elsősorban a közösségekbe járó gyermekeknél, főleg az óvodásokat, kisiskolásokat érinti.

– jegyezte meg pár héttel ezelőtt a Metropolnak dr. Bense Tamás családorvos.

A doktor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a skarlát tünetei jelentkeznek, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, a betegséggel fertőzött gyermeket el kell különíteni és antibiotikum típusú gyógyszert kell szedni. A jellegzetes tünetek: torokelváltozás, a láz, a bőrkiütés (mely nem feltétlenül és nem minden esetben jelentkezik), valamint az úgynevezett „málnanyelv” is. 

Strawberry,Tongue,,Sign,Of,Streptococcus,Infection
Az úgynevezett  málnanyelv is tipikus skarlátos tünet Fotó: KingaPhoto

Így védekezhetünk a skarláttal szemben 

A legyengült immunrendszerű,  krónikus vagy  daganatos betegségben szenvedő gyermekeknek és felnőtteknek különösen oda kell figyelni, hogy lehetőleg ne kapják el a betegséget, mert akár több hétbe is kerülhet, míg fel tudnak belőle gyógyulni

– fejtette ki a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavaszi fáradtság során a legyengült szervezet sokkal jobban ki van téve a betegségnek, ezért is nagyon lényeges az immunitás. Emellett fontos, hogy gyermekünk egészségesen étkezzen, a sok zöldség, gyümölcs, hal, vitaminok, ásványi anyagok jót tesznek a fejlődő szervezetnek. A megfelelő mennyiségű mozgással és rendszeres sportolással a túlsúlyt is elkerülhetjük, ami szintén fontos tényező az immunitás megőrzésében. 

Young,Sick,Woman,In,A,Sweater,Under,A,Plaid,With
A felnőtteket sem kíméli a fertőzés, gyakran jár magas lázzal a betegség Fotó: Kopytin Georgy

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkező fertőzőbeteg jelentések alapján a 16. hétig (2023. április 23-ig) 2 564 embernél diagnosztizálták a betegséget. Az ország minden területén diagnosztizáltak skarlátos megbetegedést. A skarlátra jellemző a ciklusos ingadozás, azaz több évre kiterjedően, szabályos időközökben okoz nagyobb számú megbetegedést. Ezek a ciklusok az utóbbi évtizedekben általában ötévenként jelentkeznek. A COVID-19 járvány miatt meghozott járványügyi korlátozó intézkedések visszaszorították a légúti megbetegedések terjedését, köztük a skarlátét is, így a 2020/2021 évre prognosztizált esetszám növekedés később, az idei szezonban jelentkezik.


 


 





 





Ezeket olvastad már?
Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Megdöbbentő hírek érkeztek az egri vasútállomáson áramütést szenvedett fiúról - videó

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Új párjával ölette meg exét a 19 éves lány

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

Egy monacoi bankszámlára is került a Lánchíd-pénzből?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás