Brutális áremelkedés az Adrián: erre számíthatnak a nyaralók





Jócskán a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik az Adriára mennek nyaralni. Mutatjuk, hol lesznek brutális áremelkedések



Megosztás
Szerző: sv
Létrehozva: 2023.04.07.
nyaralás Horvátország áremelkedés infláció

A magyar turisták egyik legnépszerűbb nyaralóhelye az Adria, hiszen igen olcsón megúszhatunk itt egy-egy üdülést. Az egyik legfontosabb szempont, hogy nem kell repülővel utazni, mert relatíve közel van, így az egész család útnak indulhat kocsival. A szállások is kifejezetten olcsók itt, emellett a szolgáltatásokért és az ételekért sem kellett sokat fizetnünk... Legalábbis eddig. Durva áremelkedés jön, mutatjuk, hogy hol!

tengerpart
A kép illusztráció. Fotó:  Pixabay

A magyarok legnépszerűbb turisztikai helye tehát az Adria, elsősorban pedig Horvátország. A szomszédos országba valósággal özönlenek a turisták, ugyanakkor egyre többen kezdik felfedezni, hogy az Adriának más partjai, más országai sokkal olcsóbbak tudnak lenni. Igen felkapott lett mostanában - elsősorban olcsó árai miatt - a Balkán, ahol szintén szép partszakasza van az Adriának. egyre többen választják emiatt úticélul Albániát, Boszniát, Szlovéniát vagy Montenegrót. 

Montenegró a gyönyörű tengerparton kívül egyéb szépségekkel is csábítja a turistákat, Kotor és Budva történelmi városrészei igen népszerűvé váltak. Rossz hírünk van azoknak, akik ide készülnek a nyáron, drasztikus áremelések mellett szánta el magát az ország.

Montenegró Horvátországhoz képest sokkalta olcsóbb. Míg Kotorban 33 euróért ehettünk egy haltálat, addig Horvátországban ugyanezért 120 eurót kellett fizetnünk. Az olcsó árak és a munkaerőhiány azonban teljesen ellehetetleníti a vendéglátósok helyzetét, ezért drasztikus lépésre szánták magukat. A probléma hátterében az áll, hogy Horvátországba sokkal több turista érkezik, emiatt sokkal nagyobb nyereséggel dolgoznak a vendéglátósok. Ennek az a következménye, hogy sokkal jobban meg is tudják fizetni az alkalmazottakat. Emiatt a környékbeli országok munkavállalói nyaranta Horvátországba utaznak, hogy ott dolgozhassanak, így azonban Montenegróban nem maradt dolgozó - tudta meg az Origo.





A munkaerőhiány, valamint az árak alapvető növekedése arra kényszerítette Montenegrót, hogy drasztikus áremelést alkalmazzanak. Átlagosan 30 százalékkal lesz minden drágább, hogy így megakadályozzák, hogy összeomoljék a vendéglátóipar. 

 





Ezeket olvastad már?
Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Kitálalt a korábbi űrhajós: sokkoló dolgokat mondott az idegenekről

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Meghozták a fájó döntést a kis Maddie szülei: azonnal elhagyták a várost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás