Terroristáktól féltik a királyi családot, a titkosszolgálattal egyeztetett Vilmos herceg

Nagy a készülődés III. Károly szombati születésnapi ünnepsége előtt. Vilmos herceg egyeztetett a titkosszolgálattal, hiszen nem ez lenne az első eset, hogy megtámadják az uralkodót.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.15.
III. Károly királyi család

A brit uralkodó hivatalos születésnapját, a Trooping the Colour-t (zászlós díszszemlét) 1959 óta minden év júniusában tartják. Ez nem egyezik III. Károly valódi születésnapjával, ami november 14-re esik, azonban a hatalmas ünnepély már a 18. század óta jelenti a király, vagy a királynő évfordulóját.

Trooping the Colour 2023 Photo: Albert Nieboer / Netherlands OUT / Point de Vue OUT III. Károly
III. Károly és családja a Horse Guards épületének erkélyén 2023-ban (Fotó: picture alliance / Royal Press Europe /  Northfoto)

A hatalmas katonai parádé mindig az év egyik legnagyobb látványossága Londonban, annál is inkább, hiszen ez azon ritka alkalmak egyike, amikor az emberek saját szemükkel láthatják az uralkodói famíliát. A királyi család ugyanis a Horse Guards (lovasőrség) épületének erkélyéről tekinti meg a parádét, maga az uralkodó pedig részt is vesz a felvonuláson

Ez pedig kiemelten magas biztonsági kockázatúvá teszi a rendezvényt, korábban is történt már incidens.

Trooping the Colour

Az ünnepséget először 1748-ban tartották meg, mint az uralkodó hivatalos születésnapját, ráadásul a sors játéka folytán II. Károly, korábbi brit uralkodó tiszteletére. 1760 óta tartják meg minden évben a Brit Nemzetközösség államaiban, szinte mindegyikben más dátummal.

III. Károly érdekében dolgozik a titkosszolgálat

Érdekes egybeesés, hogy a szombati nagyszabású ceremónia előtt Vilmos herceg meglátogatta az MI6-et, azaz a brit titkos hírszerző szolgálatot. A csütörtöki megbeszélés nem szerepelt a királyi sarj hivatalos (és nyilvános) napirendjében, azt csak egy nappal később, pénteken hozták nyilvánosságra.

A találkozó minden részlete – többek közt a helye és ideje is – titkosított, így még csak az sem biztos, hogy Vilmos herceg találkozott-e az MI6 főnökével, Sir Richard Moore-ral, aki „C” kódnéven is ismert. 

Vilmos herceg
Vilmos herceg titkos találkozón vett részt (Fotó: AFP)

Az MI6 gyűjti a külföldi hírszerzési adatokat Nagy-Britannia nemzetbiztonsága, és gazdasági jólléte érdekében. Ez azt is jelenti, hogy ez a szervezet kezeli a terrorveszélyre utaló jeleket, illetve működik együtt a nemzetközi szolgálatokkal a birodalmat fenyegető külföldi tényezőket illetően. A hatalmas, multikultúráis tömegben pedig könnyedén elvegyülhet bármilyen, akár külföldi rosszakaró is.

A Trooping of Colour majdhogynem az egyetlen alkalom, amikor a király, illetve a királynő ennyire közel kerül az alattvalók és a turisták tömegéhez.

Hiszen a parádé során az uralkodó a csapataival lovagol az emberek sorfala között. II. Erzsébet sem volt ezalól kivétel egészen 1986-ig, azóta viszont hintón vett részt a felvonuláson. Így tesz idén fia, III. Károly király is, aki súlyos betegsége miatt nem ül nyeregbe, bár tavaly még hagyományosan, lóháton mutatkozott.

Merényletkísérlet az uralkodó ellen

Vagyis a közelség miatt nem meglepő a készülődés, a nemzetközi feszült politikai helyzet miatt pedig a hírszerző ügynökség bevonása sem. Annál is inkább, hiszen előfordult már merényletkísérlet a zászlós díszszemlén. 1981-ben, az akkor 17 éves Marcus Sarjeant hat lövést tudott leadni az akkor még lóháton érkező II. Erzsébet irányába, mielőtt leteperték volna. Szerencsére a merénylő vaktöltényt használt, a dörrenések azonban így is megvadították a királynő lovát, de a gyakorlott lovas uralkodónő meg tudta nyugtatni az állatot, így nem történt sérülés. Sarjeant hazaárulásért 5 év börtönbüntetésre ítélték, amiből hármat töltött le, majd nevet változtatott és új életet kezdett. A cellájából bocsánatkérő levelet írt a királynőnek, de sosem kapott választ.

Archív felvételen a II. Erzsébet elleni támadás:

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás