Pataki Ádám elárulta: Ezt kell csinálni, hogy ne repedjen ki a bejgli





Pataki Ádám leleplezte a tökéletes bejgli titkát, hogyan nem fog elrepedni sütés közben.



Megosztás
Szerző: Cs.I.G.a
Létrehozva: 2023.12.04.
Módosítva: 2023.12.04.
Pataki Ádám bejgli Bochkor

Már a nyakunkon vannak a karácsonyi ünnepek, mindenki lázasan készül a családdal töltött pillanatokra. Ajándékvásárlás, főzés, és persze az elmaradhatatlan sütés is. Minden családnak megvan a maga menüje szentestére, azonban egy biztos, a bejgli. Legyen az diós vagy mákos, ez a kényes sütemény komoly stresszt okozhat még azoknak is, akik rutinosan mozognak a konyhában. Ugyanis ha nem figyelünk oda, ez a kelt tésztás finomság könnyen szétrepedhet. Így Bochkor Gáborék utánajártak, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a bejgli gyönyörű aranybarnán kerüljön az ünnepi asztalra.

Bejgli recept
Komoly fejtörést tud okozni ez a finomság a legtapasztaltabb szakácsoknak is (Fotó: Unsplash)

Pataki Ádám elárulta a titkát

Ezért Bochkor Gáborék felkeresték az ország egyik legismertebb szakemberét, Liptai Claudia férjét, Pataki Ádámot. A sztárcukrász nem okozott meglepetést, és élő adásban rántotta le a leplet a tökéletes bejgli titkáról.

Én már éltem meg drámát otthon, amikor szétrepedt a bejgli, és abból könnyek lettek – vallotta be Bochkor Gábor, akivel Pataki Ádám megosztotta azokat a fogásokat, amikkel tökéletes bejglit készíthet. 

Szerintem a tölteléknél kezdődik! Mert ha túl magas a töltelék nedvességtartalma, nyilván a sütés során gőzzé alakul át, és szétrepeszti a bejglit. Másrészt nem szabad túl szorosan tekerni a bejglit, mert ha túl szorosan tekered, az előbb említett gőzképződésnél szintén szétreped. Harmadrészt sütés előtt közvetlenül, de a második kenés után, vagy ki hogyan keni, meg kell szurkálni egy vékony tűvel a bejglit, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni belőle. Nagyjából ezek, amikre figyelni kell, és nem szabad túltölteni töltelékkel

– árulta el az óriási titkot Pataki Ádám, akinek a kijelentésére a műsorvezető kontrázott rá, hogy a legtöbb ember sok töltelékkel szereti ezt a hagyományos süteményt.

Kreativitását feleségének köszönheti Pataki Ádám (Fotó: Nagy Zoltán)

Vannak más lehetőségek is?

Mint kiderült, Bochkor Gábor is azok közé tartozik, akik a bejglit jó sok töltelékkel szeretik. Ezért kérdezte meg a műsorvezető, hogy meg lehet-e úgy sütni a bejglit, ahogy a hurkát.

– Nem lehet átvenni a hurkasütési receptemet a bejglire? Ez úgy néz ki, berakod 60, majd 100 fokra húsz-húsz percig, és ezt így folytatom 160, esetleg 180 fokig. Tehát van lassan ideje mindennek távoznia, aminek távoznia kell, és egyben marad – vázolta fel az ötletét a szakértőnek a műsorvezető.

– Hát a kolbász esetében ez biztos fantasztikus technológia, de a bejglinél kicsit más a történet – válaszolta Pataki Ádám, de a műsorvezetőnek erre is volt válasza. – De hát a bejgli is kolbász csak édes – viccelődött Bochkor Gábor.

– Így van, de ebben van élesztő, a kolbászban meg nincs. Az élesztő amikor elkezd 60 fokon megindulni meg 120 fokon, abból tényleg egy amorf hurka lesz, és nem egy szép csigavonalú bejgli – fordította komolyra a szót. Pataki Ádám azt is megígérte Bochkor Gábornak, hogyha a későbbiekben kérdése adódna a bejlgisütéssel kapcsolatban, akkor telefonon szívesen kisegíti. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás