A Fény utcai Auguszt Cukrászdában már minden készen áll az ünnepre. A hétvégén kezdődő advent előtt kérésünkre Auguszt József megmutatta a Metropol olvasóinak, hogyan készíti a bejglit.
A 150 éves cukrászdinasztia családi receptje alapján készült klasszikus bejglit mi már meg is kóstoltuk, de nem tudtuk eldönteni, melyik a finomabb, szerintünk egyiket sem kéne kihagyni! Sebaj, rendelhetünk mindkettőből!
Íme, a készítés folyamata:
Az Auguszt Fény utcai műhelyében óriási a sürgés-forgás, Auguszt József maga áll oda a pulthoz, hogy megmutassa, hogyan nyújtja vékonyra a tésztát, és keni szét egyenletesen a tölteléket, majd tekeri fel a rudat.
-A cukrászat nehéz fizikai munka, a bejgli-készítés pedig különösen nem tartozik az egyszerű sütemények közé. Szívesen elmondom a receptet, de mivel én nem szoktam kis mennyiségben nekiállni, csak az adott sütéshez való arányok vannak a fejemben. Ki-ki ossza el magának, ha otthon próbálkozna, de ha biztosra akar menni, vigye tőlünk a karácsonyi bejglit – mondja a Metropolnak Auguszt József, aki a klasszikus diós és mákos mellett gesztenyés és aszalt szilvás változatot is készít.
8 kg búzaliszt
2 kg rétesliszt
4 kg vaj
50 dkg élesztő
1 kg porcukor
10 dkg só
25 darab tojás
A lisztet az élesztővel és vízzel kalácstésztává gyúrjuk, majd jön hozzá a többi összetevő. A tésztát összedolgozzuk, és hűtőbe pihentetjük. Ha pénteken begyúrtuk, vasárnap süthetjük.
Auguszt dió/mák töltelék
16 kg dió vagy mák
8 kg cukor
1 kg mazsola
3 kg darált citromhéj
12 dkg fahéj (a mák töltelékbe belefőzzük, a diónga csak a végén tesszük bele)
cukrozott gyümölcs
Kb 3,5 l víz
A cukrot a vízzel és citromhéjjal felforraljuk, így tesszük bele a diót, mákot, összekeverjük, megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra átgyúrjuk a tölteléket is, hogy könnyen kenhető legyen.
-Mi már meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, készen állunk a süteménnyel terített ünnepi asztallal – mutatja Auguszt József az Auguszt Fényből rendelhető mesés ínyencségeket: a bejglin kívül habcsókkal, óriási házi csokimikulással, mézeskalács házikóval, diós puszedlivel, kuglóffal, stollerrel, koldustallérral, hókiflivel, vaníliás karikával, mandulás linzertortával és teasüteményekkel ajándékozhatjuk meg magunkat vagy szeretteinket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre