
Fitt fasírt kacsamellből - zsemle helyett répával
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
A Fény utcai Auguszt Cukrászdában már minden készen áll az ünnepre. A hétvégén kezdődő advent előtt kérésünkre Auguszt József megmutatta a Metropol olvasóinak, hogyan készíti a bejglit.
A 150 éves cukrászdinasztia családi receptje alapján készült klasszikus bejglit mi már meg is kóstoltuk, de nem tudtuk eldönteni, melyik a finomabb, szerintünk egyiket sem kéne kihagyni! Sebaj, rendelhetünk mindkettőből!
Íme, a készítés folyamata:
Az Auguszt Fény utcai műhelyében óriási a sürgés-forgás, Auguszt József maga áll oda a pulthoz, hogy megmutassa, hogyan nyújtja vékonyra a tésztát, és keni szét egyenletesen a tölteléket, majd tekeri fel a rudat.
-A cukrászat nehéz fizikai munka, a bejgli-készítés pedig különösen nem tartozik az egyszerű sütemények közé. Szívesen elmondom a receptet, de mivel én nem szoktam kis mennyiségben nekiállni, csak az adott sütéshez való arányok vannak a fejemben. Ki-ki ossza el magának, ha otthon próbálkozna, de ha biztosra akar menni, vigye tőlünk a karácsonyi bejglit – mondja a Metropolnak Auguszt József, aki a klasszikus diós és mákos mellett gesztenyés és aszalt szilvás változatot is készít.
8 kg búzaliszt
2 kg rétesliszt
4 kg vaj
50 dkg élesztő
1 kg porcukor
10 dkg só
25 darab tojás
A lisztet az élesztővel és vízzel kalácstésztává gyúrjuk, majd jön hozzá a többi összetevő. A tésztát összedolgozzuk, és hűtőbe pihentetjük. Ha pénteken begyúrtuk, vasárnap süthetjük.
Auguszt dió/mák töltelék
16 kg dió vagy mák
8 kg cukor
1 kg mazsola
3 kg darált citromhéj
12 dkg fahéj (a mák töltelékbe belefőzzük, a diónga csak a végén tesszük bele)
cukrozott gyümölcs
Kb 3,5 l víz
A cukrot a vízzel és citromhéjjal felforraljuk, így tesszük bele a diót, mákot, összekeverjük, megfőzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra átgyúrjuk a tölteléket is, hogy könnyen kenhető legyen.
-Mi már meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, készen állunk a süteménnyel terített ünnepi asztallal – mutatja Auguszt József az Auguszt Fényből rendelhető mesés ínyencségeket: a bejglin kívül habcsókkal, óriási házi csokimikulással, mézeskalács házikóval, diós puszedlivel, kuglóffal, stollerrel, koldustallérral, hókiflivel, vaníliás karikával, mandulás linzertortával és teasüteményekkel ajándékozhatjuk meg magunkat vagy szeretteinket.
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Géza atya borral ajánlja a tiramisut.
Örömteli csapatmunkában készült a 4500 szeletes Dobos.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre