Kilométeres sorok a medykai határon: csak minél távolabb a háborútól - Helyszíni tudósítás





A medykai határon buszok, teherautók, mentők és tűzoltók kilométeres, hosszú, tömött sorokban várakoznak arra, hogy átlépjék az ukrán határt. A Bors munkatársa a lengyel-ukrán határon járt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.05.
Lengyel-ukrán határ

Laptársunk munkatársa elsőként egy nyugdíjas asszonnyal találkozott. Az idős hölgy elmondta, hogy mind Harkovban, mind Lviben nagyon sok a sebesült, ő is látott jónéhányat. Azt mesélte, sajnos nagyon kevés a mentőkocsi, ahogyan kötszerből és gyógyszerből sincs elegendő. A mentősök gyakran fordulnak, négy rohamkocsi pedig a végeláthatatlan autós sorban várakozott, hogy átjuthasson az egyre szörnyűbb helyzetben lévő Ukrajnába.

Traileren szállították ezt a mentőt át a határon (Fotó:Knap Zoltán/Bors)

Az asszony, azt is hozzátette: mindenképpen a határ közelében szeretne maradni, hogy amint csak lehet, azonnal hazatérhessen.

A Bors munkatársa azt tapasztalta, hogy a katonák folyamatosan segítenek a gyalog érkező időseknek, nőknek és gyerekeknek. Megszólaltatott egy fiatal nőt is, aki azt mondta, egyetlen célja volt csupán: két gyermekével együtt minél távolabb kerülni a háborútól. „Szeretnénk legalább Bécsig jutni- magyarázta könnyes szemmel. Hozzátette, egyedülálló anya, aki egy Harkovhoz közeli településről érkezett, édesanyja már korábban elmenekült Kijev környékéről.”

Rengetegen keltek útra (Fotó:Knap Zoltán/Bors)

A szerencsésebbeket már várják a határon, míg a hosszú kocsisorban változatos rendszámú autók állnak türelmesen, legtöbbjük holland, észt, lengyel, cseh, szlovák és német rendszámú.

Sokan érkeznek kisgyerekekkel (Fotó:Knap Zoltán/Bors)

Egyikük azt mondta az unokatestvérére vár, aki egy hét alatt jutott ide az egyre jobban ostromolt Kijevből. Az út mellett hatalmas hordókban tüzeket gyújtanak, hiszen egyre hidegebbre fordul az időjárás. A füstölő tartályok mellett gyülekeznek a frissen érkezettek, akik kezébe, ahogy lehet, meleg ételt és italt nyomnak, a közeli szupermarket pedig dugig van mentőssel és menekülttel.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás