RETRO RÁDIÓ

Elfárad a szemed a nap végére? Itt a megoldás!





A szemerősítő torna hasznos, ha sokat ülünk a számítógép előtt, és estére szúr a szemünk, fáj a fejünk. Akkor is segíthet, ha nem látunk jól messzire, vagy elhomályosodnak a betűk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.12.
szemtorna

A szemtorna gyakorlatai könnyen elsajátíthatók, és szakember vezetésével akár a kancsalság, a szemizombénulás vagy a szem alkalmazkodási képtelensége esetén is óriási eredmények érhetők el. A Webbeteg szakértője, Dr. Papp Júlia szemész az alábbi gyakorlatokat ajánlja.

Közeli fixálás közben távolba kell tekinteni, elrévedni (Fotó: Pixabay)

Egyszerű gyakorlatok

  • Pislogás, „tenyerezés” – Tudatos pislogás, a szem és környékének enyhe masszírozásával. Hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.
  • Tekintés – A gyakorlat lényege a mozdulatlan, egyenes fejtartás mellett csak a szemmel a fő tekintési irányokba (jobbra, fölfele, balra, majd lefele) nézés, a szélső helyzetekben pedig a szem pihentetése.
  • Összetérítő szemmozgás – „Kancsalítás” az orrhegyre. Kifele térő kancsalítás, rövidlátás és összetérítési nehezítettség esetén javasolt.
  • Lusta és fáradt szemre

  • „Takarás” – A gyenge, ellustult szem látásának fejlesztése, erősítése a feladat. Az erős, jó szem teljes letakarásával – megfelelő méretű, színű, könnyen felragasztható öntapadós szemtapasz vagy a szemüveg lencséjére rögzíthető takaróanyag segítségével.
  • Fúziós gyakorlat – Ez a gyakorlat az agyat tanítja meg a két szem felől érkező információk összehangolására, „fúziójára”. Műszer segítségével egymást kiegészítő, de kissé különböző képeket vetítenek külön-külön, majd mindkét szem elé. Gyakorlással az agy megtanulja egyszerre észlelni őket. Pl. a madár a kalitkába kerül, a bohóc kezében ott a karika és a fején a kalap. Kancsal gyerekek esetén az agy az egyik képet letiltja: üres a kalitka, nincs karika a bohóc kezében. Így kialakítható a kétszemes látás.
  • Lazító, „relaxációs” gyakorlatok – Belső szemizmok kifáradásának megelőzési módja a munkamegszakítás, az izmok ellazítása. Közeli fixálás közben távolba kell tekinteni, elrévedni.
  • Amikor nem segít a szemtorna

    Veszélyes azt gondolni, hogy a szemtorna megold minden szemészeti problémát. Ha a látásunkon változást észlelünk, először mindenképpen keressünk fel egy szakembert, hiszen az örökletes színvakság, a daganatok, a cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozások, szürke- vagy zöldhályog esetén nem várhatunk gyógyulást a szemtornától.

    A látás valójában az agyban történik?

    A szemtorna módszerének atyja William Horatio Bates amerikai orvos (1860–1931). Elméletének alapja, hogy a szemek „csak” érzékszervek, passzív fogadók, az észlelés valójában az agyban történik, ahol a kép háromdimenziós élménnyé áll össze. A jó látás feltételei ezzel összefüggésben 90 százalékban pszichikai eredetűek.





    Ezeket olvastad már?
    Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

    Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

    "Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

    "Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

    A dietetikus állítja: ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan lefogyhatsz

    A dietetikus állítja: ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan lefogyhatsz

    „Gyakori hiba” – figyelmeztet a gyermekorvos, erről minden szülőnek tudnia kell!

    „Gyakori hiba” – figyelmeztet a gyermekorvos, erről minden szülőnek tudnia kell!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás