RETRO RÁDIÓ

Megtanítják, mi a teendő a cukorbeteg kisgyerekkel – Ingyenes diabétesz oktatási program pedagógusoknak





Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2013-ban ingyenes diabétesz oktatási programot indított pedagógusoknak Belevalók néven. Ez egy félnapos, ingyenes továbbképzést, amelyen felkészítik őket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.05.
Belevalók

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulininjekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulinbeadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.

Támogassa ön is Belevalók programot adója 1%-ával (Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Egyre több a diabéteszes kisgyerek

– A cukorbeteg kisgyermekek száma hazánkban is folyamatosan növekszik, ezért ma már nélkülözhetetlen az óvodai dolgozók diabétesszel kapcsolatos ismereteinek gyarapítása. A Magyar Diabetes Társaság (MDT) nagyra értékeli és támogatja az alapítvány óvodai oktatóprogramjának kezdeményezését, amely segít abban, hogy a szülők bizalommal vigyék el cukorbeteg gyermeküket az óvodába – mondta prof. dr. Barkai László, az MDT elnöke.

A pedagógusok gyakran megijednek

A szülők régebben gyakran találkoztak azzal a jelenséggel, hogy a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor, mert a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget és nem merik vállalni a felelősséget. 2015 szeptemberétől azonban életbe lépett az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek felvétele az óvodába. Az alapítvány továbbképzése abban segít, hogy az óvodapedagógusok a képzés után pontosan tudják, mit kell tenni a cukorbeteg kicsivel, és megszűnnek a félelmeik a betegségtől.

A vércukorszintmérés ilyen a gyerekeknél is (Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Ezt tanítják meg a szakemberek

Az oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll, ahol diabetológus szakorvos, dietetikus és diabetológiai szakasszisztensek mutatnak meg egy cukorbeteg mintanapot, összeállítanak egy mintaétrendet, valamint életből vett példák alapján szituációs gyakorlatokat csinálnak vészhelyzetek elhárítására, és többek között megtanítják használni a vércukormérőt, az inzulinadagolót, és megismertetik a résztvevőkkel az inzulinfajtákat.

Amikor egy egész ovi benevezett a programra

Egy kisvárosban élő anyuka jogászként dolgozott, de mikor cukorbeteg gyermeke óvodáskorú lett, kénytelen volt feladni hivatását. A gyereket ugyanis csak azzal a feltétellel vették fel a helyi óvodába, ha ő vállalja az ellátását. Így arra kényszerült, hogy reggel kilenctől délután négyig a folyosón álljon „őrségben”. Egy éven át minden nap bejárt, és a folyosón mérte időközönként gyermeke vércukorszintjét, adta be neki az inzulint és etette meg. Az óvónők ugyanis azt mondták, nem vállalnak felelősséget a gyermekért. A család időközben nehéz anyagi helyzetbe került, az anyukánk vissza kellett mennie dolgozni. Az óvoda azonban továbbra sem vállalta a felelősséget, végül egy közeli településen találtak egyet, ahol fogadták a gyermeket. Amikor a régi óvodába új vezető került, „benevezte” az ovi teljes gárdáját az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Belevalók ingyenes diabétesz továbbképzésére. Így azóta már ebben az oviban is mernek cukorbeteg gyereket fogadni.

Támogassa ön is Belevalók programot adója 1%-ával, hogy minél több pedagógus kapjon ingyenes oktatást a cukorbetegségről! * Egy Csepp Figyelem Alapítvány * Adószám: 18255858-2-43  

 





Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás