Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában.
Ahhoz, hogy igazán jól induljon és jó is legyen a napod, elengedhetetlen egy finom, tápláló reggeli. Ha azonban ébredés után a gabonapelyhes dobozért nyúlsz, nem biztos, hogy jól választasz. Elmagyarázzuk, hogy miért!
A különböző gabonapelyhek kedvelt reggelik, melyeket a gyártók csábító reklámjai tettek népszerűvé – különösen a gyerekek körében. Táplálkozási szempontból azonban nem igazán jó döntés ezzel indítani a napot: a legtöbb ugyanis igazi kalóriabomba, "üres szénhidrát", amely többet árt az egészségnek, mint használ - írja a Mindmegette.
A reggelizőpelyhek többsége ugyanis rostban szegény, ellenben hozzáadott cukrot és viszonylag nagyobb mennyiségű sót tartalmaz. Elég csak egy pillantást vetni a címkékre, és láthatjuk, hogy magas a szénhidrát- és kalóriatartalmuk. Mivel finomított gabonákról van szó, a glikémiás indexük is magas: gyorsan jóllakottnak érezzük magunkat az elfogyasztásuk után, de ez csak rövid távú hatás, és kb. 2 órával az étkezés után a vércukorszint a mélybe zuhan, ami fáradtsághoz és sóvárgáshoz vezet. Ezzel szemben a bennünk található értékes ásványi anyagok, vitaminok mennyisége elenyésző.
Ha mégsem szeretnénk lemondani a pelyhekről, alaposan fontoljuk meg, hogy milyet választunk! Nézzük meg az összetevők listáját, ellenőrizzük a cukor- és zsírtartalmukat, kalóriaértéküket. Válasszunk inkább cukormentes müzlit vagy zabpelyhet (a fantasztikus íz- és formavilágú pelyhek helyett), amelyek kiváló összetett szénhidrátforrások, rostban gazdagok – míg a különböző ízesítésű, felfújt pelyhek igazából semmi hasznos tápanyagot nem tartalmaznak.
TIPP: A legjobb, ha otthon, magunknak készítjük el saját reggeli gabonapelyhünket: keverjünk össze teljes kiőrlésű zab- és hajdinapelyhet, adjunk hozzá néhány szem szárított áfonyát, mandulát vagy mogyorót és persze mehet hozzá néhány szem friss gyümölcs is. Ízesíthetjük kakaóval, kókusszal vagy fahéjjal, adhatjuk túróhoz, natúr joghurthoz vagy fogyaszthatjuk tejjel, növényi italokkal.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre