Te is szoktál bolti gabonapelyhet enni? Rettenetes, mit tesz a testeddel





Ezzel nagyon sokan nincsenek tisztában.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.08.
gabonapehely életmód reggeli egészség

Ahhoz, hogy igazán jól induljon és jó is legyen a napod, elengedhetetlen egy finom, tápláló reggeli. Ha azonban ébredés után a gabonapelyhes dobozért nyúlsz, nem biztos, hogy jól választasz. Elmagyarázzuk, hogy miért!

A gabonapehely az egészségünk gyilkosa / Fotó:  Pixabay

A különböző gabonapelyhek kedvelt reggelik, melyeket a gyártók csábító reklámjai tettek népszerűvé – különösen a gyerekek körében. Táplálkozási szempontból azonban nem igazán jó döntés ezzel indítani a napot: a legtöbb ugyanis igazi kalóriabomba, "üres szénhidrát", amely többet árt az egészségnek, mint használ - írja a Mindmegette

FELDOLGOZOTT, CUKROZOTT GABONAFÉLÉK

A reggelizőpelyhek többsége ugyanis rostban szegény, ellenben hozzáadott cukrot és viszonylag nagyobb mennyiségű sót tartalmaz. Elég csak egy pillantást vetni a címkékre, és láthatjuk, hogy magas a szénhidrát- és kalóriatartalmuk. Mivel finomított gabonákról van szó, a glikémiás indexük is magas: gyorsan jóllakottnak érezzük magunkat az elfogyasztásuk után, de ez csak rövid távú hatás, és kb. 2 órával az étkezés után a vércukorszint a mélybe zuhan, ami fáradtsághoz és sóvárgáshoz vezet. Ezzel szemben a bennünk található értékes ásványi anyagok, vitaminok mennyisége elenyésző. 

OKOS VÁLASZTÁS

Ha mégsem szeretnénk lemondani a pelyhekről, alaposan fontoljuk meg, hogy milyet választunk! Nézzük meg az összetevők listáját, ellenőrizzük a cukor- és zsírtartalmukat, kalóriaértéküket. Válasszunk inkább cukormentes müzlit vagy zabpelyhet (a fantasztikus íz- és formavilágú pelyhek helyett), amelyek kiváló összetett szénhidrátforrások, rostban gazdagok – míg a különböző ízesítésű, felfújt pelyhek igazából semmi hasznos tápanyagot nem tartalmaznak.

TIPP: A legjobb, ha otthon, magunknak készítjük el saját reggeli gabonapelyhünket: keverjünk össze teljes kiőrlésű zab- és hajdinapelyhet, adjunk hozzá néhány szem szárított áfonyát, mandulát vagy mogyorót és persze mehet hozzá néhány szem friss gyümölcs is. Ízesíthetjük kakaóval, kókusszal vagy fahéjjal, adhatjuk túróhoz, natúr joghurthoz vagy fogyaszthatjuk tejjel, növényi italokkal. 





 





Ezeket olvastad már?
Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás