Az alváshiányból nagy baj lehet!





Az éjszakai nyugodt pihenésre szükségünk van, hiszen a szervezetünk akkor tud regenerálódni, új erőre kapni. De lássuk, mi történik, ha nem alszunk eleget!



Megosztás
Szerző: Fanny
Létrehozva: 2023.03.10.
alvás életmód stressz

A felnőttkori alvászavar nem ritka betegség. A felnőtt lakosság kb. 40-50%-át sújtja hosszabb-rövidebb ideig. Ha csak néha-néha fordul elő, akkor csak átmeneti problémát okozhat, de a gyakori alvászavar mindenképpen kezelendő. – Álmatlanságról akkor beszélünk, ha vagy nem tudunk elaludni, vagy az éjszaka folyamán felébredünk, akár többször is. Előbbi esetben elalvási, utóbbiban átalvási zavarról van szó. Ezekhez azonban következmények is társulnak, melyek nappal jelentkeznek. A koncentráció  hiánya, fáradékonyság, ingerlékenység – árulja el dr. Fejes Krisztina háziorvos, természetgyógyász.

alvás alszik álom ágy sablon
Szükségünk van a pihenésre – Fotó: Pixabay/képünk illusztráció

Mi lehet a kiváltó ok?

– Sok esetben túlzott stressz van a háttérben, munkahelyi feszültség, kevés mozgás, az idegrendszer túlterheltsége, esetleg egy hozzátartozó, barát elvesztése stb. Ez hosszabb távon fizikai betegséget okozhat. Például egyik kiváltó tényezője lehet a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak, komoly pszichés tüneteknek is. A második világháború idején az emberkísérletek egy része is alvásmegvonásról szólt. Az alanyok sajnos teljesen zavartak lettek. De nem feltétlenül kell, hogy ide vezessen az alvászavar, ezért szükséges csírájában megoldani – tette hozzá a doktornő.

Az alvászavar terápiája

Amennyiben lelki zavar okozza, akkor azt célszerű feloldani. – Egy kiadós séta lefekvés előtt sokat segíthet. Ha lehet, az altatókra ne szokjunk rá, mert nagyon nehéz felhagyni velük egy idő után. A macskagyökér-tabletta, a Kalium phosphoricum Schüssler só vagy homeopátiás golyó támogathat minket az alvásban. Egy pohár meleg tej lefekvés előtt, nyugtató zene, a meditáció szintén megfelelő ellazulást hozhat – javasolta dr. Fejes Krisztina.

Árthat a szívünknek

Az alváshiány és a szívbetegségek szoros összefüggésben vannak. Ha nem alszunk eleget, akkor a szervezetünk jóval több stresszhormont termel, ami növelheti a vérnyomást és szívbetegséghez vezethet. Mivel az idegrendszer szinte állandóan aktív állapotban van, a szívnek sokkal többet és intenzívebben kell dolgoznia, nincs ideje megfelelően regenerálódni.

Könnyebben elhízunk

Amikor az energiatartalékaink az alváshiány miatt lecsökkennek, akkor a ghrelin nevű hormon arra ösztönzi a szervezetünket, hogy kezdjen el zsírt raktározni. Viszont nemcsak a raktározás kezdődik meg, hanem a zsírok lebontásának az üteme is lassul, hogy ezzel is energiát tartalékoljon a szervezet számára. Ezzel szemben csökken a szervezetünkben a leptin nevű hormon, melynek az a feladata, hogy üzenetet küldjön az agyunknak, hogy már eleget ettünk. Egy kutatás megállapította, hogy azoknál, akiknél az éjszakai alvás mennyisége lerövidült négy órára, az átlagos leptinszint legalább húsz százalékkal csökkent. Ez pedig azt jelentette, hogy fokozottabban jelent meg esetükben az éhségérzet. A kialakult súlyfelesleg növelheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ezenfelül, már egyetlen alvás nélkül töltött éjszaka után a szervezetünk vércukorszint-szabályozása felborulhat. Ha pedig huzamosabb ideig csak nagyon keveset alszunk, akkor nő az esélye annak, hogy cukorbeteggé váljunk.

Fejfájás és stressz

Nem véletlen, hogy amikor kialvatlanok vagyunk, akkor fáj a fejünk. Ennek oka lehet, hogy a hormonok játéka miatt a vérnyomás megemelkedik, mint ahogy az is, hogy sokkal stresszesebbek, ingerlékenyebbek leszünk.

Depresszió

Egyetlen átvirrasztott éjszaka után is megfigyelhetjük, hogy másnap rosszkedvűek, szomorúak, levertek vagyunk. Ilyenkor a munkánkban sem tudunk helytállni, mivel lelassul a reakcióidőnk, nem vagyunk képesek összpontosítani a feladatunkra, és ez tovább rontja a hangulatunkat. Ráadásul másokkal szemben is türelmetlenebbek leszünk.

Oldjuk meg a problémát!

Ne fogadjuk el, hogy alváshiányban szenvedünk, mert ez az egész életünket tönkreteheti! Első körben tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy békésen szunyókálhassunk.

Este lefekvés előtt szellőztessünk ki, teremtsünk csendet a hálószobában, kapcsoljuk ki a kütyüket, lefekvés előtt két órával már ne együnk semmit, de főleg ne nehéz ételeket, és felejtsük el a koffeines italokat. Mozogjunk rendszeresen, akár sétáljunk egy nagyot a friss levegőn. Igyunk nyugtató, elalvást segítő gyógyteákat. Ha mindezek ellenére is csak álmatlanul forgolódunk, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét!

Jobb, ha nem vezetünk!

Az alváshiány miatt gyengül az idegrendszerünk, képtelenek vagyunk koncentrálni, lassul a reakcióidőnk, és türelmetlenebbek vagyunk a többi autóssal. Ezért, ha alvási problémáink vannak, az pont olyan rossz hatással van ránk, mintha ittas állapotban lennénk, ezért semmiképp ne vezessünk, mert kockáztatjuk a saját és mások épségét, életét is.

Tudtad?

Egy tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van a kamaszok táplálkozási és alvási szokásai között. Egyértelműen kiderült, hogy azok, akik 8 óránál kevesebbet aludtak, jóval több egészségtelen, kalóriadús ételt fogyasztottak, és jóval kevesebbet mozogtak, mint az eleget alvó társaik. Egy tizenévesnek kilenc óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy a szervezete megfelelően működjön és fejlődjön.

Fotó: Pixabay

Alváshalogatás

Korunk legújabb jelensége az alváshalogatás. Körülvesznek bennünket a különböző technikai eszközök, amelyek arra ösztönöznek minket, hogy állandóan jelen legyünk a közösségi oldalakon, a világhálón.

Alváshalogatók vagyunk, ha ugyan álmosak vagyunk, de lefekvés helyett még belekezdünk egy sorozatba vagy filmbe, amit nem tudunk abbahagyni, csak még „utoljára” felmegyünk a közösségi oldalakra, nehogy lemaradjunk valamiről, megnézzük az e-mailjeinket, hátha valami fontos üzenetet kaptunk. Ezekkel a lépésekkel azonban egyre későbbre toljuk a lefekvést, és így egyre kevesebb időnk marad az alvásra. Ez főleg akkor lehet jellemző ránk, ha az élet más területén is jellemző ránk a halogatás, a másik oka pedig, hogy nincs egy megszokott napirendünk, amelyet betartunk. Ezen csak úgy változtathatunk, ha megtervezzük előre a napunkat, a hetünket, találunk időt a mozgásra, kikapcsolódásra, és persze a pihenésre is. Ha tartjuk magunkat ehhez, akkor sokkal kiegyensúlyozottabbak, energikusabbak és egészségesebbek leszünk.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás