Állandóan fáradtan ébredsz? Ezen változtass!





Frusztráltnak és kimerültnek érzed magad? Adunk néhány tippet, melyek segíthetnek abban, hogy ezentúl kipihenten kelhess.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.20.
Módosítva: 2023.01.20.
pihentető alvás tippek fáradtság stressz

Ki ne vágyna egy jó alvásra egy hosszú, stresszes munkanap után!? Sajnos sokszor a nap eseményei folyamatosan kavarognak a fejünkben, miközben megpróbálunk álomországba sodródni. Így viszont csak hánykolódunk és végül, amikor eljön az ébredés ideje, fáradtnak és bosszúsnak érezzük magunkat. A reggelek hatással vannak a gondolkodásmódunkra, érzelmeinkre és hangulatunkra, amelyeket a nap folyamán viszünk magunkkal. Szóval érdemes tenned a kipihent ébredésért!

Ha rendre nem ébredsz kipihenten, jobb, ha új szokásokat alakítasz ki! Forrás: Pixabay

Fontos, hogy kialakíts bizonyos szokásokat. Határozzon meg egy lefekvés előtti rutint, és tartsd is magad ehhez! A következetesség segít ellazulni és megnyugodni. Az is fontos, hogy állandó alvási és ébredési időd legyen. Míg hétvégén kicsit tovább is pihenhetsz, érdemes figyelni rá, hogy naponta átlagosan 7-8 óra alvás szükséges. 

Ügyelj rá, hogy a hálószobában semmi ne zavarjon. Még a takaróba kuckózva is a telefont bámulod? Ha jót akarsz aludni, tedd le a laptopot, a telefont, és kapcsold inkább repülő módba az eszközt, hogy senki se zavarhasson. Biztosítsd a sötétet a szobában és ha lehet, ne közvetlenül az ablak mellett feküdj, hogy minél távolabb kerülj a zajoktól. 

Abban a pillanatban, amikor megszólal az ébresztő, megnyomod a szundi gombot és visszaalszol? „Csak még 5 perc” – mondod magadnak, és talán ez a fő oka annak, hogy rosszkedvűen és mogorván ébredsz. A kelés halogatása csak ront a helyzeten és zavarodottá tesz, felborítja a belső órád. Ha az ébresztő megszólalása után bújsz ki az ágyból, sokkal nagyobb eséllyel leszel friss! Arra is érdemes figyelni, hogy lefekvés előtt kerüld a nehéz ételeket és korlátozd az alkohol, a koffein, illetve a nikotin bevitelét.

Hosszú távon az alváshiány teljesítménycsökkenéssel jár és kognitív károsodáshoz vezet, ezért ha a napi rutin kialakítása sem segít, mindenképp kérj orvosi segítséget! 





 





Ezeket olvastad már?
Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Arcápolás otthon, fillérekből

Arcápolás otthon, fillérekből

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

123 éve született a magyar film: teszteld, te mennyire emlékszel a régi idők mozijaiból - kvíz

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Hallottál már a tavaszi gonoszjáró napról? Így élheted túl para nélkül!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás