RETRO RÁDIÓ

Segítünk! Így őrizd meg a hideg hónapokban is az egészségedet!





Hamarosan megérkeznek a fagyok, így nagyon fontos, hogy felkészítsük a testünket és a lelkünket a leghidegebb évszakra. A tél gyakran jár együtt a felső légúti betegségekkel, levertséggel, és a tartós napfény hiánya nem csupán a lelkünket, de a testünket is megviseli. Ezért fontos, hogy tudatosan felkészüljünk az előttünk álló hónapokra, és megerősítsük az immunrendszerünket és a szellemünket egyaránt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.03.
egészség tél

Étkezzünk változatosan

Az egészséges és szezonális alapanyagok fogyasztása segít a szervezetnek formában maradni a hideg hónapokban is. Fontos azonban, hogy kellő figyelmet fordítsunk az elegendő rost- és vitaminbevitelre. Érdemes a reggeleket friss, préselt zöldség- vagy gyümölcslével indítani, amelyek segítenek támogatni az immunrendszer jó működését, és megalapozzák a kellő rostbevitelt is. 

Az ünnepek alatt, a túlzott húsfogyasztást követően, érdemes lehet kicsit könnyíteni az étkezésen, és csökkenteni a húsos ételek mennyiségét. Ugyanez igaz a szénhidrátokra is. A hagyományos karácsonyi sütemények és desszertek nagy mennyiségben nem támogatják az egészségünket. De nem kell, hogy megvonjuk magunktól a szénhidrátokat, csak figyeljünk arra, hogy ne fehér lisztből készült desszerteket válasszunk.


 

Berry,And,Vegetables,Smoothie,,Healthy,Juicy,Vitamin,Drink,Diet,Or
Fotó: Shutterstock

 

Figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre

„A változatos és szezonális étkezés az egészségünk és a jól működő immunrendszer alapja, azonban a hideg hónapokban fontos, hogy extrán segítsük a szervezetünket, és ellenállóvá tegyük a betegségekkel szemben. Ehhez pedig fontos a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel a mindennapokban. A téli időszakban a csökkent napsütéses órák miatt mindenképpen fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe” – jegyezte meg Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő. Ezenfelül pedig érdemes lehet egy komplex, jó összetételű és minőségű multivitamin-készítményt választani, amely elláthat bennünket az egészséges működéshez szükséges összes vitaminnal. 


Fontos a kellő folyadékbevitel

A nyári hónapokban a nagy meleg miatt sokkal könnyebben visszük be a szükséges folyadékmennyiséget a szervezetünkbe. Télen azonban érdemes tudatosan is odafigyelni, hogy minimum 2-3 liter tiszta vizet fogyasszunk, ami nem csupán a bőrünket segít hidratáltan tartani, de segít, hogy a testünkből is távozzanak a felhalmozódott méreganyagok.


Mozgassuk át magunkat rendszeresen

A hideg hónapokban hívogató a meleg takaró alatt kuckózva filmeket nézni, pedig épp ebben az időszakban nem érdemes csökkenteni a mozgásadagunkat. Mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk, a legfontosabb, hogy azt rendszeresen gyakoroljuk. Töltsünk a lehető legtöbb időt a szabadban, a friss levegőn, és tegyünk nagy sétákat. Ezek mind-mind segítik az immunrendszerünk jó működését és a stressz-szintünk csökkentését. Érdemes lehet ebben az időszakban kipróbálni a jógát, ami segíti a befelé figyelést, a lassulást, és segít összhangba kerülni az évszak energiáival.

Beautiful,Young,Asian,Woman,Sitting,In,Yoga,Position,And,Meditating
Fotó: Shutterstock


Pihenjünk eleget

Az év végi hajrában hajlamosak vagyunk magunkat túlhajtani mind a munkában, mind az otthoni teendők terén. A megnövekedett stressz-szint, a feszített tempó és a tornyosuló határidők azonban erősen igénybe veszik az immunrendszerünket és a lelkünket is. Fontos, hogy törekedjünk arra, hogy a nagy rohanás közepette is megpihenjünk időnként, szakítsunk kellő időt a relaxációra, a pihentető alvásra. Látogassunk el egy masszázsra, ami nem csupán a testet tölti fel energiával és lazítja el, de segít az elmét is lecsendesíteni.


 





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Ezeknek a csillagjegyeknek nem úgy alakulnak a dolgaik, mint tervezték

Ezeknek a csillagjegyeknek nem úgy alakulnak a dolgaik, mint tervezték

Heti horoszkóp: ez a csillagjegy találkozik a Nagy Ő-vel

Heti horoszkóp: ez a csillagjegy találkozik a Nagy Ő-vel

A vonzó és funkcionális homlokzatok tervezésének titkai (x)

A vonzó és funkcionális homlokzatok tervezésének titkai (x)

Ennek a csillagjegynek ma minden dolga könnyebben sikerülhet

Ennek a csillagjegynek ma minden dolga könnyebben sikerülhet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás