RETRO RÁDIÓ

Kijelentették a kutatók: igenis jót tesz a sírás!





Amikor levertnek érzed magad, a tested a megkönnyebbülés forrását keresi, hogy felszabadítsa az érzelmeket. Bár sokan próbálják elrejteni a könnyeiket, a sírásnak számos előnye van.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.02.12.
Mentális egészség sírás érzelemkifejezés

Nem kell attól tartanod, hogy gyengének tűnsz, a sírás számos előnnyel jár az általános mentális egészségre nézve. Először is, jó, ha tudod, hogy a könnyek segítenek méregteleníteni a testet: eltávolítják a szembe jutott szennyeződést és nedvesen tartják a szemet, így védve a fertőzésektől. Az érzelmek által kiváltott könnyek stresszhormonokat és egyéb méreganyagokat tartalmaznak, amelyeket kiürítenek a szervezetből. 

A könnyeknek jótékony hatása van, ne nyomd hát el az érzéseidet! Fotó: Pixabay

A sírás javítja a hangulatot 

Sokan a sírást a szomorúsággal és a rossz közérzettel társítják, pedig javíthatja a hangulatot, a folyamat ugyanis képes csökkenteni a stressz szintjét, ami biztosítja a jobb alvást és erősíti az immunrendszert. A stressz tünetei, mint például a gyomorfájás és a nyugtalanság, néhány percnyi sírás után enyhülhetnek. 

A könnyek segítenek a gyász feldolgozásában. Bár lehet, hogy nem mindenkinél működik ez ebben a folyamatban, egyesek vigaszt találnak abban, hogy felszabadítják az érzelmeket. Akár fizikai, akár érzelmi fájdalmat tapasztalsz, a sírás csökkentheti azok súlyosságát, ilyenkor ugyanis endorfin szabadul fel a szervezetben.

A sírás valami rosszra figyelmeztet 

Előfordul, hogy az ember elnyomja a fájdalmas érzelmeit anélkül, hogy észrevenné. A sírás segíthet felismerni, hogy valami nincs rendben, legyen szó akár érzelmi, akár fizikai problémáról. Ha rájössz, hogy valami gond van, megteheted a megfelelő lépéseket, hogy azonosítsd a bajt, innentől kezdve pedig egészségesen tudsz megbirkózni a helyzettel, elnyomás nélkül. 

Már csecsemőkorban is megfigyelhető, hogy a sírás olyan kötődési viselkedés, amelyért azért folyamodunk, hogy támogatást kapjunk másoktól – ez a felnőttekre is igaz. Ha azonban azon kapod magad, hogy gyakran sírsz a szomorúságtól, ideje lehet szakember segítségét kérni. 





 





Ezeket olvastad már?
Meglepő akadályokat görget az élet néhány csillagjegy elé ma

Meglepő akadályokat görget az élet néhány csillagjegy elé ma

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Izgalmas napja lesz ma ennek a csillagjegynek

Izgalmas napja lesz ma ennek a csillagjegynek

Ez a három csillagjegy a legkiszámíthatatlanabb mind közül

Ez a három csillagjegy a legkiszámíthatatlanabb mind közül

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás