Még a NASA szakemberei sem számítottak arra, amit a Vénusz atmoszférájának elemzése eredményezett: a bolygót körüllengő felhőben olyan gázokat fedeztek fel, amelyeket csakis élő organizmusok állíthattak elő. A vizsgált gázban található elemeket eddig csak a Földön tudták kimutatni, és egyértelműen élőlényekkel álltak összefüggésben – írja a Daily Star.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a Vénuszon is fellelhető a foszfin – ez egy színtelen, gyúlékony és erősen toxikus gáz, amely a földi légkörben könnyen és gyorsan lebomlik. A tűzforró Vénuszon is hasonlóképpen kéne cselekednie, a gyors bomlás ellenére azonban a foszfin folyamatosan újra és újra megjelenik a bolygó légkörében.

Lehet élet a Vénuszon (Fotó: Pixabay)

Jane Greaves, a Cardiff Egyetem asztronómiaprofesszora szerint ennek a legvalószínűbb magyarázata csakis az lehet, hogy a Vénusz sűrű felhőrétegében él valamilyen földönkívüli mikroorganizmus-kolónia, amely gondoskodik a foszfin előállításáról. A professzor szerint ez egy olyan felfedezés, amelyre ő és a kollégái sem számítottak, egyenesen sokkolta őket, mikor többszöri vizsgálat után is foszfint mutattak ki.

A Földön a leggyakrabban a mocsaras területeken található baktériumok felelősek a foszfin előállításáért. Azt azonban még a szakértők sem tudják, hogy létezhetnek-e ehhez hasonló élőlények a forró bolygón, vagy hogy mi állhat a foszfintermelés hátterében a Vénuszon.

Azonban nem ez az első alkalom, hogy más, élő szervezetekkel kapcsolatba állítható gázokat fedeznek fel a Vénuszon, első alkalommal 1978-ban mutatott ki hasonló gázt a NASA egyik vizsgálata. Egyes szakértők véleménye szerint számos biológiai kemikália rejtőzik a Vénusz vastag, meleg és barátságtalan atmoszférájában, többek között nitrit- és nitrátsav, kénhidrogén és talán ammónia is. Ugyan ezek önmagukban még nem jelentik azt, hogy a Vénuszt gázelőállító rovarok népesítenék be, de nagy eséllyel árulkodnak valamilyen korábban sosem látott, élő (mikro) organizmus jelenlétéről. Ráadásul a Vénusz atmoszféráját is sokszor sötét foltok színezik, amely csak még valószínűbbé teszi a vénuszi mikroorganizmus-kolóniák létezését.