Metropol-kisokos: minden, amit tudnod kell, ha tűzifával fűtesz





Annak, aki korábban soha nem fűtött fával, itt egy kis segítség ahhoz, mennyi tüzelőre lesz szükség.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.27.
Hasznos tippek

Jó néhány tényezőtől függ, hogy egy adott mennyiségű fa mennyi meleget képes adni. Többek között attól, hogy milyen fajtájú a fa, mennyire száraz, miben tüzeljük el és hány helyiséget fűtünk. De akkor mennyi fát vegyünk, hogy biztosra menjünk? Megpróbálunk segíteni!

A legjobb tűzifa a száraz keményfa (bükk, tölgy, akác, gyertyán), a legolcsóbb pedig a fenyő Fotó: Zalai Hírlap

A fafajtákról

A legjobb tűzifa a száraz keményfa, mint például a bükk, a tölgy, a gyertyán vagy az akác. Ezeknek van ugyanis a legnagyobb fűtőértéke. A legolcsóbb tüzelő a fenyő, és bár fűtőértéke azonos a bükkével, hamarabb leég. Magas gyantatartalma tönkreteheti a kéményt. Ha kevesebb tüzelővel szeretnénk több meleget, tölgyet vagy bükköt érdemes venni.

Nem mindegy az sem, mennyire száraz a fa

Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke. A nedves fa 50%-os víztartalommal csak fele annyi fűtőértékkel rendelkezik, mint egy jól kiszárított 10-20%-os fa. Ahhoz, hogy a fa megfelelően kiszáradjon, minimum 1-2 év kell. Ha tehát kevesebb tüzelővel szeretnénk több meleget, száraz keményfát vegyünk.

Miben a leghatékonyabb fát tüzelni?

A vegyes tüzelésű kazán a legelterjedtebb, főleg kedvező ára miatt. Egy ilyen kazánnak minimum 700-1000 literes puffertartállyal kell rendelkeznie, ez tárolja a fatüzelésből származó energiát. Ennél csak a faelgázosító kazán a hatékonyabb, aminek két égéstere van. Az elsőben a fa ég, a másikban a fa elégésekor keletkező füst, oxigénnel keverve. Akinek ilyen kazánja van, annak jóval kevesebb, ám jobb minőségű fára lesz szüksége.

A leghatékonyabb fűtőeszköz a faelgázosító kazán Fotó: Észak Magyarország

Mennyi a fa fűtőértéke?

Szintén egy fontos tényező annak meghatározásában, hogy mennyi fára lesz szükségünk a fűtési szezonban. A bükk átlagos fűtőértéke 15.6 MJ/kg, vagyis 4,3 kWh/kg, a tölgyé 15.1 MJ/kg, vagyis 4,2 kWh/kg, az akácé pedig 14.9 MJ/kg, ami 4,1 kWh/kg-nak felel meg. Egy ömlesztett köbméter fa 500-700 kg-nak felel meg, fafajtától és nedvességtől függően. Egy erdei köbméter fa (1×1×1,7 m) pedig 800-1400 kg-nak. Vagyis 1 erdei köbméter száraz bükkfa elvben 12 480-18 720 MJ-nyi fűtőértéket jelent, árban pedig 30 000 forintnyi kiadást, ha állami erdőgazdaságból vásárolunk. Kilowattórában ez 3466-5200. Érdekességképp: a havi hatósági áras gázmennyiség 5303 MJ, vagyis 1473 kWh.

Mennyi tűzifát vegyünk a télre?

A tűzifa mennyisége függ: a lakás nagyságától, a szigeteltségi állapotától, a kazán hatásfokától, a fa szárazságától, a beállított hőmérséklettől. Egy átlagosnak mondható, 100 négyzetméteres családi ház esetében, ha 24°C-os meleget szeretnénk, a legrosszabb szigetelési adottságok mellett télire elegendő lehet 7-8 köbméter tűzifa modern vegyes tüzelésű vagy faelgázosító kazán esetében. Ha elavult a fűtőberendezés, akkor viszont akár 12-13 köbméter tűzifára is szükség lehet, kitűnő állapotú szigetelés esetén viszont már 3 köbméter tűzifa is elég egész télre. A fentiek persze erősen függenek attól, mennyire lesz hideg az idei telünk.





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás