2016-ig nyúlnak vissza a zuglói parkolási botrány szálai – írja a Mandiner az Index összefoglaló cikke alapján. Az írás felidézi, hogy már javában Karácsony Gergely vezette a kerületet, amikor öt évvel ezelőtt a XIV. kerület a fizetőparkolás bevezetése mellett döntött.

Ekkor lett gyanús az ügy

Ehhez azonban parkolójegy-kiadó automaták beszerzésére és üzemeltetésére kellett megoldást találni. Az ügy már ekkor gyanús lett, ahogy Várnai László, a Civilzugló Egyesület képviselője jelezte, a kerület szocialista többségű Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottsága 1 milliárdról 1,4 milliárdra emelte a megvásárolni kívánt műszaki és szolgáltatási tartalom becsült értékét.

A szocialisták vezetésével gyorsan le is zárták volna a pályázati kiírás tartalmi összeállítását, ám ennek első körben keresztbe tett a Közbeszerzési Döntőbizottság (indokolatlan gyorsított eljárás miatt), sőt meg is büntette emiatt az önkormányzatot, 1 millió forintra.

Másodszorra azonban már sikerrel jártak, az üzemeltetést pedig a legkedvezőtlenebb ajánlatot tévő C-Ware konzorcium nyerte el, amely azóta is felügyeli a zuglói parkolást.

Pedig, ahogy blogjában Várnai is rámutatott: a cég 2019-re egészen tetemes, mintegy 739 milliós veszteséget termelt, amelynek java részét nem is az üzemeltetés, hanem a parkolás-ellenőrzés kiszervezése okozta: 1,4 milliárdból egyetlen év alatt 528 milliót költöttek erre.

A profitról

Az Index cikke szerint ennek ellenére a szocialisták mindent megtettek, hogy meghosszabbítsák a szerződést, ám ezt végül mégis sikerült megszüntetni, így a kerület végül saját kezébe vette az üzemeltetést. Ám az önkormányzat nemhogy nem bontotta fel a C-Ware-rel a szerződést, de újabb 76 parkolóóra megvásárlására és 4 éves üzemeltetésre szóló közbeszerzést írt ki.

A C-Ware neve azért fontos a történetben, mert az elmúlt hetekben a szocialista politikusokra terhelő vallomást tévő Fuzik Zsolt, annak a SiS Parking Kft.-nek az irányítója, amely a C-Ware konzorcium tagja. Fuzik a BKV-val szerződött SYS IT Services Kft. számlagyárának ügyében folytatott nyomozás egyik gyanúsítottja, és aki a Magyar Nemzet birtokába került nyomozati iratok alapján azt állította, hogy 2017 és 2019 között vallomása szerint minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak

Mint kiderült, Fuzik azonban más szocialista politikusokat is megnevezett, így az országgyűlési képviselő Molnár Zsoltot, akinek állítás szerint 40 millió forint kenőpénzt adott át, valamint az egykori környezetvédelmi miniszter Baja Ferencet, aki 30 pedig millió forintot kért tőle a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzése kapcsán.