Itt vannak a mínuszok: készülj fel a téli közlekedésre!

Az egész országra lecsaptak a mínuszok ma reggelre, úgyhogy már saját bőrünkön is érezhetjük a téli hideget. A fagyos évszak nem csak szervezetünkre, de a közlekedésre is komoly hatással van, hiszen ilyenkor mindenkinek fokozott figyelemmel kell lennie az utakon autósként és utasként is. Az éberség mellett azonban elengedhetetlen feltétele a biztonságos haladásnak járműveink és a tömegközlekedési eszközök megfelelő felkészültsége a télre.

Készítsd fel az autóját a hideg időszakra!

 • Ellenőrizd a fagyálló szintjét és hőmérsékletét
 • Nézd meg az akkumulátor teljesítményét
 • Cseréld le a nyári gumikat télire
 • Óvd a karosszériát a jegesedés ellen
 • Tegyél meg mindent az autó láthatóságáért

Fotó: MTI

Készül a BKK és a MÁV is a hidegre

A tömegközlekedés téliesített járati is készen állnak a mínuszok érkezésére. Természetesen a koronavírus-járvány alatt továbbra is sűrűbben járnak a BKK fűtött járatai, melyekre csak maszkban lehet felszállni. A MÁV november végén új menetrenddel várja az utasokat, miközben fokozottan kéri őket, hogy a peronokon óvatosan közlekedjenek.

Fotó: MTI

Változnak az útviszonyok

 • A hideg időszak több veszélyt tartogat a közutakon a szélsőségesebb időjárási körülmények miatt, úgyhogy itt van pár jó tanács, mikor kell még jobban résen lennie az autósoknak.
 • A hideg miatt a fékutak meghosszabbodnak.
 • A kanyarokban könnyen megcsúszhatnak a kerekek.
 • A korai sötétedéstől, ködtől, esőtől vagy hótól rosszabbak a látási viszonyok, így érdemesebb lassabban haladni.
 • A pislákoló lámpákkal előtűnő járművek is fokozottan baleset veszélyesek.

Ingyenes online szülésfelkészítő tanfolyamot indít a Szent János Kórház

Világviszonylatban is egyedülálló, 8 hetes ingyenes online tanfolyammal segíti a várandós kismamákat a Szent János Kórház a koronavírus-járvány alatt. Az intézmény szülésznőin és csecsemőápolóin kívül laktációs szaktanácsadó, gyógytornász, szülész-nőgyógyász-, gyermeksebész és neonatológus szakorvos előadásait hallgathatják meg a tanfolyam résztvevői. Az Android és iOS mobilalkalmazásoknak köszönhetően az elkezdett kurzusok hordozható eszközökön offline is megtekinthetőek.

Fotó: Shutterstock

Marad az apás szülés

Az egyedülálló felkészítő program mellett Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter elárulta, a koronavírus ellenére is mindkét szülő jelen lehet gyermekük születésénél.

– Természetesen a járvány alatt is születnek kisbabák, nagy örömünkre szolgál, hogy idén még több, mint tavaly ilyenkor. A biztonság mellett figyelünk arra is, hogy a születés csodájánál mindkét szülő jelen lehessen, ezért továbbra is engedélyezzük az apás szülést – fejtette ki.

Mától lehet pályázni az elektromos biciklikre

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a környezetkímélő közlekedés ösztönzése jegyében összesen 1 milliárd forint támogatást biztosít elektromos kerékpárok megvásárlásához. A támogatás a jármű értékének legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. Az első pályázati időszak november 27-én ér véget, ezután havi rendszerességgel lehet majd pályázni 2021. október 29-ig vagy a keret kimerüléséig.

Fotó: MTI/Beliczay László

 

Közlekedési kisokos

 • Több buszmegállót helyeztek át Budán, miután lezárták a Várfok utcát. A 16-os, a 16A, a 102-es, a 116-os, a 139-es, a 140-es és a 140A autóbusz, illetve a 916-os éjszakai járat terelve közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér M megállót az építkezés miatt. A munkálatok 2021. július 15., csütörtök üzemzárásig tartanak.
 • Terelve járnak november 30-ig a 93-as, (Kőbánya-Kispest M / Szemeretelep vasútállomás) és a 93A (Kőbánya-Kispest M / Pestszentlőrinc, Fedezék utca) autóbuszok. Építkezés miatt az Üllői út – Darányi Ignác utca útvonalon nem érintik a Kispest vasútállomást, a Bozsik Stadiont, a Kispesti temetőt és a Csapó utcai megállókat.
 • Nem közlekedik az M3-as metró a Lehel tér és a Nagyvárad tér között, a kimaradt szakaszon pótló autóbusszal utazhatnak 2022 év végéig. A lezárt megállóhelyeket az M14-es pótlóbusz igénybevételével lehet elérni. A közlekedést az 1M, 2M-es villamosok, 72M, 73M, 79M-es trolibuszok és a 254M autóbusz könnyíti meg.
 • Mától egészen december hatodika üzemzárásig terelve közlekedik a 32-es busz Angyalföldön. A járat nem érinti a XIII. kerületi Béke utca megállót a következő két hétben. További változás, hogy az autóbusz Pap Károly utca megállóját áthelyezték a megszokott helyről. Az említett szakaszon autóbuszos pótlás nem várható.
 • Ma este 21:00-tól kedd üzemzárásig egy vágányon közlekedik a H8-as és a H9-es HÉV az Örs vezér tere és Nagyicce között. A H8-as és H9-es HÉV a mai napon az Örs vezér tere irányú jobb vágányon halad. Mindeközben a 9:00 és 14:00 óra között a H8-as HÉV Mogyoród és Gödöllő, Erzsébet park között szintén egy vágányon közlekedik.