Kiderült, milyen lesz az idei dinnye – jót tett neki a nagy hőség

Nagy a választék a magyar dinnyékből és most az is kiderült, milyen termés várható idén. A termelők szerint nem lesz rá panasz!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.07.11.
Módosítva: 2025.07.11.
sárgadinnye Horváth Béla Roszik Tamás görögdinnyés Magyarország

Szezonnyitó dinnyebemutatót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a FruitVeB Magyar ZöldségGyümölcs Szakmaközi Szervezet,  amelyen kiderült, hogy az idei magyar dinnye kiváló ízélményt nyújt a nyári melegben.

dinnye
Gazdag a választék a hazai dinnyékből - és az ízük is mennyei! Fotó: Fodor Erika

A dunavecsei Roszik Tamás 30 éve foglalkozik sárgadinnye-termesztéssel.

„Többféle sárgadinnye van Magyarországon, mi az olasz–amerikai típust részesítjük előnyben, a magyar vásárlók is ezt szeretik. Még mindig kevés sárgadinnyét termesztenek Magyarországon, én azt szeretném elérni, hogy annyi termesztő legyen, hogy mindenki magyar sárgadinnyét fogyaszthasson” – tudtuk meg a hazai piacvezető sárgadinnye-termesztő szakembertől.

@fezstory Roszik Tamás 30 éve termeszt sárgadinnyét Dunavecsén. Cél: mindenki hazait fogyaszthasson!#fyp❤️ #nekedbe❤️ ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

Horváth Béla 40 éve Baranyában termeszti a görögdinnyét. Kérdésünkre elmondta, az már látható, hogy az idei dinnyetermés finom lesz, a mennyiség még kérdéses.

@fezstory Horváth Béla Baranyából közel 40 éve foglalkozik görögdinnye-termesztéssel, azon belül is a magszegény fajtával. Azt mondja jó az idei termés!#nekedbe❤️ ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

„A nehézségek ellenére úgy tűnik, hogy jó termés várható. A görögdinnye szereti a meleget, édes lesz, jó lesz. 

Mi 5 fajtát termelünk, ennek a zöme már magszegény” – mondta Horváth Béla, aki azt is elárulta, hogy a dinnyét csak éretten szabad levágni, itt nincs olyan, hogy majd utólag beérik.

A magszegény fajta igen népszerű Fotó: Fodor Erika

A dinnyemustrán meg is kóstolhattuk a csodálatos magyar dinnyéket, amelyekből mesteri, kézműves alkotásokat is faragtak. 

Ehető dinnyekosárkák Fotó: Fodor Erika

Ellestük továbbá az eredeti görög saláta görögdinnyés változatát, amelybe paradicsom helyett görögdinnyedarabokat tettek, így lett szó szerint görög saláta. Nekünk bejött! Sőt továbbgondoltuk, hogy lehetne esetleg az uborka helyett sárgadinnyét tenni bele.

Görögdinnyés görög saláta Fotó: Fodor Erika

Kaptunk ötletet előételhez is: fogpiszkálóra tűzött sárgadinnyedarab sonkával és frissítő sárga-, illetve görögdinnye-limonádét is érdemes készíteni belőle. Mindenképp érdemes a hazait választani! 

 


 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.