Kiderült, milyen lesz az idei dinnye - jót tett neki a nagy hőség

Nagy a választék a magyar dinnyékből és most az is kiderült, milyen termés várható idén. A termelők szerint nem lesz rá panasz!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.07.11. 07:32
sárgadinnye Horváth Béla Roszik Tamás görögdinnyés Magyarország

Szezonnyitó dinnyebemutatót tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete és a FruitVeB Magyar ZöldségGyümölcs Szakmaközi Szervezet,  amelyen kiderült, hogy az idei magyar dinnye kiváló ízélményt nyújt a nyári melegben.

dinnye
Gazdag a választék a hazai dinnyékből - és az ízük is mennyei! (Fotó: Fodor Erika)

A dunavecsei Roszik Tamás 30 éve foglalkozik sárgadinnye termesztéssel.

„Többféle sárgadinnye van Magyarországon, mi az olasz-amerikai típust részesítjük előnyben, a magyar vásárlók is ezt szeretik. Még mindig kevés sárgadinnyét termesztenek Magyarországon, én azt szeretném elérni, hogy annyi termesztő legyen, hogy mindenki magyar sárgadinnyét fogyaszthasson" - tudtuk meg a hazai piacvezető sárgadinnye-termesztő szakembertől.

@fezstory Roszik Tamás 30 éve termeszt sárgadinnyét Dunavecsén. Cél: mindenki hazait fogyaszthasson!#fyp❤️ #nekedbe❤️ ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

Horváth Béla 40 éve Baranyában termeszti a görög dinnyét. Kérdésünkre elmondta, az már látható, hogy az idei dinnyetermés finom lesz, a mennyiség még kérdéses.

@fezstory Horváth Béla Baranyából közel 40 éve foglalkozik görögdinnye-termesztéssel, azon belül is a magszegény fajtával. Azt mondja jó az idei termés!#nekedbe❤️ ♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

„A nehézségek ellenére úgy tűnik, hogy jó termés várható. A görögdinnye szereti a meleget, édes lesz, jó lesz. 

Mi 5 fajtát termelünk, ennek a zöme már magszegény” - mondta Horváth Béla, aki azt is elárulta, hogy a dinnyét csak éretten szabad levágni, itt nincs olyan, hogy majd utólag beérik.

A magszegény fajta igen népszerű (Fotó: Fodor Erika)

A dinnyemustrán meg is kóstolhattuk a csodálatos magyar dinnyéket, amelyekből mesteri, kézműves alkotásokat is faragtak. 

Ehető dinnyekosárkák (Fotó: Fodor Erika)

Ellestük továbbá az eredeti görög saláta görögdinnyés változatát, amelybe paradicsom helyett görögdinnye-darabokat tettek, így lett szó szerint görög saláta. Nekünk bejött! Sőt továbbgondoltuk, hogy lehetne esetleg az uborka helyett sárgadinnyét tenni bele.

Görögdinnyés görög saláta (Fotó: Fodor Erika)

Kaptunk ötletet előételhez is: fogpiszkálóra tűzött sárgadinnye darab sonkával és frissítő sárga-, illetve görögdinnye limonádét is érdemes készíteni belőle. Mindenképp érdemes a hazait választani! 

 


 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.