Tudtad? Ezeket az élelmiszereket szinte mindenki helytelenül tárolja a hűtőben!

Hiába vesszük meg a legszebb paradicsomot vagy a legfrissebb tojást, ha rosszul tároljuk, napok alatt megromolhatnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.06. 16:00
tárolás élelmiszer háztartási tippek hűtőláda

Nincs is annál kellemetlenebb, amikor a még frissnek tűnő gyümölcsből kőkemény vagy éppen romlott falat válik, vagy amikor a még csak pár napja vásárolt tej meglepően gyorsan megromlik. Pedig az élelmiszerek tárolása legalább olyan fontos, mint a minőségi alapanyag kiválasztása. Kimberly Holland, gasztro szakíró az AllRecipes hasábjain leplezte le a leggyakoribb tárolási hibákat, amelyek miatt a hűtőben tartott élelmiszerek akár napokon belül elveszíthetik a frissességüket. 

zöldség gyümölcs hűtőszekrény
A hűtőnkben tartott élelmiszerek akár napokon belül elveszíthetik frissességüket, ha helytelenül tároljuk őket /  Fotó: Pexels (illusztráció)

Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy minden zöldséget és gyümölcsöt a hűtőben kell tartani. Holland figyelmeztet: a hűtő bizonyos termékeknek árthat, hiszen a hideg és a páratartalom hatására megváltozik azok textúrája és ízvilága. Például a burgonya, ha a hűtőben tárolod, könnyedén kiszárad, összeaszalódik, és a benne lévő keményítő cukorrá alakul, amely ragacsos és édes ízt eredményez, amit sokan nem kedvelnek.

A bogyós gyümölcsök nagy titka

Sokan azonnal megmossák a bevásárlás után az epret vagy a málnát, pedig Holland szerint ezt inkább a fogyasztás előtt tegyük meg. Ha előre megmosod, a bogyók könnyebben bepenészednek vagy elveszítik a tartósságukat. A szakértő szerint eredeti csomagolásukban vagy műanyag fóliával letakarva akár 10 napig is frissek maradhatnak a hűtőben.

Fokhagyma és hagyma – különleges tárolási igények

A fokhagyma legjobb barátja a fagyasztó: egészben vagy gerezdekre szedve is lefagyasztható, így egyszerűbben lehet majd aprítani. Ezzel szemben a hagymát jobb, ha a hűtőn kívül, száraz, hűvös helyen tároljuk, mert a benne lévő kénvegyületek átható szaga átterjedhet a többi ételre, ami rontja azok minőségét.

Uborka, paradicsom és avokádó – a hűtő nem a barátjuk

Meglepő lehet, de az uborka a hideg miatt gyorsabban romlik, ezért ideálisabb egy száraz, hűvös, de nem hűtött helyen, például a konyhapulton tárolni. Ezenkívül az uborka érzékeny az olyan túl gyors érést előidéző gyümölcsök, mint a banán vagy a paradicsom közelségére. A paradicsom is jobban érzi magát szobahőmérsékleten, ahol megőrzi zamatos, karakteres ízét, míg a hűtőben hajlamos lehet puha állagot ölteni. Az avokádó pedig a hideg hatására csak lassabban érik, így a gyors felhasználás érdekében jobb, ha a pultra kerül.

Tojás, tej és fűszernövények – figyelj az apró részletekre!

A tojást nem szabad a hűtőajtón tárolni, mert a gyakori nyitogatás miatt hőingadozás éri, ami lerövidíti a tárolhatóságát. Ehelyett a hűtő leghidegebb részén, egy állandó hőmérsékletű polcon érdemes tartani.

A friss fűszernövényeket, mint a petrezselyem vagy a koriander, legjobb nedves papírtörlőbe csavarva, majd fóliázott zacskóban tárolni a hűtőben, és időnként megnedvesíteni a törlőt. A bazsalikom viszont a hűtő hideg és párás levegőjétől összeszárad, ezért inkább egy pohár vízben, a konyhapulton érdemes elhelyezni.

Húsok tárolása – a baktériumok elleni harc

A baromfit mindig a hűtő legalsó polcára kell tenni, távol a gyümölcsöktől és a zöldségektől: ezzel megakadályozhatjuk a baktériumok terjedését a hűtőszekrény belsejében - írja a People.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.