Könnyű nyári ételek, amikkel frissebbé teheted az étkezéseket!

Ha a tikkasztó melegben eleged van a hagyományos fogásokból, mikor lenne megfelelőbb idő, hogy töltött zöldségek kerüljenek az asztalra? Ezek az ínycsiklandó, könnyű nyári ételek garantáltan feldobják az étkezéseket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.06. 09:02
Módosítva: 2025.07.06. 10:57
recept főzés gasztro konyha nyár

Mutatjuk a szezon kedvenc receptjeit, a szervezeted is garantáltan meghálálja neked! Ezek a könnyű nyári ételek a legjobbak:

 nyári étel
Ezek az ínycsiklandó, könnyű nyári ételek garantáltan feldobják az étkezéseket

5 könnyű nyári étel

Ínycsiklandó darált hússal töltött padlizsán

HOZZÁVALÓK (4 DARABHOZ): 

  • 2 db nagyobb padlizsán
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 g darált marhahús
  • 1 konzerv (140 g) sűrített paradicsom (18-20%-os)
  • őrölt fekete bors
  • 4 nagyobb karika paradicsom
  • 2 db csemegeuborka (kb. 40 g)
  • 120 g cheddar sajt (lehet akár vörös is)

ELKÉSZÍTÉS:
1. A padlizsánokat mossuk meg, és hosszában vágjuk ketté. Felületüket jól dörzsöljük be sóval, hagyjuk 15 percet állni, majd öblítsük le és töröljük szárazra. Körben vágjuk ki a padlizsán húsát, a szivacsos-magos részt távolítsuk el, a többit kockázzuk fel. A padlizsáncsónakokat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt vagy pedig vékonyan kiolajozott tepsibe.
2. Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, és a megpucolt, finomra aprított vöröshagymát fonnyasszuk meg rajta. Adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát, majd a darált húst, és kevergetve pirítsuk fehéredésig. Ezután tegyük bele a padlizsánkockákat és a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk meg, és főzzük 10-15 perc alatt sűrűre.
3. Kanalazzuk a tölteléket a padlizsánokba, tegyünk mindre 1-1 karika paradicsomot és néhány karika csemegeuborkát. Fedjük le a tepsit alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 35 percet.
4. A sajtot reszeljük le. A tepsiről távolítsuk el az alufóliát, szórjuk a sajtot bőségesen a padlizsánok tetejére, és süssük további 10-12 percet. Sült burgonyával tálalhatjuk.

70 perc
1 darab 455 kcal

Rántottával töltött paradicsom

Nyári ételek Mexikóból: rántottával töltött paradicsom

HOZZÁVALÓK (8 DARABHOZ):

  • 8 db nagyobb paradicsom
  • 6 db tojás
  • őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 100 g csemegekukorica (konzerv)
  • 100 g vörösbab (konzerv)

ELKÉSZÍTÉS:
1. A paradicsomokat mossuk meg, kalapjukat vágjuk le, a magos részüket pedig óvatosan kanalazzuk ki. Az üregüket finoman sózzuk be, és hagyjuk 15 percet állni. Ezután öblítsük ki és töröljük szárazra.
2. Közben a tojásokat verjük fel, kicsit sózzuk, borsozzuk meg. A serpenyőben hevítsük fel az olajat, öntsük rá a tojást, és süssünk rántottát. Amikor elkészült, keverjük hozzá a jó alaposan lecsepegtetett kukoricát és a babot.
3. A rántottát lehetőleg még melegen töltsük a paradicsomokba, a levágott kalapokkal tálalhatjuk, zöldfűszerekkel díszíthetjük. Ezt a könnyű nyári ételt pirítóssal, zöldségekkel kínálhatjuk.

20 perc
1 darab 145 kcal

Nyers tv vagy kápia paprikát is tölthetünk rántottával.

Mézes-mustáros csirkemellel töltött cukkini

Ínyenc mézes-mustáros csirkemellel töltött cukkini

HOZZÁVALÓK (4 DARABHOZ):

  • 150 g bulgur
  • 2 db cukkini
  • 2 evőkanál olaj
  • 350 g csirkemellfilé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz

  • aprított snidling a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS:
1. A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben főzzük puhára.
2. A cukkiniket mossuk meg, és hosszában vágjuk ketté. Körben vágjuk ki, vékonyítsuk el a cukkinihúst, majd az üregeket finoman sózzuk be. Hagyjuk 15 percet állni, majd öblítsük le és töröljük szárazra, aztán sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsibe.
3. Közben az olajat hevítsük fel egy serpenyőben, és a kis kockákra vágott csirkehúst pirítsuk fehéredésig rajta. A mustárt keverjük össze a mézzel, öntsük a csirkéhez, kevergetve süssük át a húst, közben sózzuk meg. Keverjük össze a főtt bulgurral.
4. Kanalazzuk bele a töltelékeket a cukkinicsónakokba, és a tepsit fedjük le alufóliával. Süssük 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 percet, az utolsó 5-8 percre vegyük le az alufóliát. Zöldségekkel, salátával tálalhatjuk, aprított snidlinggel díszíthetjük.

60 perc
1 darab 335 kcal

Töltött hagyma

Morzsás-szalonnával töltött hagyma? Naná!

HOZZÁVALÓK (8 DARABHOZ):

  • 8 db nagyobb fej vöröshagyma
  • 200 g kolozsvári szalonna
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 350 g tejföl
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS:
1. A hagymákat pucoljuk meg, vágjunk az aljukra talpat, hogy egyenesen álljanak, és vízszintesen a tetejüket is vágjuk le. Egy nagy lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, tegyük bele a hagymafejeket, és közepes lángon főzzük addig, amíg megpuhulnak, de még megtartják a formájukat. Szűrjük le, hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan kanalazzuk ki a hagymák belsejét úgy, hogy a 2-3 külső réteg maradjon meg. Ezeket tegyük sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsibe.
2. Közben a szalonnát vágjuk kis kockákra, és egy serpenyőben, lassú tűzön süssük zsírjára. Szórjuk rá a zsemlemorzsát, pirítsuk aranyszínűre, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
3. A tejfölt keverjük ki a megpucolt, fokhagymanyomón áttört fokhagymával, majd keverjük össze a morzsás szalonnával és a finomra aprított petrezselyemmel.
4. A tölteléket kanalazzuk a hagymákba, toljuk a 180 °C-ra előmelegített sütőbe 15-18 percre, hogy a tetejük is kissé megpiruljon. Savanyúsággal, salátával, péksüteménnyel tálalhatjuk, vagy főtt köretet is készíthetünk melléjük.

45 perc
1 darab 395 kcal

A besameles tésztával töltött paprika egy igazi finomság

HOZZÁVALÓK (8 DARABHOZ):

  • 200 g csigatészta
  • 4 db kaliforniai paprika
  • 150 g lángolt kolbász
  • 25 g vaj
  • 20 g liszt
  • 250 ml tej
  • őrölt fekete bors
  • reszelt szerecsendió
  • 200 g trappista sajt

ELKÉSZÍTÉS:
1. A csigatésztát lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki a csomagoláson található leírás szerint. Szűrjük le, hagyjuk kicsit hűlni.
2. Közben a paprikákat mossuk meg, töröljük szárazra, vágjuk ketté, és vágott felükkel felfelé sorakoztassuk egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsibe. Finoman sózzuk meg, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percet. Ezután öntsük ki belőlük a keletkezett folyadékot, töröljük szárazra a belsejüket, és tegyük vissza a tepsibe.
3. A kolbászt karikázzuk fel (előtte forró víz alatt lehúzhatjuk a héját), és egy serpenyőben, lassú tűzön süssük zsírjára. Szedőkanállal szedjük ki, tegyük félre. Rakjuk a serpenyőbe a vajat, olvasszuk meg, majd szórjuk rá a lisztet. Keverjük simára, majd öntsük hozzá a tejet. Habverővel, folyamatos keverés mellett főzzük közepesen sűrű besamellé, közben fűszerezzük sóval, borssal és reszelt szerecsendióval. Keverjük össze a főtt tésztával, a kolbászkarikákkal és a lereszelt sajt felével.
4. Osszuk el a tölteléket a paprikákban, szórjuk meg a tetejüket a többi reszelt sajttal. Toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe kb. 12-15 percre. Salátával tudjuk tálalni.
Füstölt sajtot is reszelhetünk a töltelékbe.

45 perc
1 darab 305 kcal

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.