5 tuti tipp, ha jó görögdinnyét akarsz venni!

Lőrinc napja még odébb van, így a dinnyeszezon most tart a csúcsán. De hogyan kerüljük el az éretlen, vagy éppenséggel túlérett gyümölcsöt?



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2024.08.19.
dinnye hőség gyümölcs

A szőlő szezonja még nem igazán indult be, így mostanában a többség görögdinnyével a hóna alatt tér haza a piacról, vagy a hipermarketből. A lédús gyümölcs jól fogy, amiben az is közrejátszik, hogy egy hete tart már a pusztító kánikula. Igen ám, de hogyan vegyünk olyan dinnyét, amely zamatos, kellően érett? Az alábbi 5 pontban összefoglaljuk, hogy mire érdemes nagyon figyelni. Ha így teszel, jó eséllyel finom, mézédes portéka kerül a kosaradba!

20240725_dinnye_szombathely_szp_vn (1)
Ki ne szeretné a mézédes dinnyét?! (Fotó: Szendi Péter)

1. Mivel már lékeltetni nem lehet, a legtöbben kongás alapján választanak dinnyét. Úgy tartják, hogy ha jól kong, akkor nem lehet baj.

2. Egy külföldi portál, a theorganizerman szerint a kocsány tövének állapota és főleg nagysága dönti el, hogy kellően édes-e a dinnye. Ha a két csúcsán hasonló méretű a kocsány töve, pontosabban annak helye, akkor túlöntözték a dinnyét, így nem lesz elég édes. Ám abban az esetben, ha a szárnál található rész az egyik oldalon nagyobb, mint a másikon, akkor bízhatunk egy finom, zamatos gyümölcsben.

3. Szabó Béla, a Heves-vármegyei Kál község dinnyetermelője további három jótanáccsal látta el olvasóinkat. Mint mondta, ha egy dinnye úgy kong, mint egy üres hordó, akkor az túlérett, így nem érdemes megvenni.

LANG7051
Most van a dinnyeszezon csúcsa! (Fotó: Lang Róbert Somogyi Hírlap) 

4. Mivel először a nagyobb dinnyék érnek be, érdemes méret szerint is választani. Ha jó sárga a „hasa” egy dinnyének, akkor az kellően érett lehet.

5. Érdemes a dinnye külsejét is alaposan szemügyre venni, ugyanis Szabó Béla szerint akkor jó egy dinnye, ha a zöldes színe mattabb és nem fényes. Vagyis többféle praktika létezik, így mindenki kiválaszthatja azt, amelyikben igazán hisz.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás