Utánajártunk, kinek a felelőssége a Repontok tisztántartása

Nem is gondolnád, milyen mocsok van némelyik boltnál. A Repontok közelében egyre több a szemét és a kosz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.25. 09:30
REpont tisztítás palack visszaváltó automata

A Repontok, azaz a Repont visszaváltó automaták bevezetésével a magyar lakosság egy egészen újszerű fogyasztási életmódra kellett, hogy átálljon. A Metropol, most utánajárt, hogy kinek a hatásköre az, ami sokak ellenszenvét kiváltotta már.

Repont, visszaváltó, automata, automaták, palack, műanyag, Repontok,
A Repontok egyre népszerűbbek Fotó: Hegedüs Róbert /  MTI

A főváros Repontjainak közelében egyre gyakrabban tapasztalható, hogy olykor csaknem bokáig érnek olyan büdös, ragadós, rendszerint folyadéknak tűnő dolgok, amik nem biztos, hogy odavalók. Mivel sokan panaszkodnak arra, hogy a visszaváltás olykor gyomorforgató is lehet, megkérdeztük, hogy a MOHU miért nem tartja tisztán a visszaváltó automaták közvetlen környezetét. Meglepő választ kaptunk.

A Repontokat az üzleteknek kell tisztán tartaniuk

Kiderült, hogy a szóbeszédekkel ellentétben a MOHU csupán az automaták adta lehetőséget biztosítja, de onnantól kezdve a boltok, üzletek, üzletláncok felelőssége, hogyan használják az automatát.

„Az automatákat a MOHU biztosítja, azok mindennapi üzemeltetése, tisztítása, a megtelt tárolók és zsákok cseréje, valamint a környezetük rendezetten tartása a boltok feladata. Ezeknek a napi feladatoknak az ellátásával a gépi üzemszünetek kb. 90 százaléka orvosolható helyben a személyzet által, továbbá ezen tevékenység ellátásáért a MOHU minden visszaváltott palack után díjazást is fizet az üzemeltetőnek.”

Azaz a boltoknak több szempontból is megéri ilyen automatákat igényelni. A 400 négyzetméternél nagyobb üzletek esetében erre jogszabály kötelezi őket. Ennél kisebb üzlethelyiségeknél pedig a tulajdonos vagy üzemeltető dönthet, hogy élnek-e a lehetőséggel. További érdekesség, hogy amennyiben például elromlik egy ilyen Repont visszaváltó automata, csak 400 négyzetméternél nagyobb üzletek kötelesek személyesen átvenni a műanyag palackokat, a fém dobozokat és az üvegeket, azok az üzletek, amiket nem törvény kötelez a Repont üzemeltetésére, erre nem kötelezhetők.

Az üzemeltetési feladatok további támogatására a MOHU oktatási anyagokat és gyakorlati útmutatókat biztosít a boltok számára

- tudta meg a Metropol a MOHU-tól. Így a feltételek szerencsére adottak.

@ripost.hu Így juthatsz pénzhez a visszaváltással! Ha eddig összegyűrted a flakonokat, most legalább 50 okot mondunk rá, hogy miért ne tedd. Betekintettünk a Repontok és a visszaváltós rendszer kulisszái mögé. #ripost #repont #mohu #visszavaltas #ujrahasznositas #50forint #penz #sporolas #automata #hungary #magyar #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou ♬ eredeti hang – Ripost - Ripost

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás