Elindult a kötelező üvegvisszaváltás: íme az első napok tapasztalatai





Feltűntek az üveg- és palackvisszaváltó automaták a nagyobb üzletekben: elindult a REpont-rendszer. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.04.
üvegvisszaváltás betétdíj automata

Elérkezett a várva várt időpont, és megkezdődött a kötelező palackvisszaváltás. Körbejártunk az első két napon, és kiderült: az infrastruktúra a boltokban már rendelkezésre áll. Kialakították a visszaváltó automatákat, beüzemelésük azonban még folyamatban van. Mivel nincs még elegendő „újfajta” palack, üveg, dobozos üdítő a boltok kínálatában, már most látszik, hogy a rendszer beüzemelése még hosszú időbe fog telni. 

Fotó: Metropol

A Metropol több üzletben is járt, és több helyen is azt tapasztaltuk, hogy a vásárlók gépre ragasztott papírról informálódhattak: az üvegvisszaváltó technikai okok miatt egyelőre nem üzemel. A legnagyobb üzletláncok egyébként már felállították az automatákat, viszont a gyártók még nem álltak át a visszaváltható termékek gyártására, így egyelőre még nincsenek ezek a boltok polcain, nincs mit visszaváltani...

Elindult a népszerű palackvisszaváltás Magyarországon  –  Fotó: Metropol

A visszaváltási rendszer lényege, hogy a visszaváltási díjas termékek után kötelezően 50 Ft visszaváltási díjat kell fizetni vásárláskor, ezt azonban később visszakapja a vevő. Fontos, hogy az üres palackoknak visszaváltásra alkalmas állapotban kell lenniük. Ez annyit takar, hogy nem szabad őket összenyomni, és a vonalkódjának olvashatónak kell lennie.

A palack betétdíjának visszatérítésére több lehetőség is kínálkozik.

1. A palack betétdíját  a kereskedőnél beszámítják a vásárlásba, vagy akár készpénzben is visszakérhető

2. Később lesz mód arra is, hogy utalással térítsék vissza a betétdíjat a vásárló bankszámlájára. A rendszernek ezen része fejlesztés alatt van, így most még nem lehet igénybe venni. 

3. Hamarosan életbe lép még egy korszerű  lehetőség, egy mobilos applikáció, ahol létre kell majd hozni egy felhasználói fiókot. Az ott megadott bankszámlára fogják majd utalni a termékek betétdíját. 

4. A rendszer egy újítást is tartalmazni fog. Ugyanis az összeget fel lehet ajánlani jótékony célra is. Ebben segítséget nyújt a visszaváltó automata kommunikációs panelje.

Nagyon fontos, hogy még nem minden termék visszaváltható: a raktárkészleten lévő, még korábban forgalomba hozott palackok továbbra is árusíthatóak lesznek a készlet erejéig. Ezekre továbbra sem kell megfizetni a betétdíjat, és visszaválthatóak sem lesznek.

A legtöbb üzletben ki lettek alakítva a visszaváltó automaták, de beüzemelésükre sok helyen még várni kell – Fotó: Metropol

Az átállási időszak során egyaránt lehet majd logózott visszaváltási díjat tartalmazó, és logó nélküli palackkal is találkozni az áruházak polcain. Fontos, hogy a visszaváltási rendszerben forgalomba hozott termékek vonalkódja mindig tartalmazza a visszaváltáshoz szükséges információt. Ezenfelül ezek a visszaváltási logóval minden esetben el vannak látva.
Az intézkedés részét képezi a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervének. Ennek következtében új munkahelyek jöhetnek létre a hulladékgazdálkodási szektorban, és  nagyon fontos, hogy ezzel az intézkedéssel csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása Magyarországon. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás