Üvegvisszaváltás: hétfőtől lejárt a türelmi idő, egyre több vásárló használja a REpontokat

Július 1-jétől már csak visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatók forgalomba. Az emberek szerint jó megoldás a REpont.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.01.
REpont PET-palackok türelmi idő

Június 30-án lejárt az a türelmi időszak, ami év elejétől volt érvényben az üvegek, palackok, fémdobozok visszaváltásával kapcsolatban. Így mától, vagyis július 1-jétől már csak a visszaváltási díjas jelöléssel ellátott palackok hozhatók forgalomba, de a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott italcsomagolások továbbra is a boltok polcain maradhatnak, ezek nem lesznek visszaválthatóak a REpontokon. Az év elejétől egyébként minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg-, fém- és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható a REpontokon. Ezen csomagolások értékesítésekor 50 forint visszaváltási díjat kell felszámítani, amit a fogyasztó a palack visszaváltása esetén kap majd vissza. Munkatársaink körbenéztek néhány üzletben, hogy mekkora a forgalom az automatáknál.

Csaba szerint fontos a környezetvédelem – Fotó: Bánkúti Sándor

„Jó megoldásnak tartom”

A Metropol munkatársai azt tapasztalták, hogy egyre többen használják a visszaváltó automatákat; sokan nagy szatyrokkal jönnek és egyszerre több palackot váltanak vissza, legtöbben a pénzüket utalványban kérik vissza, amit többen csak kuponnak neveznek. 

Ezt jó megoldásnak tartom, régen az üvegpalackokat is mindig visszaváltottam, így spórolhatunk is magunknak

– mondta Csaba, aki éppen a palackjait váltotta vissza egy budapesti REponton. 

Jó érzés, hogy a vásárlásomból lejön az az összeg, amit visszaváltottam és még a környezetemet is védem ezzel, szerintem hasznos és jó dolog

– vélekedett Anasztázia. 

A családdal gyűjtjük a visszaváltható palackokat, hiszen úgyis kifizetjük a betétdíjat, amit szeretnénk visszakapni

– mondta Kristóf. 

Az új rendszer előnye, hogy ösztönzi a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg-, fém- és műanyag palackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált. Az EU-szabályozás előírja, hogy 2029-re 90%-nak kell lennie a PET-palackok visszagyűjtési arányának. 

50 forintot kaphatunk a műanyag palackokért – Fotó: Bánkúti Sándor

A vg.hu információi szerint jelenleg naponta mintegy négyszázezer palackot váltanak vissza, közel háromezer automatán keresztül: ezekhez még ezen a héten csatlakoznak a kézi visszaváltó pontok is. Ez a szám a rendszer felfutása után várhatóan napi több millió palackra emelkedik. Az utalványok beváltásával kapcsolatban szükség van még tájékoztatásra arról, hogy azok nemcsak levásárolhatók, de a fogyasztó választása szerint készpénzre is válthatók a kibocsátó üzlet kasszájánál.

Ez volt a döntés oka

A kötelező visszaváltási rendszer (nemzetközi megnevezéssel DRS, azaz Deposit Refund System) lényege, hogy minden üveg-, fém- és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az ún. többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és feltünteti az értékét a logóban (a példalogón 70 Ft szerepel). Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja az embereket arra, hogy visszavigyék a palackokat, így annak anyaga újrafeldolgozható lesz – írja a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.

Egyre többen használják a REpontokat – Fotó: Bánkúti Sándor

Nem csak automaták várják a vásárlókat

A szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb boltokban. Mivel a rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak, a partnerek fokozatos csatlakozásával a tervek szerint 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, ha a visszaváltást kézi úton, mobilalkalmazás segítségével kívánják biztosítani. A leszerződött és a fogyasztók számára elérhető visszaváltó pontokat a MOHU weboldalán és a REpont applikációban nézheted meg.

Ezeket a jelöléseket keresd!

 Az alábbi jelöléseket kell majd keresni a 0,1–3 l közötti kiszerelésű ásványvizes-, üdítős-, sörös-, boros- és szeszesital-csomagolásokon, legyenek azok műanyag vagy üvegpalackok vagy fémdobozok:

Forrás: mohu.hu

Többféleképpen is visszakaphatjuk a pénzünket

A visszaváltási folyamat során választhatunk, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kérjük e közül a három közül:

  • Utalvány: a visszaváltott palackok ellenértékét az automata utalvány formájában nyomtatja ki, ami levásárolható vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban.
  • Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód-leolvasó segítségével az applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül a rögzített bankszámlán.
  • Jótékonysági célú felajánlás: a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható lesz az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával.
Többféleképpen is visszakaphatjuk a pénzünket – Fotó: Bánkúti Sándor

Nem sérülhetnek a dobozok, palackok

Mivel az automaták a visszaváltandó PET-palackok, üvegek és fémdobozok formáját és súlyát figyelik majd, ezért arról mindenkinek le kell majd szoknia, hogy reflexből összenyomja a sörösdobozt vagy az ásványvizes palackot. Ahhoz is hozzá kell majd szokni, hogy a dobozokban, palackokban nem maradhat majd semennyi folyadék, mivel emiatt más lesz a súlyuk a rendszerbe táplálthoz képest, így nem fogja visszavenni az automata. Vagyis csak a sérülésmentes és teljesen üres csomagolásokat lehet majd pénzre váltani.

 





Top hírek









Hírlevél-feliratkozás