Már csak a visszaváltható palackokra várnak az üzletek





A kötelező visszaváltó rendszer kapcsán néztük meg, a boltokban mi a helyzet.



Megosztás
Szerző: F. R.
Létrehozva: 2024.01.28.
Módosítva: 2024.01.28.
termék palack megjelenés üzlet szabályozás

Január 1-jén üzembe állt a műanyag palackok, fémdobozok és üvegek visszaváltó rendszere. Minden nagyobb üzlethez kikerültek az automaták. Ezeket a boltok fogják üzemeltetni. A visszaváltható műanyag, üveg- és fémpalackokért kapott kupont vagy levásárolhatjuk, vagy elutaltathatjuk, vagy felajánlhatjuk akár adományként is. A rendszer tehát működéskész, már csak egyetlen dolog hiányzik: a visszaváltható palackok...

Tábla tájékoztat – Fotó: Hajdú Ágnes

Megnéztük, mi a helyzet

Lapunk több boltban is megézte, mi a helyzet. Az új rendszerről szóló plakátok szépen ki vannak téve a boltok bejáratához, így mindenki megtudhatja, hogy hamarosan visszaválthatóak lesznek a műanyag, üveg- és fémpalackok is egy decitől 3 literes kiszerelésig. Ezért a visszaválthatóságért 50 forint betétdíjat kell majd fizetnünk, illetve 70 forintot azokért a termékekért, amit újra tudnak tölteni. Erről egy speciális jelzés fog minket tájékoztatni az üvegek címkéjén.

A logó – Fotó: Hajdú Ágnes

Az üvegekre még várni kell

Bár a rendszer már alapvetően működéskész, a visszaváltható palackok megjelenésére még várni kell, mert az átállás nehezen megy a vállalatoknak, illetve korábbi készleteiknek is ki kell fogyniuk. Több nagyobb boltban is azt mondták a dolgozók:

Még nincs visszaváltható jelöléssel ellátott árunk. Ha lesz, az valószínűleg elkülönített részlegen lesz, hogy lássák a vásárlók, mely termékek ára tartalmaz már betétdíjat. Egyébként ezt a díjat fel is kell majd tüntetnünk a termék árcímkéjén. Úgy számítunk, hogy a korábbi készletek elfogyásával nyárig folyamatosan érkeznek majd a visszaváltható palackos termékek.

Az automata – Fotó: Hajdú Ágnes

Minden nagyobb boltban lehet majd visszaváltani

Az új rendelet értelmében a kötelezően visszaváltandó termékek vásárlási ára magában foglalja a visszaváltási díjat, melyet minden esetben külön feltüntetnek az üzletek polcain. A megvásárolt termékhez kapcsolódó betétdíj visszajár, amennyiben sértetlen állapotban visszük vissza az italospalackokat vagy -üvegeket a visszaváltó pontokra. Az élelmiszerüzleteknek, különösen 400 négyzetméternél nagyobb területűeknek, kötelező lesz visszaváltó automatákat biztosítani. Emellett az ezer főnél népesebb településeken is szükséges lesz visszaváltó automatákat üzemeltetni. Ezek az intézkedések összességében 4-5000 visszaváltó pontot eredményeznek.

A gyártók viszont kaptak még némi haladékot, így a már legyártott, nem visszaváltható palackok a következő fél évben „kiforognak”.

@alexandra.szentkiralyi Tudni akarjátok, hogy működnek majd az új visszaváltó automaták? Megmutatom! #REpont #visszavaltas #ujrahasznositas #üveg #műanyag #aluminum #szentkiralyialexandra #nekedbe ♬ Little Things - Tiqta

Visszaváltási kisokos

Műanyag palackok leadása: Az új szabályozás értelmében a műanyag palackokat már nem szükséges összenyomva leadni. A palackoknak eredeti állapotban, sérülésmentesen, és a jelöléseknek jól látható módon kell lenniük.

Visszaváltási díj: 2024. január 1-től minden 0,1–3 liter közötti fém, üveg vagy műanyag csomagolású italtermék kötelezően visszaváltási díjas termék lesz, kivéve a tej- és tejalapú italokat. A tejtermékek esetén a visszaváltási díj 50 forint/palack.

Érvényesség időpontja: Az új szabályozás csak a 2024. január 1. után forgalomba hozott italospalackokra vonatkozik. A korábbi termékek kereskedelmi forgalomban maradnak, de értük még nem kell betétdíjat fizetni, és nem lesznek visszaválthatók.

Visszaváltási lehetőségek: A visszaváltási díjat háromféleképpen lehet majd igényelni. Az automata utalványt ad ki, amely az üzletben készpénzre váltható vagy levásárolható. Emellett lehetőség van az azonnali utalásra a bankszámlára, ehhez felhasználói fiókot kell létrehozni. Végül, az összeget jótékony célra is fel lehet ajánlani, amit a visszaváltó automata segítségével lehet beállítani.

Forgalmazási gyakorlat: A korábbi, 2024. január 1. előtt forgalomba hozott termékekre nem vonatkozik a betétdíj, de ezeket már nem lehet visszaváltani. A változások csak az új termékekre érvényesek, amelyek esetén a fogyasztóknak tudniuk kell az eredeti állapotban történő leadás szabályairól és a visszaváltási lehetőségekről.

 





 





Ezeket olvastad már?
„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA1-es, aki leérettségizik

„A matektól félek a legjobban” – Dani az első SMA1-es, aki leérettségizik

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

„Kampányvizit a Hegyvidéken. Van mit megvédenünk" – folytatódott Orbán Viktor kampánykörútja

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Megrázó baleset történt a Hegyalja úton, egy fekete autó tartja rettegésben a pomáziakat

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás