„Úgy néz ki, mint egy szeméttelep!” – Sok családnak gondot okoz a visszaváltható flakonok tárolása

Amióta élesítették a Repont-rendszert és visszaválthatóvá váltak a betétdíjas dobozok, flakonok, sok embernek fejtörést okoz, hogy mégis hol tárolják az összegyűjtött palackokat. Van, ahol már hegyekben állnak a betétdíjas tárolók, ezért is kérdeztük meg az olvasóinkat, hogy ők hogyan oldják ezt meg?



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.07.20.
REpont visszaváltás PET-palackok környezetvédelem újrahasznosítás

Új időszak kezdődött a Repont-gépek megjelenésével! Az idei évben, 2024 januárjától visszaválthatóvá váltak a betétdíjas flakonok és fémdobozok, amivel két legyet üthetsz egy csapásra: ahelyett, hogy kidobnád a szemétbe a megvásárolt termékeket, inkább váltsd vissza azokat és még pénzt is kapsz értük – darabonként 50 forint ütheti a markodat. Sok család viszont nem volt felkészülve erre, így nem tudja, hogy hol tárolja a betétdíjas üvegeket.

Kiderült, hol tárolják otthon a repontos termékeket a családok /
Kiderült, hol tárolják otthon a repontos termékeket a családok Fotó: Kisalföld/Rákóczy Ádám

Ötletelnek a családok

A szabályozás szerint  a 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú műanyag, üveg és fém italcsomagolások válthatóak vissza, és csakis úgy, ha nincsenek összenyomva – ez pedig komoly dilemma elé állította a családokat. Ha sokat gyűjtenek belőlük, valóságos flakonhegyek teremhetnek otthon, amiket kerülgetni kell egészen addig, amíg vissza nem váltják őket a legközelebbi Repont-automatánál.

Vannak, akik már előkészítették a terepet otthon és van helyük a tárolásukra, de sokan erről megfeledkeztek. Nekik kreatívan kellett megoldani, hogy helyett tudjanak teremteni az italos dobozoknak: ki a zsákra esküszik, ki pedig másra, de dilemma ugyanaz – mégis hova tegyem a betétdíjas dobozokat?

A Metropol tippvadásznak állt, hogy kiderítsük olvasóinktól a Facebookon:

Te holt tartod a visszaváltható dobozokat?

– tettük fel a kérdést az olvasóinknak.

„Lassan új autót kell vegyek”

A bejegyzés megosztásakor szinte rögtön beindultak a kommentek, közel 40 ember mondta el véleményét. Köztük volt G. Veronika is. A budapesti nő nem stresszelte túl, a legegyszerűbb megoldást választotta. „Én a konyhaablakban tárolom a dobozokat” – írta a fiatal nő, mire Z. Katalin rákontrázott – ő extrémebb helyet jelölt ki a flakoncsaládjának. „Én a vécében az egyik sarokba tettem őket” – írta Katalin.

Egy budapesti férfinek nemcsak a flakonok tárolásával gyűlik meg a baja, hanem az automatákkal is. „A csomagtartóba tettem, mert akárhányszor elviszem a visszaváltó automatához őket, a gép sosem működik. Lassan új autót kell vegyek, annyi gyűlt már össze!” – írta B. József nevető emojikkal.

Egy házaspár ideiglenesen kijelölt egy házi gyűjtőpontot a lakásukban. 

A teraszra tettük őket, de utálom, borzalmas látvány a sok fémdoboz. Úgy néz ki az egész terasz, mint a Cséry szeméttelep! A férjem csinál majd egy ládát, ott jó helyük lesz

 – jegyezte meg B. Panna, mire H. Erika ehhez annyit fűzött: „Nem vicces, de a lépcsőházamban tartom. Ha elég összegyűlik belőlük, viszem is vissza az automatához őket!” – lelkendezett a nő.

Van, aki a teraszra, a konyhaablakra vagy épp a pincére esküszik, hogy ott van a legjobb helye az összegyűjtött betétdíjas termékeknek – ám K. Albertnek más a módszere. Ő inkább nem gyűjti Repontos-flakonokat. „Miután megvettem és megittam az üdítőt, rögtön be is váltom. Addig a farzsebemben tárolom” – zárta szavait a férfi. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás