Felbolydul a város ezen a héten: kezdetét veszi az Európai Mobilitási Hét és a Biztonság Hete is!

Kis túlzással minden sarkon lesz valamilyen program a napokban a fővárosban a Mobilitás és a Biztonság Hete alkalmából. Az egészet pedig egy autómentes nappal zárják majd vasárnap.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.16.
ez lesz ma Biztonság Hete biztonság

Kezdődik a mobilitási hét

Az Európai Mobilitási Hét idén szeptember 16–22. között lesz. Ebből az alkalomból többek között a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fővárosi Önkormányzat is számos programmal készül, hogy a környezetkímélő, fenntartható közlekedési megoldásokat népszerűsítse. A 2024-es Mobilitási Hét mottója: „Mindannyiunké a tér”, így a rendezvény idén a megosztott közösségi terek témáját dolgozza fel. Íme néhány főbb program, amiken ingyenesen részt vehetünk a héten:

  • steampunk előadások,
  • ingyenes városi biciklis oktatás,
  • 100. Food Truck Show,
  • játszóbusz,
  • kerékpáros tesztpálya és szervizpont,
  • járműkiállítás,
  • kerékpárverseny,
  • filmvetítések,
  • játékok, kvízek,
  • bringás reggeli,
  • és még sok minden más. 

A programokról részletesebben itt lehet olvasni.

A Biztonság Hete is szeptember 16-án kezdődik

2024. szeptember 16–22. között, az ORFK-OBB és Mabisz által idén is megrendezésre kerül a Biztonság Hete, melynek központi témája a kerékpárosok és a mikromobilitás lesz. A szakértők látványos bemutatók és érdekes előadások segítségével hívták majd fel a gyermekek figyelmét a mindennapi kockázatokra, veszélyekre, azok helyes kezelésére, a balesetek megelőzésének fontosságára és módjára, a biztonság legkülönbözőbb aspektusaira.

Ma lejár egy fontos határidő is a vállalkozóknak

Az általános szabályok szerint adózó vállalkozók a II. félévi iparűzésiadó-előlegüket szeptember 16-ig fizethetik meg késedelmipótlék-mentesen. A Fővárosi Önkormányzat iparűzési adó beszedési számlaszáma a következő: 11784009-15490012-03540000.

Ma még lehet csatlakozni a MosolyTáska akcióhoz

Nehéz helyzetben élő gyerekek tanévkezdésének támogatására gyűjtenek nem használt iskolatáskákat a PontVelem Okos Program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) és a GLS Hungary közös akciójában. A felajánlásokat szeptember 16-ig várják a szervezők, akik 1500 rászoruló kisgyermeket szeretnének tanszerekkel ellátni. A MosolyTáska akcióhoz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 76 kijelölt gyűjtőpontján és az ország számos általános iskolájában lehet csatlakozni. További részletek itt olvashatók az akcióról.

Ezen a napon született a C-vitamin felfedezője

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas orvos és kutató 1893. szeptember 16-án született Budapesten. 1917-ben szerzett orvosi oklevelet, majd Európa több városában tanult biológiát, élettant, gyógyszertant, illetve fizikát és kémiát. Második doktorátusát a Cambridge-ben szerezte. 1931-től újra Magyarországon dolgozott és kifejlesztette a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét Szegeden. A témakörben folytatott kutatásaiért 1937-ben kapott élettani-orvosi Nobel-díjat.

Szent-Györgyi Albert szobor
Szent-Györgyi Albert egész alakos szobra a Szegedi Tudományegyetem előtt
 Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország

Ma van az ózonpajzs megőrzésének nemzetközi napja is

Az ENSZ Közgyűlése 1994-ben szeptember 16-át nyilvánította az ózonpajzs megőrzésének nemzetközi napjává, mivel 1987-ben e napon írták alá a Föld ózonrétegének megóvása érdekében született montreali egyezményt. Az ózonpajzs jelentősen sérült, ez pedig növeli a bőrrák kialakulásának esélyét, sérülékenyebbé vált tőle az emberek immunrendszere, az élővizek ökorendszere sérült, de a legsúlyosabb a helyzet az Antarktiszon van, ami felett egy ózonlyuk található.

Négy helyen lehet ma vért adni a fővárosban

A Magyar Vöröskereszt szervezésében véradás lesz reggel héttől este hétig a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.); déltől este hatig a Magyar Vöröskereszt Székházában ( 1051 Budapest, Arany J. u. 31.); déltől fél hatig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.); és ugyancsak déltől este hatig az Újpesti Ifjúsági Házban (1042 Budapest, István út 17–19.).

Ma is eshet

A köpönyeg.hu korábban többnyire felhős időt jósolt erre a napra, de északkelet felől helyenként felszakadozhat és csökkenhet is a felhőzet. Szórványosan előfordulhat eső, zápor. A nyugati szelet a Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős széllökések kísérhetik. A hajnali 3 és 11 fok közötti hőmérsékletek délutánra 12 és 18 fok közé emelkednek.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás