Ilyen profi csalást még nem láttál itthon, többen ráharaptak

Rendkívül hihető, igazán profi csalók próbálnak lecsapni a Yettel előfizetőire. Olyan oldalt hoztak létre, amely a megszólalásig hasonlít az eredetire, így a csalás nagyon hihető. Munkatársunk is majdnem áldozattá vált.



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2024.09.09.
Módosítva: 2024.09.09.
csalás áldozatok rendőrség

Kollégánk sms-t kapott mobiltelefonos szolgáltatójától, a Yetteltől. Legalábbis sokáig ezt hitte. Nagyjából a következő állt benne: a fiókodban lévő Yettel pontok (5340) három napon belül lejárnak, pontjaidat az elérhető jutalmak beváltásához itt tudod beváltani. Majd következett egy link, melyre rákattintva a Yettel mobiltelefonos applikációjára kísértetiesen hasonlító oldal jött fel. A csalás majdnem bejött.

A csalás rendkívül profin kivitelezett, így érdemes résen lenni – Fotó: pexels.com

A pontok lekérdezéséhez meg kellett adni a saját telefonszámunkat. Kollégánk nagyon örült, mert 5 ezer pontért és 99 forintért egyebek mellett vezeték nélküli fülhallgatót, elektromos fogkefét, vagy éppen 50 ezer forintos ajándékutalványt választhatott. Miután megtörtént az ajándéktárgy kiválasztása, feljött egy felület, melyen bankkártyával ki kellett volna fizetni a 99 forintot és megadni a címet, ahová az ajándékot kéri.

Ekkor vált nekem gyanússá a dolog, és azonnal hívtam a Yettel 1220-as ügyfélszolgálati számát. A telefonos hölgy, miután elmondtam a történetet, rögtön közölte, hogy tudnak a dologról, de a számot nem lehet letiltani, mert egy linkre kattintva történik meg a csalás. Elmondta, hogy rendőrségi feljelentés is történt az ügyben, de vannak olyan károsultak, akik elhitték, hogy az akció mögött a Yettel áll, így megadták a bankkártyaadataikat, a csalók pedig megcsapolták az ügyfelek számláját

– mondta el lapunknak Zoltán.

Megkerestük a rendőrséget is, hogy hol tart a nyomozás, illetve hány károsultról tudnak. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata a következő választ küldte:

„A csalás ezen formája nem új keletű. Az elkövetők jellemzően olyan legendákra hivatkozva küldenek linket (telekommunikációs, postai szolgáltatók, közintézmény, közjogi méltóságok, úgy mint Rendőrség, Köztársasági Elnök, nyereményjátékok, szállásfoglalási oldalak), amelyek jól illeszkednek a napi életvitelünkhöz, rendszeres szokásainkhoz. Ezekre kattintva a felhasználót jellemzően vezető pénzintézetek arculatait felhasználó adathalász oldalakra navigálják, ahol a bankszámlák feletti rendelkezést lehetővé tévő adatokat csalnak ki, majd a számlán lévő összegeket eltulajdonítják. Mint minden ilyennél, a legfontosabb, hogy ne rutinból kattintsunk, illetve ellenőrizzük, hogy a feladó (akár SMS, akár e-mail) valóban attól a szolgáltatótól érkezett, amelyre hivatkozva az üzenetet kaptuk, illetve gondoljuk át, hogy valóban ügyletben állunk-e az üzenet küldőjével.”

A rendőrség válaszában azt is megemlítette, hogy közösségimédia-felületeiken folyamatosan hívják fel a figyelmet a problémára, például az olimpiai bajnok, Gulyás Michelle rendőr főhadnagy szereplésével is.



 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás