Ha ilyen e-mailt kapsz, meg ne nyisd! Megint az OTP nevében próbálkoznak a csalók

Nem hagy alább a csalók, azon belül is az adathalászok lendülete, akik ráadásul egyre kifinomultabb módszerekkel próbálkoznak.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.09.05.
Módosítva: 2024.09.05.
adathalász OTP csalás bank

Újabb internetes csalás van terjedőben, ami ismét az egyik legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank nevében próbálja meg átverni a gyanútlan felhasználókat. Mindezt most egy abszolút hitelesnek tűnő e-mail mögé bújva próbálják meg elérni a csalók.

internet csaló adathalász hacker
Ezúttal is az OTP Bank neve mögé bújva próbálják meg megtéveszteni a csalók a gyanútlan banki ügyfeleket – Fotó: Sora Shimazaki / Pexels (illusztráció)

Teszik mindezt úgy, hogy az OTP egyik létező alkalmazottja nevében küldik ki a hihetetlenül megtévesztő e-mailt, amely ráadásul otpbank.hu, tehát létező honlapcímre végződik. Ezzel együtt az elektronikus levél óriási kamu. Annak csatolmánya ugyanis tartalmaz egy „Törölt fizetési megbízás.tar” nevű, tömörített mappát, amiben egy kártékony fájl található. Ez egy, a csalók körében egyre népszerűbb, úgynevezett Loki vírus, ami a csatolmány megnyitásával azonnal és észrevétlenül megnyílik a háttérben, és munkához is lát az áldozat gépén. A kártevő elkezdi pásztázni a számítógépet és megkeresi rajta az összes személyes adatot, jelszót, bejelentkezési kódot, hitelesítő adatot és felhasználónevet, hogy aztán ellopja ezeket.

A levél tárgyában a „fizetési megbízás törlése” olvasható, a tartalma pedig csupán ennyi:

A csatolt fizetési megbízás törölve lett, mert a címzett bankja zárva van. A pénz visszakerül a bankszámlájára.

Emellett megtalálható benne egy 12 jegyű hivatkozási szám is.

A pénzintézet hangsúlyozza, hogy amennyiben valaki ilyen tárgyú és szövegű e-mailt kap a postaládájába az OTP Bank nevében, az semmiképpen ne töltse le és nyissa meg a csatolmányt, hanem azonnal törölje az üzenetet ahelyett, hogy bármilyen adatot megadna. Emellett az OTP Bank ismét jelezte, hogy nem küld ilyen jellegű e-maileket az ügyfeleinek, valamint felhívta az emberek figyelmét arra, hogy legyenek résen, ha ilyen vagy ehhez hasonló üzenetet kapnak.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás