Van remény! Ilyen időt jósol a kunmadarasi csordás a hétvégére

A teheneket terelő férfi elmondta, milyen időjárásra készüljünk hétvégén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.03.
Kunmadaras pásztor időjárás előrejelzés

A Metropol korábban beszámolt arról a kunmadarasi csordásról, aki fényképeivel, valamint időjárás-előrejelzéseivel teszi könnyebbé a környékén élők mindennapjait. Kálmán András olyan jelenségeket fényképez, amelyeknek a közelébe se mernénk merészkedni. Eközben pedig nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, hanem az egész országban várható időjárás kapcsán ad tippeket.

Kálmán András, a kunmadarasi csordás testközelből fényképezi az időjárás jelenségeit. Ezen kívül hobbija, hogy előre jelzi, milyen idő lesz.
A kunmadarasi csordás jó előre láthatja, ha vihar közeleg (Olvasói fotó)

Valamikor szinte azonnal észre lehet venni, ha fordul a szél, valami közeledik a horizonton. Észre lehet venni a változást, de az is megesik, hogy kiszúrom a viharfelhő elejét

– mesélte el a Metropolnak András, aki ilyen esetekben veszi elő a telefonját, hogy megnézze, merre halad majd a vihar. A napja nagy részét a természetben tölti és az évek során nemcsak azt tanulta meg, hogy milyen jelenségből milyen változásra lehet következtetni, hanem azt is, hogy a tehenek és a kutyája, Matyi előre jelzik, ha történni fog valami. András, a kunmadarasi csordás amellett, hogy az állataira hallgat, bár iskolában soha nem tanulta, igyekszik elemezni az időjárási ábrákat, diagramokat, hogy észrevegye a közelgő változásokat és a vihart, hiszen neki különösen fontos tudni, mire számítson.

Az augusztus 3-ai szombat időjárásával kapcsolatban lapunknak elmondta: „Reggel az ország nagy részén derült, enyhén felhős lesz az ég. Ez alól a déli országrész kivétel, ahol eső, záporeső sem kizárt, egészen kora délelőttig. A hőmérséklet minimuma 16 és 20 fok között lesz. Napközben az ország nagy részén napos időnk lesz, kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Az ország északi, északkeleti részén délután megnövekszik a felhőzet, rövid ideig, de nagyon intenzíven eshet az eső. Az északi, északnyugati szél viszonylag erős lesz. A hőmérséklet maximuma valamivel 30 fok alatt alakul. Igazi kirándulóidőnk lesz a hétvégén” – ígéri.

Kálmán András, a kunmadarasi csordás testközelből fényképezi az időjárás jelenségeit. Ezen kívül hobbija, hogy előre jelzi, milyen idő lesz.
András gyakran fényképez villámokat testközelből (Olvasói fotó)

Ami pedig a vasárnapot illeti, a következő előrejelzést adta számunkra a csordás: „Reggel a Dunántúlon felhős időre ébredünk, az ország más részein derült vagy fátyolfelhős lesz az ég. A hőmérséklet minimuma 14 és 18 fok között várható. A déli óráktól megnövekszik a gomolyfelhőzet és az ország több pontján kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szelet széllökések kísérhetik. A hőmérséklet maximuma 24 és 30 fok között alakul. A csapadékosabb tájakon hűvösebb, a napsütötte tájakon melegebb időnk lesz.”

Összességében tehát nyugodtan kimehetünk majd a szabadba, az ország bármely pontjáról legyen is szó. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a helyben kialakuló záporok, zivatarok miatt szükségünk lehet esernyőre.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás