Becsapják a tehenek a kunmadarasi csordást

Az állatok általában teljesen megbízhatóan jelzik, milyen időjárás várható, de a napokban becsapják a csordást, így Andrásnak más jelekre kell támaszkodnia, ha tudni akarja, milyen időjárás várható. De azért így is tudja!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.01.
időjárás tehén pásztor Kunmadaras előrejelzés

A Bors és a Ripost is többször beszámolt arról a kunmadarasi csordásról, akinek az a hobbija, hogy időjárás-előrejelzéseivel tájékoztatja a helyieket. Kálmán András ezenkívül nemcsak megfigyeli, hanem testközelből fotózza is az időjárás érdekességeit. Így készített már felvételeket többek között tubáról, szupercelláról, villámokról és tornádóról is.

Kálmán András, a kunmadarasi csordás testközelből fényképezi az időjárás jelenségeit. Ezen kívül hobbija, hogy előre jelzi, milyen idő lesz.
A kunmadarasi csordás erre a célra vásárolt telefonjával készíti lélegzetelállító képeit Fotó: Olvasói fotó

A kunmadarasi csordás azonban a napokban bajban van, kénytelen más jeleket is figyelni, az állatok ugyanis mostanában becsapják. 

Az állatok legtöbbször már jó előre jelzik, ha változás lesz. Olyankor mindig nyugtalanabbak, feszültebbek, amikor például vihar jön

– mesélte el lapunknak András. Most nem igazán tud a tehenekre hagyatkozni, a fiatal borjakat ugyanis a napokban választották el az anyjuktól.

Ilyenkor jóval nyugtalanabbak, sokat bőgnek és gyakran megindulnak haza, hiába van éppen legeltetés

– számolt be lapunknak a csordás. Más jelekből azonban, például a felhők mozgásából, annak irányából és sebességéből, a szél irányából és az ég színéből is tud olvasni. Kálmán András azonban figyelemmel kíséri a különféle időjárási modelleket, diagramokat és ábrákat, valamint azok szokatlan anomáliáit is, így viszonylag megbízhatóan tud időjárás-előrejelzést adni nemcsak Kunmadarasra és környékére, hanem az egész országra.

„Szerdán egész nap száraz, napos idő várható. Nagyon kevés gomolyfelhő ugyan képződhet, de azokból csapadék nem várható. A hőmérséklet maximuma 32-35 fok között alakul, a szél viszont országszerte változó irányú lesz” – árulta el. –  „Csütörtökön a hajnali órákban viszonylag hűvös időnk lesz, bár nem annyira, mint szerdán. Az általában is hidegebb területeken 10 fok közelében, míg másutt 15 fok közelében alakul a hőmérséklet hajnalban. Többnyire fátyol- és gomolyfelhők lesznek felettünk. Nálunk, Kunmadarason aligha fog esni, de a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben megeredhet a zápor, zivatar. Nyugi, komoly viharra nem kell számítani sehol” – mondta András. Úgy tippeli, a héten ezen a napon várható a hőmérséklet maximuma is, 37 fok közlében.

Kálmán András, a kunmadarasi csordás testközelből fényképezi az időjárás jelenségeit. Ezen kívül hobbija, hogy előre jelzi, milyen idő lesz.
A kunmadarasi csordás, András most nem tud most csak a tehenekre hagyatkozni Fotó: Olvasói fotó

A kunmadarasi csordás a jelekből úgy látja, a nagy hőségnek hidegfront vet majd véget, mely a térség felett lelassul pénteken. Máskor a hidegfrontot megbízhatóan jelzik a tehenei, most azonban front nélkül is stresszesek, hiányoznak nekik a borjaik. András elárulta: ha mégis zivatar készülődne Kunmadaras fölött, azt a gyülekező felhőkből is időben látja, hiszen sehol nincs egy magas épület vagy fa, ami takarná a látképet. Így egy nem várt zuhé esetén is gondoskodni tud a teheneiről és tudja, hova menjen, hogy a lehető legjobb képeket készíthesse el.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás