Életveszélyes lesz, ami jön: durva hőhullámra figyelmeztet a WHO, pár nap és ideér

Ezek a változások valószínűleg rád is negatívan hatnak majd.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.04.
hőség életveszély WHO kánikula hőhullám

Egyre szeszélyesebb az időjárás szerte a világon, aminek Magyarországon is érezhetők a negatív hatásai. Az hagyján, hogy egymás után hány hőségrekord dőlt meg júliusban, az augusztusi hónap sem lesz mentes a pokoli hőségtől – állítják a szakemberek.

2024.07.16 Hőség
Legutóbb ilyen magas hőmérsékletet mértünk a Blahán Fotó: Bánkúti Sándor

A szakemberek szerint mindez nem pusztán időszakos, olyan folyamatok mennek ugyanis végbe, melynek már kézzel foghatók a negatív hatásai. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 1-jén közzétett jelentése szerint Európában évente átlagosan 176 ezer ember hal meg a kánikula miatt. Az elmúlt 20 évben 30 százalékkal nőtt a hőség miatti halálesetek száma. Becslések szerint 2000 és 2019 között világszerte évente 489 ezer halálesetet regisztráltak, melyek a hőséggel hozhatók összefüggésbe. Ebből átlagosan 176 ezer történt Európában. Szinte minden, a felmérésben részt vevő országban nőtt a kánikula okozta halálesetek száma, azonban a hat WHO-régió közül az európai melegszik leginkább, a világátlagnál kétszer gyorsabban – közölte Hans Kluge, a WHO regionális igazgatója Koppenhágában. António Guterres, az ENSZ főtitkára július végén arról beszélt, hogy a világnak alkalmazkodnia kell az éghajlati válság miatt tartósan megváltozott nyári hőmérséklethez.

páciens, beteg, kórház
Ez a hőség már az életünket is veszélyezteti Fotó: unsplash.com/Képünk illusztráció

Mindez pedig már nemcsak a krónikus betegeket, az időseket, a kisgyermekeket és a várandósokat érinti, hanem a teljesen egészséges fiatalok szervezetét is megterheli. Éppen ezért jobb, ha mindannyian óvatosak vagyunk, odafigyelünk a szervezetünk jelzéseire és minden olyat szem előtt tartunk, amit ekkora, ilyen sokáig tartó hőségben meg kell tegyünk a szervezetünkért.

A Köpönyeg előrejelzése szerint bár hétfőn változóan napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, ez nem tart örökké. Keleten, északkeleten nagyobb számban, máshol csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a nyugati-északnyugati szelet. Reggel 11 és 19, délután 25 és 32 fok között alakul a hőmérséklet, mely a következő napokban éjjel és nappal is emelkedik majd.

időjárás, előrejelzés, hőhullám, kánikula, hőség, nyár,
Jön az újabb tartós hőhullám Fotó: Köpönyeg

Már kedden sok napsütésre számíthatunk, de északkeleten még erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és errefelé egy-egy zápor is kialakulhat. Helyenként megélénkül az északi-északnyugati szél. Reggelre felfrissül a levegő, majd délután 25–32 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szerdán túlnyomóan napos időben lesz részünk, mely alkalmával elér bennünket egy újabb hőhullám. Számottevő csapadék ekkor már sehol sem várható. A szél is csupán elszórtan, egy-egy kisebb területen élénkülhet meg. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 34 fok között alakul, majd a hét további részében emelkedik.

Az AccuWeather előrejelzése szerint ez az idő egészen augusztus 20-ig kitart majd, addig az éjszakák és a nappalok is melegek lesznek. Jobb tehát, ha már most felkészülünk a térséget hét közepe táján elérő hőhullámra, mely napokon át tartó pokoli forróságot tartogat számunkra. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás