Megfőtt az ország, brutális hőmérsékleti rekordokat hozott eddig a nyár

Németh Lajos már áprilisban azt mondta a Metropolnak, hogy brutális nyarunk lesz. Igaza lett a meteorológusnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.25.
kánikula hőség melegfront előrejelzés melegrekord

A július végéhez közeledve már most olyan brutális kánikulákat kellett túlélnünk, amikkel az utóbbi 100 éveben sem volt dolgunk. A napokban áthaladó hidegfront némiképp enyhíti a szenvedésünk, az viszont figyelmeztető a jövőre nézve, hogy milyen sok melegrekord dőlt meg az idei nyáron, főként júliusban.

Karnok Csaba
Az idei kánikulát nagyrészt csak vízparton lehetett kibírni Fotó: Karnok Csaba

A 2023-as év júniusától ez év márciusáig minden hónap középhőmérséklete globális rekordot döntött. 

„Sokatmondó, hogy idén már április 1-jén történelmi rekord született. Ilyen korán még soha nem volt a korábbi években úgynevezett »hőségnap«, vagyis 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet hazánkban. Úgy gondolom, hogy forró, aszályos nyarunk lesz” – mondta lapunknak még áprilisban a több évtizedes tapasztalattal rendelkező meteorológus, Németh Lajos.

Többen már most aggódnak

Aggasztó tendenciára hívta fel a figyelmet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaügynöksége, a Kopernikusz is. A két szervezet megfigyelései, valamint az ezekből származó adatok egyértelműen azt mutatják, hogy Európa 1991 óta a globális átlag kétszeresével melegszik. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy bár valóban szélsőséges április van Európa mögött, azért az ezt megelőző hónapban, márciusban is 1,49 fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet az 1991–2020 közötti áprilisi átlagnál.

A rendelkezésre álló adatok alapján a föld felmelegedésének nagy része az elmúlt 40 évben ment végbe, ebből is az elmúlt 10 év volt a legforróbb

– állítják a klímakutató szakemberek. Franciaországban éppen ezért a hamarosan kezdődő nyári, párizsi olimpiai játékokon résztvevő sportolók egészsége miatt aggódnak a várható hőség kapcsán, mely még az edzett élsportolók szervezetét is megterhelheti.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) már a nyár elején azt becsülte, hogy egy a háromhoz az esélye, hogy 2024 melegebb lesz, mint 2023. Valamint 99 százalékos az esélyt adtak annak, hogy az idei esztendő a valaha mért öt legmelegebb év közé tartozik majd. A most lecsengőben lévő El Niño a valaha mért öt legerősebb El Niño-év közé tartozott, ezek alapján pedig 2024 további részében is hőmérsékleti rekordokra számíthatunk.

Karnok Csaba
Egyelőre nem egyértelmű, hogy idén leszünk-e még 40 fok felett Fotó: Karnok Csaba

Sorra dőltek meg a melegrekodok idén

Az a legkevesebb, hogy már áprilisban is több olyan nap volt idén, mely során megdőltek az addigi melegrekordok, melyek az alábbiak voltak: április 1. Kelebia 30,2 fok, április 13. Derekegyház 27,6 fok, április 14. Baja 31,2 fok és április 15. Kiszombor 31,4 fok. Bár az 1926-os Debrecenben mért 33,6 fokos havi rekord nem dőlt meg, nem sokkal maradtunk el tőle.

Míg a május a hőmérsékleti rekordok tekintetében viszonylag nyugodt volt, addig júniusban csupán egy rekord dőlt meg. Június 22-én Derekegyházán 37,7 fokot mértek. A korábbi rekordot 2000-ben Tiszaroffon mérték, ez 37,6 fok volt. Egészen más volt a helyzet a július hónap korábbi napjai során, mely alkalommal nem is csak egy rekord dőlt meg. Ráadásul egymást követő több napon át dőltek meg a rekordok sorozatban: július 9. Baja 38,1 fok, július 11. Kelebia 40,0 fok, július 12. Kelebia 40,4 fok, július 13. Körösszakál 40,6 fok, július 14. Körösszakál 41,0 fok és július 15. Körösszakál 39,5 fok.

Utóbbi egy több mint 100 éves rekordot döntött meg, ugyanis 1908 óta ezen a napon, vagyis július 15-én nem volt ekkora hőség Magyarországon. Ez pedig még mind semmi a sorban hatodik naphoz képest, mely során július 16-án Kelebián 41,6 fokot mértek.

Vagyis idén nyáron még nem dőlt meg az abszolút hőségrekord Magyarországon, amelyet 2007-ben Kiskunhalason mértek 41,9 fokkal.  A július 16-án Kelebián mért 41,6 fok mindössze 0,3 fokkal marad el az abszolút rekordtól.

Az AccuWeather előrejelzése szerint a csütörtök estig lecsengő hidegfront után ismét melegszik majd az idő és megközelítjük a 35 Celsius-fokos nappali hőmérsékletet. Nem pusztán július végén, augusztus elején is ilyen meleg, nyárias időre van kilátásunk, augusztus közepétől pedig 30 Celsius-fok közelébe hűl majd az idő.

Azt, hogy mikor tér vissza az idei kánikula, egyelőre nem lehet tudni biztosan. Az viszont több mint valószínű, hogy az idei nyár nem az eddigi életünk legmelegebb nyara, hanem a hátralévő életünk eddigi leghűvösebb nyara lesz.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás