Mi vagyunk Európa katlanja – eláruljuk, meddig tart ki a brutális kánikula

Mutatjuk, mikorra várható enyhülés, és ez milyen mértékű lesz, hiszen már nagyon sokan várják a forróság végét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.16.
Módosítva: 2024.07.16.
időjárás hőség meteogyógyász kánikula előrejelzés

A múlt heti brutális hőhullám után szinte fellélegezni sincs időnk, máris itt az újabb pokoli hőség. Az előrejelzések szerint nem pusztán pár napról van szó, hiszen a hét nagy részében nappal a 40, éjjel pedig a 25 Celsius-fokot közelítjük. Mutatjuk, mikorra várható minimális javulás.

kánikula, hőség, hőhullám, nyár, hőmérséklet, időjárás, katlan, meleg,
Pokoli hőség vár ránk továbbra is  Fotó: Köpönyeg

Ennek a példátlanul erős és hosszúra nyúló hőhullámnak egyre komolyabb következményeivel kell számolnunk

– mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, majd hozzátette:

Vasárnap nyugaton volt ugyan egy minimális hőmérséklet-csökkenés, mely a térséget megközelítő, de el nem érő hidegfrontnak volt köszönhető, ez csupán rontott a helyzeten.

A levegő páratartalma a közelben lévő záporok, zivatarok miatt megnőtt, amitől még melegebbnek érezzük az egyébként is magas hőmérsékletet.

Ezek a szélsőségek nemcsak az emberekre, hanem az állatvilágra és a növényvilágra is negatívan hatnak az egész térségben

– figyelmeztetett a szakember, aki szerint katasztrofális a csapadékhiány, ami olyan aszályos helyzetet teremt, ami egy katlanná változtatja hazánkat. Az országosan erősödő hőterhelés során annak mértéke és mennyisége is egyre több nehézséget okoz a héten.

Pintér Ferenc
Brutális hőhullámra figyelmeztet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász Fotó: VT/Metropol

Számos tünettől kell tartanunk

Kedden is folytatódik tehát a forróság, továbbra is a hőség, valamint annak elhúzódása jelenti majd a legnagyobb megterhelést a szervezet számára. A nagy melegben jelentkezhet többek között migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák is felléphetnek. Általánossá válik a fáradékonyság, a dekoncentráltság és a bágyadtság. A jellemzően trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek eléggé pihentetők, többnyire keveset és rosszul alszunk. Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk. Az esetlegesen előforduló záporok, zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Több nehézség is vár ránk

Az allergiások számára rossz hír, hogy a pollenek koncentrációja erősen megterhelő lehet az ország nagy részén. A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen. A többi lágyszárú növény virágporának mennyisége alacsony. Több helyen regisztrálták már a parlagfű, valamint az üröm, a szerbtövis és a rézgyom pollenszemeit, de még csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Sokáig velünk lesz a pokoli hőség

A Köpönyeg előrejelzése szerint kedden 33–41 Celsius-fokos forróság várható, a napsütés mellett szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A szél ismét főleg zivatarok környezetében erősödhet meg, tőlük függetlenül legfeljebb élénk lökések lehetnek. Az éjszaka is trópusi lesz, napokon keresztül.

Az AccuWeather előrejelzése szerint egészen július 22-ig arra kell számítanunk, hogy a nappali hőmérsékleti értékek jócskán meghaladják a 30 Celsius-fokot. Az éjszakák során pedig még mindig jóval 20 Celsius-fok feletti hőmérséklet várható, ami jócskán megnehezíti a szervezetünk, valamint a lakókörnyezetünk lehűlését, ami további gondokat okozhat.

Egész Európa katlanja vagyunk

Az elmúlt napokban Magyarország egy sajnálatos elsőséggel került be a hírekbe. Mi lettünk Európa katlanja, vagyis gyakorlatilag a Kárpát-medencében van a legnagyobb forróság. Míg az Egyesült Királyságban, Londonban nappal 20, éjjel 14, Franciaországban, Párizsban nappal 27, éjjel 16, Németországban, Berlinben nappal 28, éjjel 19, Olaszországban, Rómában nappal 32, éjjel 20, Portugáliában, Lisszabonban nappal 25, éjjel 16 fok van, addig Budapesten a nappali hőmérséklet 38, az éjszakai hőmérséklet 20 Celsius-fok körül alakult. Ezek pedig csak a július 15-i hétfői értékek voltak. Kedden ennél jóval melegebbet, 40 Celsius-fok közeli értékeket mérhetünk, nem is beszélve arról, hogy az éjszakáink is forróak lesznek. Hazánkban több napon át az éjszakai értékek is magasabbak lesznek több európai ország nappali hőmérsékleténél is.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás