Megvan végre: Már csak ennyi napot kell kibírnod és vége a kánikulának!

A több, mint két hete tartó hőhullám alaposan próbára teszi a szervezetünket, amely már az utolsó tartalékait is felélte. Azonban az előrejelzések szerint hamarosan fellélegezhetünk.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.19.
előrejelzés hőség lehűlés időjárás hétvége

Ha úgy érzed, hogy már nem bírod tovább, ne szégyelld magad, hiszen a régóta tartó meleg a fiatal és egészséges szervezeteket is próbára teszi. Már több mint két hete tart a 40°C fok közeli kánikula, mely a nappalok mellett és az éjszakákra is rányomja bélyegét. A jó hír, hogy nemsokára érkezik a frissülést jelentő enyhülés.

Napokon át tart a hőség, mutatjuk, hogy meddig Fotó: Máté Krisztián / Metropol

A két hete fennálló, rendkívül erős, tartós terhelés folytatását kell elszenvednünk továbbra is. A szervezetünk egy teljesen kimerült, a tartalékait teljesen felélt állapotban van.

- fogalmazott dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, aki arról is beszél, hogy már most is nehéz lenne regenerálódnunk, de még el sem kezdhetjük, mivel egészen a jövő hét közepéig nem jön a felfrissülést hozó idő. A szakember szerint a következő időszakban először északnyugaton tapasztalható majd a lehűlés, ahol hamarabb megyünk 20 fok alá. Délkeleten és a nagyvárosokban azonban továbbra is megmarad a magas éjszakai hőmérséklet.

Az ország túlnyomó részén a legnagyobb megterhelést továbbra is a hőség jelenti majd.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák is felléphetnek. Továbbra is általános lesz a fáradékonyság, a dekoncentráltság, a bágyadtság. Ahol előfordulnak futó záporok, zivatarok, ott átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a következő pár napban nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 

Támad a pollen is 

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás már eddig is kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben, de egyelőre még csak alacsony koncentrációban. Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pollenkoncentrációja több helyen elérheti a közepes szintet. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

hőség
Ebben a melegben, mindenki hűteni próbálja magát Fotó: Mészáros János /  MTI

A Köpönyeg előrejelzése szerint szombaton virradóra a Dunántúlon és a középső országrészben, később keleten és északkeleten is többfelé várható eső, zápor, zivatar. A legtöbb eső nyugaton eshet. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet. A hajnal üdébb lesz, 15 és 22 Celsius-fok között alakulnak a minimumok, míg napközben 26-35 Celsius-fok várható. Vasárnap a napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrhetik majd, délután csak kevés helyen pattanhat ki zápor, zivatar. A legmelegebb órákban 30-35 Cesius-fok jöhet. A délies szél nyugaton, északnyugaton feltámadhat.

Az AccuWeather előrejelzése szerint július 24. szerda magasságában várható, hogy elkezd csökkenni a nappali és az éjszakai hőmérséklet. Utóbbi alkalmával akár már 20 Celsius-fok alá is lemegy, ami már alkalmas lesz arra, hogy alaposan átszellőztessük otthonunkat és aludjunk egy kiadósat, ezzel megkezdve szervezetünk regenerálódását, a közel 3 hetes, 40 fok közeli kánikula után.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás