Nagyon rossz hír érkezett: egyelőre nem látszik a hőhullám vége, ilyen hőfokokra készülhetünk

Az elmúlt napok hőhullámai után úgy néz ki, hogy továbbra is kitart a kánikula. A pokoli hőség egyelőre velünk marad.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.07.11.
Módosítva: 2024.07.11.
időjárás hőség kánikula nyár

Egyre többek szervezetét teszi próbára a napok óta az országot sújtó hőhullám. A nagy júliusi forróságban komoly kihívást jelent a pihentető alvás, bizonyos esetekben pedig a koncentráció is. Jelenleg is az ország 12 vármegyéjében van érvényben vörös riasztás a meleg miatt, másik hét vármegyére pedig narancssárga riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

riasztás a hőség miatt
Az ország 12 vármegyéjében is vörös riasztás van érvényben a hőség miatt / Fotó: met.hu

Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy csütörtökön nagy területen ismét kedvezőek lehetnek a feltételek rövidebb zivatarok kialakulásához. 

A cellákat viharos, 60-80 km/h-s széllökések, kisebb szemű (1-2 cm) jég és intenzív csapadék kísérheti

– írja a köpönyeg.hu.

Nagyobb számban a Duna–Tisza közén és az Északi-középhegységben alakulhatnak ki frissítő záporok, illetve zivatarok, de igazi felfrissülést ezek sem hoznak majd: csütörtök késő estére is mindössze 25 és 32 fok közé csökken majd a hőmérséklet.

Kitart a hőség és a napsütés
Egészen a hét végéig kitart a napsütés és a 40 fokot közelítő hőség / Fotó: Pixabay / Pexels (illusztráció)

Pénteken is forró napunk lesz: frissítő záporok főként az ország északi felén fordulhatnak elő, de ezek ismét rövid, lokális zivatarok lesznek, amiket továbbra is kísérhetnek majd viharos lökések. Pénteken hajnalban 18–25, napközben pedig 34 és 41 fok közötti értékekre számíthatunk.

Szombaton aztán még tovább fokozódik a hőség. Az Alföldön többfelé 36 és 42 fok közé kúszik majd a hőmérő higanyszála. Csak nyugaton, illetve északnyugaton lehet ennél alacsonyabb a hőmérséklet, de ott is 30–35 fok között alakulnak majd a maximumok.

A forróságot vasárnap enyhíti majd kissé egy hidegfront. Akkor a Dunántúlon és északon 29 és 35 fok közé esik vissza a hőmérséklet, de délen és a délkeleti országrészben továbbra is 36 és 39 fok között alakulnak majd a csúcsértékek. A hét utolsó napján elsősorban már a Dunától keletre fordulhatnak elő záporok, zivatarok, a szél pedig többfelé élénk, néhol erős lesz. És hogy mikor lesz vége ennek a tomboló kánikulának? Nos, a rossz hír az, hogy ez még nemigen látszik. A koponyeg.hu prognózisa szerint ugyanis jövő héten is 35-36 fok körül alakulnak a maximumok, vagyis elhúzódó hőségre készülhetünk. Talán július 21-én, vasárnap lehet majd napközben 32 fok a maximum, ami lássuk be, nem túl jelentős enyhülés. Ráadásul ez még nagyon messze is van.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás