Minden eddiginél látványosabb tűzijáték, így ünnepeljük idén az ország születésnapját augusztus 20-án

Idén Magyarország születésnapját egy négy napig tartó rendezvénysorozattal ünnepelhetjük meg. Lesz itt minden: gyermekfoglalkozások, koncertek, előadások, gasztronómiai programok és persze óriási, minden eddiginél látványosabb tűzijáték is. Ilyen lesz a 2024-es augusztus 20-a!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.04.
Módosítva: 2024.08.04.
program augusztus 20 Szent István Bazilika Retro Fesztivál

Már augusztus 17-én megkezdődnek az idei Szent István-napi rendezvények a fővárosban. A szervezők idén összesen 19 helyszínen várják az érdeklődőket. A hat hivatalos állami program mellett további 17 rendezvényen lehet részt venni az augusztus 20-ai hosszú hétvégén. Mutatjuk, mik lesznek ezek!

augusztus 20 tűzijáték
Ilyen lesz a 2024-es augusztus 20-a! Fotó: Hegedűs Márta/Mediaworks-archívum

Ezek lesznek az augusztus 20-ai hivatalos programok

A hivatalos állami rendezvények augusztus 20-án reggel a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol felvonják Magyarország nemzeti lobogóját, majd sor kerül az ünnepélyes tisztavatásra. Ezt követően a Duna-parton megtekinthető lesz a légi parádé. A Nyitott Parlament program keretében egész nap ingyenesen látogatható az Országház, kedd délelőtt pedig a Sándor-palotában adják át a Magyar Szent István Rend kitüntetést. Délután a Szent István-bazilikánál kerül sor a hagyományos ünnepi szentmisére és a Szent Jobb-körmenetre.

Több koncert is lesz a négy nap alatt

A Tabánban augusztus 17-től egészen augusztus 20-ig a 70-es, 80-as és 90-es évek zenéjét középpontba helyező Retró Fesztivál várja majd az érdeklődőket. A Filozófusok kertjében komolyzene lesz hallgatható, a Vigadó téren pedig bárzongora zenét élvezhetnek az oda látogatók. Augusztus 18-án Mándoki Soulmates-koncertre látogathatnak az érdeklődők a Szent István téren, továbbá ismét megrendezik a Road Movie Live-ot, amelynek keretein belül a magyar zenei élet krémje szórakoztatja majd a közönséget az államalapítás ünnepén.

Gasztronómiai programokból sem lesz hiány

Az ünnepi hosszú hétvége a gasztronómia szerelmeseinek is számos programot kínál. A Vörösmarty téren egy nagy ünnepi asztalhoz ültetik az országot: a Csárdafesztivál célja, hogy a leghíresebb magyar csárdák legkedveltebb ételeit bemutassák a fővárosban. A Lánchídtól a Döbrentei térig pedig idén is helyet kap a Magyar Ízek Utcája, amely a korábbi évekhez hasonlóan a Kárpát-medence gazdag gasztrokultúráját mutatja majd be és itt lehet megkóstolni az ország tortáját és kenyerét is.

További ingyenes programok a fővárosban augusztus 20-hoz kapcsolódóan

  • Idén is kiállítják a Szent Jobb Aranyvonatot az Alkotmány utcában, ahol Városok Sétánya néven az ország összes településének zászlója is megtekinthető lesz majd.
  • Idén ismét látogatható lesz a Pannónia Hajó az ünnepi hétvége folyamán.
  • Az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe a hajdani vásárok hangulatát idézi majd a Budai Várban.
  • A szervezők a hadtörténet iránt érdeklődők figyelmébe ajánlják a Hősök Útját a Tóth Árpád sétányon.
  • A Millenáris park művészkertté változik a hétvégére, itt a divat és a dizájn kap majd főszerepet.
  • A Varázsliget idén is számos programmal várja a gyermekes családokat a Városligetben.

Európa legnagyobb tűzijátéka 21 órakor kezdődik

Az idei lesz minden idők leglátványosabb tűzijátéka a szervezők szerint. A műsort az eddigi 4,3 helyett több mint 5 kilométer hosszan lehet majd nézni a Duna mentén: a Petőfi hídtól egészen a Margit-sziget közepéig. A pirotechnikai eszközök, a drónok száma és a fényfestés volumene is nagyobb lesz a korábbiaknál. Az előző évekhez hasonlóan idén is narrátor kíséri majd az eseményt, idén egy koros pásztor lesz a történetmesélő. A részletes programok itt olvashatók.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás