Szabadtéri koncertsorozat kezdődik ma ebben a kerületben

Ingyenes koncertekkel ünneplik a belváros egyik megújult utcáját mától egészen szeptemberig. Mutatjuk, kiket lehet ma meghallgatni a Bacsó Béla utcában!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.17.
Módosítva: 2024.07.17.
légikatasztrófa űrhajó ez lesz ma

Kéthetente szerdánként lesznek koncertek

Július 17-től egészen szeptember elejéig ingyenes koncertekkel pezsdül fel és ünnepel a Rákóczi térről nyíló és nemrégiben teljesen megújult Bacsó Béla utca. A kellemes nyáresti koncertek kéthetente szerdánként kerülnek megrendezésre, ahol a hazai alternatív műfaj feltörekvő előadói muzsikálnak a felpezsdülni és kikapcsolódni vágyóknak. A koncertek 18 órakor kezdődnek és 19 óráig tartanak. A mai napon, azaz július 17-én fellép a Hűvös akusztik és Vidiczki Zsombor önálló koncertjét lehet meghallgatni, de lesz utcaavató buli is. További információk a koncertekről itt olvashatók.

49 éve jött létre az első nemzetközi űrállomás

A Szovjetunióban Föld körüli pályára állították a Szojuz–19 űrhajót, Alekszej Leonovval és Valerij Kubászovval a fedélzetén. Hét óra múlva az Egyesült Államok fellőtte az Apolló űrrakétát, melyen Thomas Stafford, Vance Brand és Donald Slayton indult az űrbe. A két űrhajót július 17-én kapcsolták össze, ezzel létrejött az első nemzetközi űrállomás 1975-ben.

Ma lenne 89 éves Donald Sutherland

A nemrég elhunyt Emmy- és Golden Globe-díjas kanadai színész 1935-ben ezen a napon született. 1978-ban hazája magas állami kitüntetéssel ismerte el tevékenységét. A színészlegenda több mint 190 filmben és tévéműsorban látható, köztük olyan klasszikusokban is, mint a Piszkos tizenkettő, a Tű a szénakazalban vagy Federico Fellini 1976-os filmjében Casanova szerepében.

Ezen a napon kezdődött a potsdami konferencia

Truman, Sztálin és Churchill részvételével, 1945. július 17-én. A konferencia a II. világháború európai eseményeit lezáró tanácskozás volt, amely Churchilltől a „Terminál-akció” fedőnevet kapta. A találkozón aláírták a potsdami egyezményt, amely lengyel–német határként az Odera–Neisse vonalat fogadta el, hozzájárult ahhoz, hogy a Szovjetunió fennhatósága alá kerüljön Kelet-Poroszország északi része, elhatározta Németország, illetve Berlin négy megszállási övezetre osztását és szövetséges megszállását.

Véradás
Itt lesz ma véradás a fővárosban

Három helyen lesz váradás Budapesten

  • 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 09.00–15.00 óra között pedig az Agórában (1138 Budapest, Váci út 116.)

Meleg lesz még ma is, de legalább fújni fog a szél

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán 38 fok lesz a maximum és éjszaka is csak 22 fokig hűl a hőmérséklet. A szél viszont élénken, erősen fog fújni, nagyjából 30 km/h-s erősséggel.

Ma van a légi közlekedés fekete napja

Július 17-én van a légi közlekedés történetének egyik legsötétebb napja, legalábbis az év ezen napján történt katasztrófák és az abban életüket vesztő emberek számát tekintve – írja az airportal.hu. Az Aviation Safety Network adatbázisa szerint július 17. az a nap, amikor a legtöbb halálos légi esemény következett be, összességében a legtöbb áldozattal: 17 légikatasztrófa történt 1946 óta ezen a napon, amelyekben összesen 927-en vesztették életüket.

Ma kezdik felújítani a Horánszky utcát Józsefvárosban

A Horánszky utcát a munkálatok teljes ideje alatt lezárják, azonban a lakóknak, vendéglátóegységeknek és üzleteknek végig biztosítva lesz gépjárművel is a bejutás. A felújítás ideje alatt ezért az utcában nem lehet majd parkolni. Ezért  a Krúdy Gyula utca Mária utca és Horánszky utca közötti szakasza zsákutca lesz. A munkálatok várhatóan másfél hét alatt befejeződnek. A jelenlegi tervek alapján az utcát 2024. július 29-én adják vissza a forgalomnak – írja a helyi önkormányzat.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás