Tragédiák sora: Még csak az év felénél járunk, máris számos ismert embert veszítettünk el

Gyászhírektől volt hangos a sajtó az elmúlt hónapokban. Donald Sutherland halálhíre sokkolta a külföldi és hazai nézőket is.



Megosztás
Szerző: mkb
Létrehozva: 2024.06.21.
Módosítva: 2024.06.21.
Donald Sutherland Kiefer Sutherland Tordy Géza gyászhír Tompos Kátya

Csütörtök este szomorú hírről számolt be Kiefer Sutherland: édesapja, a világhírű kanadai színész, Donald Sutherland hosszas betegeskedés után elhunyt. Nem ő az egyetlen híres színész, akit idén elveszítettünk. Még csak az év felénél tartunk, mégis számos gyászhírről számolt már be a sajtó.

donald sutherland
Donald Sutherland halálhíre megrázta a világot. Számos hírességet veszítettük el már idén (Fotó: northfoto)

Így emlékeztek meg Donald Sutherlandről

Úgy vélem, hogy a filmtörténet egyik legmeghatározóbb alakja volt – írta édesapjáról Kiefer Sutherland az X-en. „Nem riadt vissza egyetlen szereptől sem, légyen az jó, rossz vagy rút. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett és az ember ennél nem kívánhat többet” – tette hozzá. Halálhíre a sztárvilágot is megrázta. Gundel Takács Gábor például Kiefer szavaira reagálva ezt írta:
Boldog lennék, ha úgy tudnék élni, hogy rólam is ezt gondolják majd, ha elmentem.
Donald Sutherland állítólagos szeretője, Jane Fonda pedig ezt írta ki: „Összetört a szívem”. Michael Douglas pedig „kedves, tehetséges, kíváncsi férfiként” jellemezte a legendát.

Összegyűlt a pénz, de késő volt megmenteni Tompos Kátyát

A hazai közönség számára az év egyik legmegrázóbb gyászhíre kétségkívül Tompos Kátya elvesztése volt. A Junior Prima-, Máthé Erzsi- és Jászai Mari-díjas színésznő barátai és kollégái májusban hozták nyilvánosságra, hogy a rák egy ritka típusában szenved Kátya, a költséges terápiára pénzgyűjtés indult. Rekordidő alatt gyűlt össze a tetemes összeg, ám akkorra késő volt, a színésznő május 31-én elhunyt. A pénz sorsáról a Fábián Juli Alapítvány nemrég így nyilatkozott:

Alapítványunk alapszabálya szerint a számlánkon megmaradt összeget a továbbiakban beteg vagy nehéz helyzetben lévő zenészek és zeneipari háttérmunkások támogatására fordítjuk” – közölték, majd hozzátették, lehetőség van az adomány visszaigénylésére is.

IGY17650
Tompos Kátya gyógyulásáért példátlan összefogás alakult az országban (Fotó: Imre György)

Benedek Miklós sosem dolgozta fel a gyászt

Az év első napjaiban is érkezett egy megrázó gyászhír. Életének 78. évében, január 9-én elhunyt a Nemzet Színésze címmel is kitüntetett színművész. Benedek Miklós az utóbbi években már sokat betegeskedett, tüdőbetegséggel küzdött, számos kórházi kezelés ellenére is reménykedett benne, hogy visszatérhet a színpadra. Sokan úgy vélik, fia, Benedek Tibor tragikusan korai elvesztését sosem tudta feldolgozni.

Benedek Miklós betegséggel és nem múló szívfájdalommal is küzdött (Fotó: Hot!)

Tordy Géza évek óta visszavonultan élt

Tavasszal pedig Tordy Géza halálhíre érkezett derült égből villámcsapásként. A 80 huszár, A kőszívű ember fiai és Külvárosi legenda című filmek legendás színésze még tavaly is feltűnt a vásznon a Hadik című film Károlyi tábornokaként. De rendezett is és szinkronszínészként Arnold Schwarzeneggernek, Anthony Hopkinsnak és Jack Nicholsonnak is adta a hangját.
Az elmúlt években sokat betegeskedett, nem volt sok kedve a szerepléshez. 2019-ben a Borsnak így fogalmazott:
Egyáltalán nem járok sehova, nem nagyon tudok már állni, nincs kedvem. Tizennyolc éves korom óta csinálom a színházat, úgy érzem, mostanra elég volt a színészet. Nagyon megváltozott a szakma és a színjátszás is.

85 éves korában hunyt el a nemzet színésze, Tordy Géza (Fotó: Bors)

Külföldi gyászhírek

De külföldi frontról is sok gyászhír érkezett. A kétes hírnevű O. J. Simpson amerikai amerikaifutball-játékos, színész áprilisban hunyt el. 2023-ban prosztatarákot diagnosztizáltak nála, a betegség gyorsan elhatalmasodott rajta, rohamosan romlott az állapota.  A Titanic és a Gyűrűk ura című filmekből ismert Bernard Hill nyolcvanéves korában, májusban hunyt el. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás