Roncstemetővé változott Budapest, és marad a káosz – de az országos főutakon a kormány új szabályai rendet tesznek

Sokszor hónapokig dekkol egy-egy roncsautó Budapest utcáin. Rendeletek vannak, de sokszor nem tartatják be őket a baloldali kerületek és a fővárosi vezetés... A kormány a közútkezelőhöz tartozó országos közutakon most rendet tesz.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.31.
Módosítva: 2024.08.08.
roncsautó Karácsony Gergely Budapest

Budapest a roncsautók fővárosa lett, az elmúlt években nemcsak az elszállítatlan, magára hagyott autók száma döntött rekordot, hanem azok sokszor biztonsági kockázatot is jelentettek. Sokat cikkeztünk már erről. Azt eddig is tudtuk, hogy a szemetes, Karácsony Gergely főpolgármester által elhanyagolt város képét tovább csúfítják a roncsautók, de egyre több alkalommal használják életvitelszerűen hajléktalanok, drogosok a kiüresedett és gyakran hónapokig vagy évekig dekkoló autókat. A felháborodott lakók nem egyszer hiába értesítették a köztereseket, nem történt semmi, csak már akkor, amikor megtörtént a baj.

A magára hagyott roncsautók gyakran célpontjai a lopásoknak is, ahol az elkövetők kiszerelik azok alkatrészeit – Fotó: Metropol

 Valahogy a baloldali vezetésű önkormányzatoknak nem megy a magára hagyott autók elszállíttatása sem. Az otthagyott autókba előbb-utóbb hajléktalanok költöznek – mint ennél a megdöbbentő esetnél, amikor csaknem a szomszédos benzinkutat is felgyújtották Óbudán... 

Ha valaki roncsautót észlel, jelentheti, ezt az önkormányzatok vagy a közteresek honlapján lehet megtenni. Kerületenként rendelet is van róla. A fővárosban még Tarlós István idejében, 2010-ben határoztak „az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról”. Elképzelhető, hogy frissíteni kellene a rendeleten, de nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergely budapesti „semmigyárában”  nem történik semmi, akárhogy is szól a szabály. Sok budapesti ugyanis amiatt panaszkodik, hogy hónapokig ott dekkol egy roncsautó a helyén, és semmilyen intézkedés nem történik... 

A Teréz körúton ebbe az autóba először hajléktalanok, majd drogosok „költöztek”, ekkor gyulladt fel. Az óriási lángok átterjedtek a közeli telefonfülkére is – Fotó: Bors

Hatalmas lángokkal égett a drogosok által használt roncsautó  

Mint megírtuk, a napokban égett ki egy hónapok óta magára hagyott Fiat Multipla a Teréz körúton. A környékbeliek szerint az autó tulajdonosa már évek óta nem használta a járgányt, amire a hajléktalanok is felfigyeltek. Betörték az ablakait és a téli hideg hónapokra beköltöztek az autóba. Aztán hamar szemeteszsákokkal telt meg a jármű, ami hatalmas bűzfelhőt bocsátott ki. Miután semmi intézkedés nem történt a baloldali vezetésű főváros vagy a kerület részéről, a helyiek egy idő után megunták a helyzetet és kipakolták az autót. Arra viszont nem számítottak, hogy a roncsautót két fiatal kábítószeres is kiszúrta magának, és oda jártak drogozni.

Egy a szomszédban dolgozó hölgy a Metropolnak elmondta: „Dulakodás volt az autóban, és valószínűleg direkt gyújtották fel. Ez megmagyarázza azt is, hogy a tűz másnapján miért helyszíneltek még mindig a rendőrök” – mesélte.

Néhány hónapja egy fideszes képviselőjelölt, Szilágyi Demeter szállíttatott el egy olyan roncsautót a Golgota térről, amelyet szintén drogosok sajátítottak ki maguknak. Annak ellenére, hogy a környékbeliek féltek, a baloldali vezetésű Józsefvárosi Önkormányzat hónapokon át nem csinált semmit. 

A roncsautó tulaja egy kutyát tartott a kocsiba zárva 

Persze nem csak a hajléktalanok és drogosok miatt aggódhatnak a budapestiek. A roncsautók tulajdonosai gyakran extrém vagy kegyetlen újrahasznosítási ötletekkel keserítik meg a helyiek mindennapjait. Óbudán például egy kutyát tartott bezárva az illető. Eleinte senki nem figyelt fel az elöl totálkárosra zúzott autóra. Egy ideig a környékbeliek abban reménykedtek, hogy a forgalmas útszakasznál lévő járművet elviteti az önkormányzat. Ám amikor ráeszméltek, hogy a közeljövőben ez nem fog megtörténni, kezükbe vették az ügyet.  Zavarta őket ugyanis, hogy kutyaházként hasznosította újra a roncsautót tulajdonosa. A bezárt kutya a magániskola oktatóinak is szemet szúrt. Ők és a hozzájuk járó gyerekek is megsajnálták az ebet, ezért kihívták a rendőröket és felkutatták velük a kutyaházautó tulajdonosát.

Új rendelet, az állam intézkedik: az országos közutakon drága mulatság lesz otthagyni egy autót

Az állam nem viccel, az országos utakon hamarosan mélyen a zsebébe fog nyúlni, aki „ottfelejti” autóját. A napokban jelent meg a miniszteri rendelettervezet a kormány honlapján, amelyet augusztus 1-ig lehet véleményezni. Eszerint drákói szigorral csapnak le arra, aki otthagyja valahol a járgányát, és ezzel veszélyezteti a közúti forgalom biztonságát. A rendelet a roncsautók elszállítását, tárolását, és szükséges esetben értékesítését is szabályozza majd. Akár eladásra vagy bontóba is kerülhetnek a járművek. Ha a jármű tulajdonosa például nincs a helyszínen, amikor a közútkezelő észleli a szabálytalanságot, és az autót végül elviszik, akkor az elszállítással és tárolással kapcsolatosan felmerülő költségeket meg kell fizetnie az autó tulajának. Ez akár 120 ezer forint is lehet, sőt, ennél 25 százalékkal többet kell kifizetnie, ha hétvégén vagy éjszaka történik az incidens. E visszavétel elmaradása esetén a járművet a közútkezelő értékesítheti vagy más módon hasznosíthatja, akár át is adhatja a regisztrált bontó-hulladékkezelő részére.

 

A dosszié további cikkei








Top hírek





Hírlevél-feliratkozás