A sportolók Mekkájává alakul Budapest erre a hétvégére

Június 14-én, pénteken kezdődik a főváros legnagyobb sportrendezvénye, amin bárki díjmentesen részt vehet. 20 sportágat lehet majd kipróbálni, többet éjszaka! Ilyen lesz az idei Mozgás Éjszakája!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.14.
Módosítva: 2024.06.14.
ez lesz ma sport himnusz

Sportfővárossá alakul Budapest most hétvégén

Június 14-én este újra Mozgás Éjszakája lesz Budapesten, a Hősök terén és további 15 városban! Budapesten 20 sportágban lehet díjmentesen sportolni a zumbától a fitneszig, a tollaslabdától a spinningig. Lesz többek között éjszakai élményfutás, belvárosi kerékpártúra, gyalogtúra az új Néprajzi Múzeum tetejének érintésével, hangulatos és látványos görkoris futam és diszkó, valamint további izgalmas mozgásformák.További részletek a programokkal kapcsolatban itt olvashatók.

Június 14-én tarjuk a véradók világnapját is

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) valamint a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére, és a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára 2005 óta június 14-én ünnepeljük azt a több millió véradót, akik világszerte segítséget nyújtanak beteg embertársaiknak. Ezen a napon született ugyanis az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner (1868–1943) Nobel-díjas orvos, aki felfedezte az AB0-vércsoportot. Hazánkban a szervezett véradás több mint ötvenéves múltra tekint vissza. Évente mintegy 500 ezer egység (1 egység = egy véradáskor levett vér mennyisége, 4,5 dl) vért használnak fel az önkéntes véradóknak köszönhetően. Magyarországon minden 18 és 65 év közötti ember adhat vért, nők esetében évente 3, férfiak esetében 4 alkalommal.

Itt lesz ma véradás a fővárosban

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat önkéntes véradást szervez a múzeum Dísztermében a véradók világnapján. Délelőtt 10-től 13 óráig a múzeum munkatársai adnak vért, míg 13 órától bárki részt vehet az eseményen. A helyszínen frissítővel várják a véradókat, akik a nemes gesztusért cserébe belépőt kapnak a múzeum állandó kiállítására. Ezenkívül véradás lesz 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.), 12.00–17.30 között pedig a Sugár Üzletközpont II. meletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Ezen a napon született Darvas Iván

A kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze 1925. június 14-én látta meg a napvilágot Darvas Szilárd néven. Prágából 1939-ben jött Magyarországra, 1946-tól a Művész Színház, 1949-től 1956-ig a Madách Színház tagja volt, 1957 és 1959 között bebörtönözték a forradalomban való részvételéért. 1959-től segédmunkásként, 1963-tól a miskolci Nemzeti Színház, a József Attila Színház, majd a Vígszínház tagjaként dolgozott.

Dankó Pista is ezen a napon született

Méghozzá 1858. június 14-én Szatymazon. A cigány származású nótaszerző első dalait maga Blaha Lujza tette ismertté. A hangjegyíráshoz nem értett, így dalai mások leírása alapján maradtak fenn. Gárdonyi Géza „cigány Petőfinek” nevezte a zenészt, aki, szerinte annak köszönhette népszerűségét, hogy társai közül ő találta el legjobban a nép hangját.

Több kerületben is forgalomkorlátozás lesz a hétvégén

A rendőrség tájékoztatása szerint egy sportrendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz június 14. és június 18. között az I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XIII. és XIV. kerületben. Tilos megállni június 14-én 0 órától június 15-én 8 óráig a XIV. kerületben a

  • Kós Károly sétány teljes szakaszán,
  • Olof Palme sétány mindkét oldalán a Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó előtti szakaszon,
  • Verona angyalai utca mindkét oldalán,
  • Hermina út Városliget felőli oldalán, a Kós Károly sétány és a Zichy Mihály út között,
  • Állatkerti körút Városligeti Csónakázótó felőli oldalán, a Gundel Károly út és a Hősök tere között.

Emellett lezárják június 14-én 8 órától június 18-án 8 óráig a XIV. kerületben az Olof Palme sétányt a Hősök tere és a Verona angyalai utca között, illetve a Verona angyalai utcát. Június 14-én 18 órától június 15-én 6 óráig pedig a Kós Károly sétányt, a Hősök terét körben és az Állatkerti körutat a Gundel Károly út és a Hősök tere között. Június 14-én 21 órától 24 óráig pedig lezárják a VI. és XIV. kerületben az Andrássy utat a Hősök tere és az Oktogon között és a Hermina út Városliget felőli forgalmi sávját a Kós Károly sétány és a Zichy Mihály út között.

Szakaszosan és időszakosan (a kerékpárosok elvonulásának idejére) lezárják majd június 15-én 0 óra 30 perctől 2 óráig az I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XIII. és XIV. kerület bizonyos szakaszait a következő útvonalon: Hősök tere – Dózsa György út – Dráva utca – Népfürdő utca – Árpád híd – Margitsziget – Margit híd – Árpád fejedelem útja – Bem rakpart – Fő utca – Clark Ádám tér – Széchenyi Lánchíd – Széchenyi tér – Apáczai Csere János utca – Március 15. tér – Belgrád rakpart – Vámház körút – Kálvin tér – Múzeum körút – Károly körút – Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út – Hősök tere.

Ilyen idő lesz a hétvégén

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken sok napsütésre van kilátás, és már kicsi az esély csapadékra. 25 fok körüli kellemes nyári idő valószínű. Fokozatosan gyengül a szél. Szombaton is sok napsütés várható, csak kevés felhő jelenik meg az égen. Tovább melegszik az idő: délután már 25–30 fok lesz. Vasárnap ugyancsak ragyogó napsütés lesz némi gomolyfelhővel, csapadék nélkül. 26–31 fokos meleg valószínű.

Szombaton a cigánymuzsikáé lesz a főszerep

Június 15-én tartják a Dankó Pista-emléknapot és a kávéházi cigányzene ünnepét. Ebből az alkalomból az ország számos pontjáról érkeznek kávéházi cigányzenét játszó zenekarok, hogy a budapesti éttermek, kávéházak, bárok teraszain felelevenítsék a kort, amikor a vendéglátást muzsikaszó kísérte. Ezen a napon jól ismert nóták, régi slágerek, híres filmzenék, opera- és operettrészletek csendülnek fel számos vendéglátóhelyen, így varázsolva valódi élménnyé az ott eltöltött időt. Az esemény további részletei itt olvashatók.

Misi mókus és a TV Maci kitalálójának június 15-én van a születésnapja

Foky Ottó animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, Misi mókus és az első TV Maci kitalálója 97 évvel ezelőtt ezen a napon született. Több száz esti mesét, gyerekfilmet, reklámfilmet rendezett és tervezett. Tárgymozgatott filmjei közül nem egy nemzetközi filmdíjas lett. Legismertebb figurái Csukás István Mirr-Murrjának bábos macskafigurája, A legkisebb Ugrifüles, Misi Mókus és a TV Maci.

szb20051121_2555 Erkel Ferenc szobra
Erkel Ferenc nyerte a Himnusz megzenésítését, méghozzá 1844. június 15-én 
Fotó: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet

Ezen a napon dőlt el, milyen lesz Magyarország himnusza

Erkel Ferenc 1844. június 15-én nyerte meg Kölcsey Ferenc Himnuszának megzenésítésére hirdetett pályázatot. A 13 beérkezett pályamunka közül választotta ki a zsűri, melynek tagjai voltak Vörösmarty Mihály és Szigligeti Ede. Az első bemutatók 1844. július 2-án és július 9-én voltak. Első nyilvános, szabadtéri előadása a Himnusznak az Óbudai Hajógyárban 1844. augusztus 10-én történt, a Széchenyi nevét viselő gőzhajó avatásán.

131 éve halt meg Erkel Ferenc

A nemzeti opera megteremtője, a magyar Himnusz megzenésítője 131 évvel ezelőtt Budapesten hunyt el. Első operája, a Bátori Mária 1840-ben készült, 1844-ben mutatták be a Hunyadi Lászlót, majd megnyerte azt a pályázatot, amelynek köszönhetően ő zenésíthette meg Kölcsey Himnuszát. 1853-ban az ő vezetésével alakult meg a Filharmóniai Társaság, 1861-ben pedig bemutatták leghíresebb operáját, a Bánk Bánt. 1875-ben közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál, főzeneigazgatója lett az 1884-ben megnyílt Operaháznak. Mindemellett nemzetközi hírű sakkozó is volt.

Zenei vásár lesz az Aquincumban

Most szombaton lesz a Budapesti Fesztiválzenekar programja a BFZ Zenei vásár és családi nap az Aquincumi Múzeumban. Az egész napos rendezvényen zenés programok, kézműves-foglalkozások, tánc és rengeteg játék várja a gyerekeket. Lesz zenevár, kakaókoncert és hangszerkóstoló a kicsiknek, a felnőttek pedig kamarakoncerteken kapcsolódhatnak ki. További részletek ezzel kapcsolatban itt találhatók.

Vasárnap lesz apák napja

Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik, ami idén június 16-ára esik. A XX. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Az apák napja, mint világünnep az USA-ból terjedt el. Kanadában először 1915-ben tartották meg az apák napját, de szintén csak 1972-ben lett hivatalosan is elismert országos ünnep. Magyarországon az apák napját 1994 óta ünnepeljük, vagyis nálunk még nincs akkora hagyománya, de évről évre egyre többen emlékeznek meg az anyák mellett az apákról is.

Vasárnap lesz a Független Magyarország és a megbékélés napja is

Az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanúi 1958. június 16-ai kivégzésének, valamint a szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulásának emlékére 32 éve ünnepeljük a Független Magyarország napját. Június 16-a egyben a megbékélés napja is Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének emlékére.

111 éve várja vendégeit a Széchenyi gyógyfürdő

Méghozzá 1913-ban négyéves építőmunka után, a Városligetben. A fürdő épületét 1909 és 1913 között Czigler Győző és Dvorzsák Ede tervei szerint építették neobarokk stílusban.

Ehhez a kerülethez ért az éves lomtalanítást

Június 16-án kezdődik a lomtalanítás a XI. kerületben, ami egészen október 27-éig tart majd. Ez nem azt jelenti, hogy a kerületben hat napon át bármikor ki lehet helyezni a feleslegessé vált lomokat! Azt, hogy melyik utcában, mikor lesz pontosan a lomtalanítás a lomkikészítési időpontok térképén, illetve a postaládákba dobott szórólapokon lesz feltüntetve. Aki más időpontban, illetve este 6 előtt teszi ki a lomokat, az szabálysértést követ el. Fontos azt is megjegyezni, hogy a lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás