Mutatjuk, milyen újszerű hatásai vannak a keddi időjárásnak: ennek nem fogsz örülni

Az ideiglenes lehűlés többek szervezetét megviseli majd, ráadásul a feltámadó szél is sokakra hat kellemetlenül.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.11.
Módosítva: 2024.06.11.
zápor időjárás szélvihar allergia zivatar

A hétfőn megérkezett hidegfront kedden távozik a térségből, ami után egy időre még hidegfront jellegű helyzet alakul ki, eleinte országosan, majd csak a keleti területeken. Záporok, zivatarok, felhőszakadás, szélvihar fordulhat elő az ország több pontján, de nem ez lesz az egyetlen változás.

Még pár napot ki kell bírni az időjárás változásaira érzékeny embereknek – Fotó: Köpönyeg

Sokak számára megterhelő lesz a keddi időjárás, nem beszélve az új tényezőkről, például arról, hogy egyre szelesebbé válik az idő

– mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. A kialakult helyzet pozitívuma, hogy az érkező hűvösebb légtömeg csökkenti az elmúlt napok párásan meleg érzését. A kánikula után azonban a szeles idő idegrendszert terhelő hatásait viszont kevesen bírják majd elviselni.

A légmozgás okozta terhelések miatt a vérnyomás nagymértékű ingadozása lesz érezhető

– jegyezte meg a meteogyógyász, majd folytatta a tünetek felsorolását: a keringési rendszer terheltsége mellett szédülés, bizonytalanságérzet, látásromlás, mellkasidiszkomfort-érzet, szorongás, pánikszerű reakciók, görcsös fejfájások, fáradtság és figyelmetlenség jellemzi majd a keddi napot.

A Köpönyeg előrejelzése szerint szerdán eleinte még sok lesz a felhő és néhol még eshet. A délutáni órákban egyre többfelé kisüt a nap. Többfelé élénk, nyugaton erős lesz az északi-északnyugati szél. Napközben 20 és 25 Celsius-fok közé melegszik majd a levegő.

Az elmúlt napok vegyes esőzése miatt némiképp csökkent a pollenek koncentrációja, ez azonban nem végleges. A pázsitfűfélék és a csalán pollenkoncentrációja így országosan közepes-magas tartományban alakul. Az útifű pollenje országosan közepes, esetenként magas koncentrációban lehet jelen. Alacsony koncentrációban van jelen a levegőben a lórom, a libatopfélék, a gyékény, a kenderfélék, valamint a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is.

A fák közül a hárs, a szelídgesztenye és a bálványfa pollenkoncentrációja az alacsony, helyenként a közepes tartományban alakul. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a fenyőfélék, a bodza és az olajfa virágpora is. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szinten van jelen. Azaz csak nagyon rövid időre lélegezhetnek fel az allergiások.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás