„Ilyenkor sokkal többen halnak meg” – életveszélyes hatásai vannak a kánikulának





A meteogyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy a brutális forróság miatt ilyenkor sajnos sokkal többen halnak meg. Elmondta azt is, mire érdemes ügyelni.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.22.
hőhullám meleg hőség kánikula forróság

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója arról beszélt, hogy komoly hőhullámban van részünk és sajnos ez még folytatódik is, ennek élettani hatásait pedig nagyon komolyan kell venni.

Most különösen fontos a sok folyadék bevitele, ezért bosszantó, ha nem működik az utcai csap – Fotó: Bujdos Tibor

Senkit nem akarok riogatni, de a ténybeli dolgokkal érdemes tisztában lennünk

– hangsúlyozta a meteogyógyász, majd kifejtette:

Nem csak magyarországi viszonylatban, hanem Európa-szerte nagyon alapos és nagy mintavételű kutatások igazolják, hogy az ilyen jellegű hőhullámoknak az a következménye, hogy sokkal többen halnak meg.

A meteogyógyász tapasztalatai szerint 20-25 Celsius-fokban még nincs gond, addig a szervezet le tudja adni az általa termelt hőt. Ellenben ha a hőmérséklet megközelíti vagy meghaladja a 30 Celsius-fokot – különösen, ha a páratartalom is magas –, a szervezetünk nem tud megszabadulni a hőtől.

Ilyenkor a szervezetnek egy másik hőmérséklet-szabályozó vészmegoldása kapcsol be, hogy ne forrósodjon túl, aminek viszont komoly élettani hatásai vannak

– tette hozzá.

Itt már nemcsak a komfortbéli problémákat kell szem előtt tartanunk. A bőrpír, a leégés kockázata mellett még súlyosabb hatásai is vannak a szervezetre az időjárásnak. Amikor a levegő hőmérséklete közel olyan magas, mint a testünké, jóval nehezebben adjuk le a hőt. Ez olyan mértékben felborítja az emberi test természetes hőháztartását, hogy annak súlyos egészségügyi hatásai, sőt kockázatai vannak. Ezek a legrosszabb esetben olyan mértékűek lehetnek, hogy bele is lehet halni.

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója – Fotó: Pintér Ádám

Elsősorban azok az érintettek, akik eleve érzékenyek az időjárás változásaira. Ők ebben az időszakban még nagyobb veszélynek vannak kitéve

— jegyezte meg dr. Pintér Ferenc.

A következő pár napban többször is számíthatunk arra, hogy 35 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.

A hőleadás a legalapvetőbb dolog, ami az életben maradáshoz szükséges

— szögezte le a meteogyógyász. Megjegyezte: ilyenkor bekapcsol a szervezet egyik védekező reakciója, az izzadás, ami a párologtatáson keresztül, hőelvonással igyekszik megoldani a szervezetünk hőegyensúlyának a megtartását. Ez komoly terhelést ró az amúgy is terhelt keringési rendszerre. Az erek tónusának ilyenkor át kell alakulnia és a szívre nézve ennek a folyamatnak a fenntartása komoly terhelést jelent.

A meteogyógyász javaslata: tegyünk azért, hogy minél kevesebb hőt termeljünk. Mindenképpen kerüljük a nehéz fizikai munkát és a stresszt. Szabadítsuk meg a testünket a külső hőtől, azaz semmilyen esetben ne napozzunk. Ne nagyon használjuk a sütőt, az is melegíti ugyanis a levegőt. Ezeken felül fontos, hogy elősegítsük a szervezet párolgását, az izzadást. A szokásosnál több folyadékra van szüksége a szervezetnek, lehetőleg vízre. Kerüljük a cukros italokat, az alkoholt és a kávét. Az utóbbi ráadásul erősen vízhajtó hatású, amellett, hogy felpörget, ami újabb hőtermeléssel jár.

Ha erre a néhány apróságnak tűnő dologra odafigyelünk ebben a brutális hőségben, sokat segíthetünk szervezetünknek abban, hogy fenntartsa az egyensúlyt.





 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás