Ezt teszi a testeddel a kánikula – megszólalt a meteogyógyász

A következő néhány napban folyamatosan 30 Celsius-fok felett lesz a nappali hőmérséklet, ez sokunk egészségét kikezdi.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.20.
kánikula meteogyógyász hőmérséklet napsütés

„Akkor beszélünk kánikuláról, amikor a napi maximum átlépi a 30 Celsius-fokot. A 30 fok körüli hőmérséklet már az, ami nyugalmi állapotban is sok problémát vet fel.” – hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

Tartósan meleg időjárásra kell számítsunk a héten (Képünk illusztráció) Fotó: Bujdos Tibor

A meteogyógyász elmondta, hogy amíg 20-25 Celsius-fokok vannak, addig a szervezet is le tudja adni az általa termelt hőt. Amikor azonban a 30 Celsius-fokos tartomány közelébe kerülünk, főleg ha a páratartalom is magas, akkor a szervezetünk a felesleges hőtől nem tud a megszokott módon megszabadulni.

Ilyenkor a szervezetnek egy másik hőmérséklet-szabályozó vészmegoldása kapcsol be, hogy ne forrósodjon túl, aminek már komoly élettani hatásai vannak.

– árulta el a szakember, aki arról is beszélt, hogy abban az esetben, ha huzamosabb ideig van meleg, az erek tónusa, állapota átalakul, a perifériális erek állapota megváltozik, a szervezetünk már csak az izzadás útján tudja leadni a hőt, ami viszont a keringési rendszert terheli meg, ami pedig az időjárás változásaira érzékeny embereknek még inkább rontja az állapotát. Ez a pluszterhelés egy olyan spirálba tesz bennünket, ami egyre rosszabb és rosszabb lesz. A frontérzékenyek, az időjárásra érzékenyebbek, akik kevésbé alkalmazkodnak a változásokhoz, azok a terhelő hatásokat a rajtuk jelentkező sokféle tünettel kötik össze. 

Kellő mennyiségű folyadék elengedhetetlen kánikula idején – Fotó: Szász Dalma Kitti

„Az ő esetükben kifejezetten gyakori a vérnyomás ingadozása, a mellkasi diszkomfortérzet, a szívproblémák, a trombózis kialakulásának veszélye, valamint az alvásminőség romlása. Mindez még sokkal veszélyesebbé teszi ezeket az időszakokat” – hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc.

A szakorvos kiemelte:

Nem az egyszeri, akár 35 Celsius-fok fölé kiugró hőmérséklet a veszélyes, hanem a sokáig tartó, tartós meleg, mely miatt a szervezet teljesen kifárad.

A Köpönyeg előrejelzése szerint keddtől péntekig 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletre kell számítsunk. Kedden a sok napsütés mellett néhol záporra, zivatarra számíthatunk. Szerdán folytatódik az igazi nyári idő. Csütörtökön többórás napsütésre van kilátás. A 34 Celsius-fokos hőmérséklet mellett néhol akár jégeső is eshet. A 32 Celsius-fok körüli hőség egészen péntek estig megmarad majd.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás