Költöznél? – erre mindenképpen figyelj, talán nem is gondoltál rá!





A többségnek sajnos tévesek az elképzelései a mikroklímáról.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.06.15.
Módosítva: 2023.06.15.
meteogyógyász Dr Pintér Ferenc környezet költözés

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója ezúttal arról beszélt, hogy egymáshoz közel lévő helyek esetében gyakori jelenség, hogy egymáshoz képest nagyon eltérő hőmérsékletűek. Ez szokatlannak tűnik, de meglehetősen gyakori. A neve mikroklíma.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy-egy költözés alkalmával mennyire vegyék figyelembe az adott hely időjárását.
Sokakban felmerül a kérdés, hogy egy-egy költözés alkalmával mennyire vegyék figyelembe az adott hely időjárását – Fotó: Shutterstock

A mikroklíma azt jelenti, hogy a kis környezetünkben nagyon eltérhetnek a meteorológiai, humánmeteorológiai paraméterek, a nagyobb környezetnek a klímája által meghatározott értékektől

– árulta el a meteogyógyász.

Azaz egy elzárt kisebb területen, például egy fennsíkon vagy egy hegy lábánál egészen más időjárási jelenségeket figyelhetünk meg, mint annak környezetében. A jelenség nyilvánvalóan nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban előfordul.

A meteogyógyász tapasztalatai szerint sokakban felmerül a kérdés, hogy egy-egy költözés alkalmával mennyire vegyék figyelembe az adott hely időjárását.

Az időjárás-érzékenység nemcsak ebből áll. A légköri folyamatok nem a talajon, nem az alsó néhány száz méteres távolságon dőlnek el

– hívta fel a figyelmet a meteogyógyász, majd hozzátette:

Hiába figyeljük csak a talajon lévő légköri változásokat, ha odafent más változások mennek végbe.

Annak kapcsán azonban, hogy valaki milyen környezetben szeret élni, már lehet jelentősége annak, hogy hol él az illető – folytatta dr. Pintér Ferenc.

A napokban lezajló időjárási jelenségekhez az is hozzátartozik, hogy nehezen alszunk el, korán felébredünk, nem tudunk visszaaludni, rossz az alvásunk minősége, fáradtan ébredünk és nem tudjuk kipihenni magunkat. Ehhez hozzátartozik, hogy az alvászavarral küszködőknél már 50 éves kortól, közel 50 százalékkal növekszik a sztrók veszélye.

A szerdai sok napsütés és kisebb záporok után csütörtökön megnövekszik a felhőzet. Az ország délkeleti tájain gyenge eső, zápor is előfordulhat. Péntekre a Dunántúlon ragyogó napsütés, míg keleten borongós idő várható. A Tiszántúlon szórványosan fordul elő eső, záporeső – írta meg a Köpönyeg.

Ami az UV-sugárzást illeti, északnyugaton és délnyugaton erős, északkeleten, délkeleten és az ország középső részén pedig mérsékelt, avagy közepes sugárzással kell számolnunk.

A közepes napsugárzás még nem veszélyes, 1-2 órát még bátran tartózkodhatunk a napon. A bőrpír vagy leégés kialakulásához tartósan a napon kell tartózkodni. Az UVA- és az UVB-sugarak szűrése érdekében javasolt a napszemüveg viselése.

Erős napsugárzáskor viszont már 30-60 perces napon eltöltött idő is leégést okoz. Ilyenkor legalább 15-ös faktorszámú, de inkább erősebb napvédő használata javasolt.





 





Ezeket olvastad már?
Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Szentkirályi Alexandra elvégezte Karácsony munkáját: ők kapnak kedvezményes vállalati országbérletet

Szentkirályi Alexandra elvégezte Karácsony munkáját: ők kapnak kedvezményes vállalati országbérletet

Ezzel az elképesztő trükkel csalnak: gyorsak, erőszakosak és kíméletlenek

Ezzel az elképesztő trükkel csalnak: gyorsak, erőszakosak és kíméletlenek

Naposan indul a május, ám hamar kimutatja a foga fehérjét: a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Naposan indul a május, ám hamar kimutatja a foga fehérjét: a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás