Miért lesz rákos egyre több fiatal? Íme a válasz és az „ellenszer”!

Az elmúlt 30 évben közel 80 százalékkal nőtt a daganatos megbetegedések száma az 50 év alattiak körében egy felmérés szerint. Vagyis egyre több fiatal lesz rákos. Vajon mi ennek az oka, és mit tehetünk ellene?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.31.
rákos dohányzás megbetegedés

Egy rákos megbetegedés többféleképpen is kialakulhat az emberi szervezetben, de eddig főként az 50 felettieknél diagnosztizáltak ilyen betegségeket. Az elmúlt évtizedekben viszont nagyon megnőtt a fiatalok körében is a rákos megbetegedések száma. Mi lehet ennek az oka és van „ellenszere”?

Young,Woman,Patient,Lying,At,Hospital,Bed,Feeling,Sad,And beteg, rákos
Egyre több fiatal lesz rákos itthon és külföldön egyaránt (Fotó: KieferPix / Shutterstock – Képünk illusztráció)

Hatalmasat nőtt a rákos megbetegedések száma az elmúlt években

A rákos megbetegedések száma az 1990-es 1,82 millióról 2019-re 3,26 millióra nőtt világszerte – ez 79%-os növekedés –, miközben a 40-es, 30-as vagy annál fiatalabb felnőttek rákos halálozása 27%-kal emelkedett. Vagyis egyre több fiatal lesz rákos a világon mindenhol. Jelenleg évente több mint egymillió 50 év alatti ember hal meg rákban és az előrejelzések szerint 2030-ra további 21%-kal fog növekedni a számuk.

A szakértők még csak találgatnak, mi lehet ennek az oka

Egy neves folyóiratban megjelent tanulmány (BMJ Oncology) szerzői szerint:

  • a rossz táplálkozás;
  • a magas vöröshús- és sófogyasztás;
  • az alacsony gyümölcs- és tejtartalmú étrend;
  • a légszennyezés és a háztartási vegyszerek;
  • a túl sok alkohol és a dohányzás;

a fizikai inaktivitás és az elhízás mind a kiváltó okok között szerepelnek – olvasható a The Guardian cikkében. Emellett a kutatók szerint a genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az egyre fiatalabbak körében kialakuló rákos megbetegedések esetében és az sem segít, hogy jó páran nem fordulnak időben orvoshoz, mert azt gondolják, ők még fiatalok a komolyabb betegségekhez.

Ezek okozzák a legtöbb halálesetet

A daganatos megbetegedések közül az emlőrák és szövődményei okozták az elmúlt években a legtöbb megbetegedést és halálozást. A mellrák után a legmagasabb halálozási arány a légcső-, tüdő-, gyomor- és bélrákhoz köthető. A halálozások legnagyobb mértékben a vese- vagy petefészekrákos betegek körében nőttek.

Mit tehetnek a fiatalok az ilyen típusú betegségek kialakulása ellen?

Számos, hatásosnak tűnő módszer létezik a rákos megbetegedések csökkentésére: például a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, a kiegyensúlyozott étrend, a sok testmozgás, az elegendő napozás (fényvédőkrémmel!) és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás