Ágyúval lőnek Budapesten, a lövések hangja messzire elhallatszik majd! Ez az oka! – Video

A Budai Vár területén az egyik tüzérségi erődítmény felől hallatszanak majd a lövések. Érdemes lesz bevinned a kedvenceidet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.19.
ágyú Magyar Honvédség (MH) Honvédelmi Minisztérium ágyúgolyó Budai Vár

Elképesztő történésnek lehetsz szem- és fültanúja május 19-én, vasárnap . A Budai Vár területén, az esztergomi rondella közelében ugyanis ágyúdörrenés hangja hallatszik majd délelőtt. Ha kint hagytad a házi kedvenced, érdemes bevinned őt a lakásba!

Május 19-én délelőtt 10 órára érdemes ellátogatni a Budai Várba (Fotó: Metropol)

A történelem írásbeli érettségiknek már vége, azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a magyar kormány határozata alapján ezen a napon ünneplik a Magyar Honvédelem Napját. 2024. május 21-én kedden lesz ennek a 32. évfordulója, melyet megelőzően már most vasárnap is számos programra számíthatsz.

Az idei ünnepi rendezvények közül az egyik legizgalmasabbnak ígérkezik a május 19-ei ágyúlövés. A rendezvény alatt, 10 óra és 10 óra 30 perc között, tilos lesz megállni a Kapisztrán tér teljes területén. Ezen kívül lezárják a Tóth Árpád sétányt a Honvédelmi Minisztérium Főépületének teljes hosszában – közölte a Budavári Önkormányzat. A lezárás a közösségi közlekedést nem érinti, így a buszok, villamosok és trolik a megszokott menetrend szerint közlekednek.

A 10 órakor eldördülő 3 ágyúlövés a Hadtörténeti Múzeum mellett található esztergomi rondellából fog eldördülni. A rondella egy erős tüzérségi erődítmény, a közvetlenül mellette álló várfalakhoz hasonló magasságú, lekerekített vagy kör alakú építmény. Ennek a belsejében a régi időkben ágyútermek voltak. A jelzett időpontban különösen figyelj oda a kis kedvenceidre, mivel a hanghatás megijesztheti őket.

A Magyar Honvédelem Napjához kötődően május 15-én egy ünnepség is volt a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, ahol határozatokat és parancsokat ismertettek, valamint elismeréseket adtak át.

Közel 80 fő vehetett át kitüntetést dr. Czermann Jánostól, Somogyi Zoltán vezérőrnagytól, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatójától, a Honvéd Vezérkar főnökének koordinációs helyettesétől és Maruzs Roland alezredestől, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettesétől.

A rendezvényen dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta:

Ma katonának lenni erkölcsi, anyagi és társadalmi megbecsültséget, példamutatást, erőt, képzettséget és profizmust jelent.

Hozzátette: a honvédelem napja a tradíciók tisztelete, a hősök, a volt katonák előtti tisztelgés, miközben társadalmi ünneppé nőtte ki magát az elmúlt években.

Nemcsak a fővárosban, hanem szerte az országban lesznek ehhez kötődő programok. Így például május 25-én szombaton hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, a Török Ignác utcában. A királynék városában katonai hagyományőrzőkkel, veterán katonai járművekkel, második világháborús ágyú és aknavető bemutatóval, díszlövésekkel, fegyversimogatóval, Mi-24D harci helikopterrel, valamint a Magyar Honvédség bemutatóival várják az érdeklődőket a mindenki számára ingyenes rendezvényen!

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás